Shock!

április 18.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ihsahn - Budapest, 2018. november 11.

Vegard Sverre „Ihsahn" Tveitan, az Emperor zsenije nem mindennapi vendég Európa ezen szegletében, már az is komoly meglepetést keltett, amikor pár éve egy nagyszebeni fesztiválon el lehetett őt csípni. A mester ezúttal ráadásul egy alapos lemezbemutató turné keretében érkezett meg végre hozzánk, amit kábé olyan hitetlenkedéssel fogadtam, mint amikor az Ulver bukkant fel nálunk, első rendes turnéján. Àmr című legutóbbi albumával Ihsahn csak még szilárdabb alapokra helyezte saját legendáját, így az nem is lehetett kérdés, hogy komoly érdeklődés kíséri majd magyarországi bemutatkozását. Ha a hajó koncerttermét ezúttal nem is sikerült teljesen megtölteni, de szép számú, roppant lelkes közönség tisztelte meg ezt a különleges alkalmat, ahol a frontember „új" zenésztársakat is villantott.

1113ihsahn2

Az előzenekarok teljesítményéről ezúttal nem fogok beszámolni, lévén az Astrosaur által prezentált nyitányra sajnos esélyem sem volt odaérni, a Ne Obliviscarisszal pedig (akikre a megfelelő pólók számából ítélve meglepően sokan készültek külön is) sosem ápoltam olyan jó viszonyt, hogy célirányosan hagytam volna magam lelombozni, ők tehát ezúttal nekem kimaradtak. Egy nagyon rövid átszerelés, majd hosszabb lélegzetű semmittevés után viszont már fel is tűnt a színen Ihsahn, a maga black metal legendáktól szokatlan, a külsőségeket tekintve roppant visszafogott modorában. Aktuális kísérőzenekara esetében az előzetes híreknek megfelelően különösebb meglepetést aligha okozhatott, hogy a főszereplő kivételével a társulat összetétele egyetlen ponton sem egyezik meg a Nagyszebenben látottakkal. Ott ugyanis még a Leprous zenészei segítették ki mentorukat, ahogy az a korai években szokássá vált, de ez a megoldás akkor is a ritka kivételek sorát gyarapította.

időpont:
2018. november 11.
helyszín:
Budapest, A38 Hajó
Neked hogy tetszett?
( 10 Szavazat )

Ihsahn már 2015 tájékán elkezdte felépíteni maga köré ezt a csapatot, és őt ismerve sejthettük, hogy legyen bármekkora is a cipő, amit az elődök után ki kell tölteni, ezzel a formációban sem fog szégyenben maradni. Különösen a profi zenészi előélettel nem is rendelkező Tobias Solbakk dobos (aki azóta már az In Vain tagjaként is jeleskedik) leigazolása volt remek döntés, aki lehengerlő teljesítményével el is lopta a showt a rendezői balon. Kellett is az erősítés azon a tájékon, mert bevett szokása szerint a főhős basszusgitáros nélkül ugrott neki ennek a turnénak is, így a színpad bal oldala kimondottan szellős volt, hőseink pedig nem azok a kimondott futkározós alkatok. Azon lehetne vitatkozni, hogy a bőgő mellőzése két nyolchúros gitár színpadra hozatalával egyidejűleg mennyire felelős döntés, a zene eredendően rideg, tüskés jellegének mindenesetre szerintem megfelel ez a koncepció. Szóval, minden körülményt egybevetve lehetett volna ez egy tökéletes este is, de a keverőpult környékén egyesek nem így gondolták.

1113ihsahn1

Nem is emlékszem, mikor hallottam legutóbb a hajón ennyire otromba módon megszólalni egy zenekart, de tény, hogy aznap este minden értelemben fájdalomközeli volt az élmény. A részletek megfejtését inkább ráhagyom a szakértőkre, én leginkább annyit észleltem, hogy mintha mindenből túl sok lenne, egyvalamiből viszont bántóan kevés: nevezetesen az énekből. Az idő múlásával és/vagy a helyezkedésnek köszönhetően annyit változott a helyzet, hogy a kezdeti roppant beteg arányok nagyjából kiegyenlítődtek a gitárok javára, de a vokál terén lényegében ekkor is csak a beépített lemezjátszó bekapcsolása adhatott reményt. Roppant nehéz volt így ráhangolódni erre a nagyon várt fellépésre, de a dalok puszta erejét jól mutatja, hogy olykor még így is sikerült. Igen, sikerült például újfent rácsodálkoznom a Das Seelenbrechenről beiktatott háromszámos blokk (Hiber / Pulse / Tacit) elképesztő rejtett energiáira, hogy aztán a lehető legprofánabb és legvagányabb módon, a '80-as éveket megidéző Until I Too Dissolve rántsa helyre elképedt arcberendezésünket.

1113ihsahn4

Meglepve tapasztalom viszont, hogy az Arktis. másik kvázi-slágere, a Mass Darkness továbbra sem igazán működik élőben, azt a bitang groove-ot bizony most sem sikerült tökéletesen reprodukálni. Éppen az ellenkezője igaz a koncerten anno pont Nagyszebenben debütált Celestial Violence-re, ami a maga elképesztő végletességével ezúttal is az egekig korbácsolta az érzelmeket, amit a végig remek fények csak tovább tüzeltek. Ahhoz viszont, hogy az After, az Àmr és az Eremita lemezekről megidézett, értő kézzel rétegzett tételekről is ódákat tudjak zengeni, ennél sokkal többet kellett volna hallanom a zene finom részleteiből – így viszont csupán az őskáoszból ritkásan kibontakozó refrének nyújthattak némi vigaszt. Hiába kérték számon Ihsahnon egyesek (több alkalommal is), az Emperorról ezúttal egyetlen szó sem esett, ami tulajdonképpen érthető is, hiszen ha valaki nagyon akarja, manapság is számos lehetősége nyílik azoknak az örökbecsű daloknak a meghallgatására, ráadásul az eredeti zenekar előadásában.

Jómagam azonban a szimpla nosztalgiázás helyett szívesebben fordulok a ma is aktívan új utakat kereső zenészek felé, és Ihsahnt még akkor is a legnagyobbak között tartom számon e téren, ha a mostani találkozásunk sikerülhetett volna ennél sokkal szerencsésebben is. Szívből remélem, hogy hamarosan lehetőségünk lesz kiköszörülni ezt a csorbát.

1113ihsahn3

Fotó: Marossy Norbert / A38 Hajó

 

Hozzászólások 

 
#4 Gál József kutyája 2018-11-18 12:15
Nekem a NeO nem jött be, a két énekes főleg nem, a zene is elég szenvelgős, de a közönség láthatóan nagyon élvezte. Ihsahn nem szólt jól, de egy pillanatig sem unatkoztam, így is hatalmas élmény volt.
Idézet
 
 
#3 Pajor Péter 2018-11-18 12:01
Cseppet pofátlanság nem írni a Ne Obliviscaris -ról , igen hangulatos koncertet adtak . hihetetlenül tehetséges zenészek ráadásul elég sokan miattuk is mentek ki . A zenecsendőr hozzáállás nem jön be . Ihsahn is jó volt de az est koncertje az ausztráloké volt + az Astrosaur sem volt kutyaütő brigád....
Idézet
 
 
#2 Simple 2018-11-14 22:26
Én kedvelem Ihsahnt, de akkor vettem jegyet, amikor eljutott az eszemig, hogy a Ne Obliviscaris lesz az előzenekar... Hát az!!!! Egyszerűen fantasztikus volt. Ráadásul a hangzás is a topon, amit megszokhattunk a Hajón. A főhősnél én is csodálkoztam, hogy mit alkottak, de úgy láttam, saját stábbal dolgoznak. Amúgy fílingre igen jó volt. Unalomnak a nyomát sem érzékeltem. Ihsahn OTT VOLT! A jelenléte átjött! Viszont akárhogy is: a Ne O. tarolt!!
Idézet
 
 
#1 Xanadu 2018-11-14 19:41
Én ott voltam ezen a bulin, de azért szívesen olvastam volna mindkét előzenekarról. Ám a beszámoló elején - amikor a T. Szerző ecseteli, hogy miért maradt le róluk - 100%-ig biztos voltam benne, hogy már megint Koroknai úr trollkodik. Be is jött. Annyit azért hozzátennék, hogy ez valahol az olvasók nagy ívben történő leszarása. A Ne Obliviscaris ráadásul nem egy jöttment brigád, csak jelzem. Legalább ment volna más is a stábból, aki szívesen ír pár keresetlen mondatot a két előbandáról, ha már Koroknainak büdös volt a "munka". Tudom, hobbi. Csak hát az eredmény akkor is kettes alá.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.