Shock!

június 19.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Remorse: mindhalálig harc!

RemorseThrashben a 2005-ös év legjobb megjelenése számomra egyértelműen a Remorse-é, az meg külön öröm, hogy hazai csapatról van szó, akik elég viszontagságos utat jártak be e röpke 18 év alatt, míg ide eljutottak. De meséljenek minderről a srácok.

Jó sok idő telt el, amíg a Harc! boltokba kerülhetett. Milyen akadályok tornyosultak előttetek az elmúlt hónapokban?

Zsóti: Hát, hótorlasz és társai… (nevet) Elsősorban a zenekartagok közötti távolság nehezíti a dolgunkat, aztán a korunk, mankó stb… No, és is pénz kellett a lemezfelvételhez, utána lemezkiadó keresgélése, és még hozzáadódott a lemez kiadásának ütemezése borító elkészítése stb. De megvan!!!! Ezer köszönet Benedek Mihály polgármester úrnak a segítségért

Tulajdonképpen hány év termése hallható a cd-n?

Zsóti: 2001-2003 között született dalok vannak rajta ugye amiből következtethető, hogy már készen áll egy új lemezanyagnyi dal legalább. Őstermelők vagyunk! (nevet) És elveszett egy másik lemeznyi dal, ami még a Sötétség után született. De az nem Vérthrashmetal volt…

Egyértelműen jó kritikákat kaptatok mindenhol. Számítottatok rá, hogy ennyire bejön a zene majd mindenkinek?

Zsóti:Őszintén mondom, nem nagyon gondoltam rá - én legalábbis -, hiszen amikor felvettük még nem tudtuk hogyan fog megjelenni stb… No meg kis lépésekben gondolkodhatunk csak, és akkor ez az volt, hogy a maximumot nyújtsuk a stúdióban. Úgy gondolom ez sikerült is: 10 napig éjjel-nappal dolgoztunk ami nem tetszett újra felvettük stb…vagyis mi mindent megtettünk! Örülünk a kritikáknak eszméletlen pozitív energiákat kapunk mostanában ami kell is gyakran… Igaz azt tudtam, hogy Lajosból gitárhero lesz.. (nevet) No, meg azt is azért, hogy jók a dalok, hiszen ezért gitározgatunk vagy mi!

Kinek a zseniális ötlete volt a képregény-szerű borító?

Zsóti: Azt hiszem Havancsák “rockermaestro” Gyulának aki egy iszonyat rendes ROCKER!!!! Ezer köszi meg puszi neki!!! (nevet) Ötletelgettünk, nekem az villant be, hogy a “Harc!” semmiképpen se valami katonás dolgot takarjon, hanem egy gitáros fickót, aki az Élettel harcol mondjuk. Akkor a Mester felvetette a képregényes dolgot, ebből jött a Thrashman, aztán meg majd lehet, hogy ezt folytatjuk, mert abszolút passzol hozzánk! No, és az emberke kergeti a Rockereket a borítón remélem felismerhető, kik azok. (nevet) Az idézet meg Lalitól származik Kepes András műsorában sütötte el, ahová a neve alapján került. (Gyakorlatilag metalos vagyok - V.Sz.)

A lemez elkészülte után kilépett tőletek Róm Gábor énekes. Mi volt ennek az oka? Hogy találtatok Vincére, mennyire biztos a helye a csapatban?

Zsóti: Gábor elköltözött Komarno-ba családi életet élni, és az már tényleg messze volt sajna. Így is nagyon nehéz a bulikat összehozni, de addig egy helyről jöttek Krisszel, most még onnan plusz 160 km vagy mennyi csapódott hozzá pluszban. Lehetetlen lett volna megoldani, Gábor döntött így, és helyes volt a zenekar szempontjából is. Ezek után hirdettünk, és jött pár emberke énekelni, de olyan megasztáros dolog lett belőle voltak mókás pillanatok. (nevet) Vincét már ismertük, Krisz mondta neki Kreator koncerten a dolgot, ő meg azt mondta hogy: “Rokkendró” meg, hogy “miért ne”??? Jó gyerek, elordít mindent, csak neki első az Arsenic, (Vince saját zenekara - V.Sz.) ami olyan neki, mint nekem a Remorse. Szóval nem tudjuk mi lesz tavasztól, mert ők is nyomulni fognak. Egyelőre vele működik a csapat elég nagy intenzitással, ez a lényeg, aztán gondolkodunk majd tovább.

Nagy meglepetés volt számomra élőben és a lemezen hallani a gitárosokat, Kossuth Lajost. Egyébként van valami köze a családjának ahhoz a bizonyos Kossuth-vonalhoz? Mennyire szól bele a dalszerzésbe, szólókba, egyáltalán, mint alapító tag, mennyire vezeted diktatórikus módszerekkel a zenekart?

Zsóti: Lali és a Nagy Ember között van rokonság (szerepelt is Kepes András műsorában ott mondta a borítónkon lévő szlogent: “gyakorlatilag metalos vagyok”) ahogy én tudom. Remorse

Lali: A ’48-as Kossuthtal rokonságban vagyok természetesen, egyszer valaki le is vezette a családfánkat (valami helytörténész féle). (nevet)

Zsóti: A zenekar működése szempontjából elég akaratos vagyok ez igaz. De azt tudom mentségül felhozni, hogy 18 éve itt vagyunk, ami szerintem bizonyíték, nem ígéret. Lali szólói 100%-ig az ő munkái (nevet), és a dalokban is benne van a keze, plusz néhány riff az övé. Szerintem kialakult egy jó munkamódszer a Harc! elkészítésénél, ami a jövőben is működni fog. Élő próbákon összerakosgatunk riffeket, ötleteket, azt felvesszük, majd Kámán bátyával megpróbáljuk dallá varázsolni őket. Utána meg én a számítógépes technológia segítségével még variálgatom, dobgép stb…Aztán ha kész van, felvesszük kompletten és kritizálgatjuk még. A Harc!-hoz kb. 50-80 cd-t írtam meg. Gábor is így gyakorolta az énektémákat.

Lali milyen zenéken, gitárosokon nőtt fel?

Zsóti: No pl. ezeken: Annihilator, Megadeth, Testament, (ő is thrasher) Nevermore, no meg a gitárhősök.

Lali: A kedvenc zenekarok azok, melyeket Zsóti is leírt, persze nagyon sokféle zenét hallgatok (és a Nevermore most az isten!). Fontosnak tartom még azt, hogy Kazincbarcikán nagyon komoly hagyománya van a gitározásnak, és azon belül is a technikai tudásnak, nagyon nehéz volt bármilyen csapatba is bekerülni mondjuk egy 10-15 éve. Referenciaként csak néhány barcikai érdekeltségű zenekar (a teljesség igénye nélkül): Frost, Privát nihil, Bedlam!! A jelenlegiek közül: AB/CD, Disco Express, akik azért már eléggé ismert nevek.

Amennyien vagytok, annyifelé kell hazamennetek egy-egy koncert után. Milyen gyakran tudtok így próbálni? Mindenkinek szívügye most a csapatból a Remorse?

Zsóti: Úgy gondolom a szívügy dolog az oké, csak a távolság a problémás, és mindenkinek vannak saját magánHarcai pl.: munkahellyel, családdal, szóval nem egyszerű… Próbálni koncertidőszakban nem próbálunk, megvan a programunk, és hát minden hétvégén megyünk, rengeteg bulink van mostanában. Majd januártól lesz egy kis szünet és akkor gatyába rázzuk az új dalokat és szeretnénk új feldolgozásokat extra dolgokat a koncertekre régi Thrash dalokat vagy valami..

Lali: Az én feladatom a csapatban az, hogy minden mást félre kell tennem az életemben - suli, munkahely, magánélet (jó lenne ha lenne) - a zenekar érdekében, hogy Zsóti biztosíthassa nekem a gitározásomhoz a feltételeket! Azt hiszem ez így tisztességes velem szemben, szerintem. Egyébként nagyon tisztelem őt, és jó gitárosnak tartom, a Csont zenekaromat leszámítva (Erőss Gábor gitáros személyében), még nem játszottam hasonló szintű gitárossal.

Pár szóval bemutatnád a többieket?

Zsóti: Lalimaestro ügyes kis gitáros. (nevet) rengeteget gyakorolt, tanult a gitárról kiskorában, bár nagyobb nem lett - ő szokta mondani hogy: “nem kinőttem, hanem kiöregedtem a kiságyból” (nevet) - a de a tudása megmaradt. Kazincbarcikán tanítványai vannak, több ismert zenész is. az ő dolga a zenekarban a következő: gitározni, enni, aludni… no meg a lyányok hajkurászása, mert most megteheti. (nevet) Nemsokára végez a főiskolán mérnök lesz belőle!!! No meg csinálunk neki egy oktatóvideót ha minden igaz…
Kámán bátya családos ember, decemberben születik a 3. gyermeke, ezért pihizünk utána. Tudni kell, hogy ő is gitáros, van cucca is meg minden. Azóta dobol igazán,amióta így működik a zenekar. Hirtelen ötlettől vezérelve megpróbálta, beült a dob mögé. Az elején rengeteget gyakoroltunk, és ez most már meg is látszik. Amúgy sofőrként dolgozik, ilyenkor télen tolja a havat ezerrel! No, és képes megállni és várni ezer km utazás után is egy hamburgerért hajnalban, egyben ő biztosítja az állófűtést az autóban. (nevet)
Kriszky a Felvidék és Nagy Magyarország legnagyobb THRASHERE!! Már ezer éves Hammerekben is ott voltak a hirdetései, iszonyat zene- és videógyűjteménye van. Nyugodt ember, ő a villámhárító köztem és Lali között. (nevet) Képes átbuszozni Szlovákiát egy próbáért vagy koncertért. Saját borospincéje van, ahol el lehet üldögélni hajnalig. No és a felvidéki srácokat rajta keresztül ismertük meg, iszonyat jó emberkék, az az összetartás… no és persze gitáros, aki bőgőzik. (nevet)Remorse
Vince: Gyári Rockendroller 2000 turbó, szerintem bőrpelenkában született! Állandóan ordít, de hát egy énekesnek ez a dolga… Annyira még nem ismerjük egymást ugye, de jó srác és mindene a thrash metal. A zenekar 6. gitárosa időrendben... (nevet) A budapesti Élet elismert alakja, stabil résztvevője, ezeket tudom róla… (nevet) Az ő feladata a Rokkendró… (nevet)
Zsóti: Használt, öreg trasher, aki szeret gitározni, csak nem tud eléggé (azé’ elboldogulok… (nevet)) Rengeteg dalötlet jut eszembe, csak sokat elfelejtek sajna… Az én feladatom a kötekedés, b…ás, no meg a dalok gatyába rázása, szervezkedés, plusz úgy általában a zenekar körüli munka. És Lajosnak biztosítani a gitározáshoz a megfelelő feltételeket. (nevet)

Próbáltok bármit is külföld felé tapogatózni, cserekoncertekkel akár?

Zsóti: Voltunk már Szerbiában, ahol az út rázós volt, de a buli fenomenális! Rendszeresen játszunk a Felvidéken magyar nyelven. Ennyit lehet szerintem, a továbblépéshez nem tudom, lenne-e energiánk. Mint mondtam: azért mi már öreg rockerek vagyunk, tudjuk mik a lehetőségeink. Örülök, hogy ennyit is meg tudunk valósítani, de azért bármi lehet.

Az elmúlt évek alatt volt számodra olyan mélypont, amikor végleg abba akartad hagyni a zenélést, legalábbis az aktív zenélést?

Zsóti: Ilyen előfordul sűrűn sajna, azért sok ez a 18 év. Utazni már nem nagyon szeretek, főleg, hogy mostanában vezetnem is kell, és anyagilag így nem a legkifizetődőbb a zenekar, hiszen 2 csapat útiköltségével tudunk csak mozogni. Vagyis sokszor kerülünk negatív helyzetbe, akkor nyilvánvaló, hogy az ember elfárad. Aztán jönnek a jó bulik, és akkor megint feltöltődünk, ez így megy. Vitázunk is azért mint mindenki, szeretném ha mindenki többet vállalna a csapatmunkából, szóval nehéz… de mostanában azért sok pozitív energia érkezik: levelek, kritikák, és mostanában sms-ek, telefonok formájában. Valamelyik este teleordibálta valaki a hangpostámat METAL!!!!!!-lal (nevet) és ez jó!!!! (nevet) Persze megkomolyodni jó lenne, de erőszakkal nem megy ez sem.

Annak idején milyen csoda folytán kerültetek egy nagy kiadóhoz, a Hungarotonhoz? Az ott kiadott lemez - bevallom - számomra csalódás volt. Kompromisszum árán született egyébként, vagy akkor olyan zenét akartatok játszani?

Zsóti: Nem volt kompromisszum legalábbis olyan nem, amilyenre te gondolsz (kiadó). Akkor más elvek alapján állt össze a csapat, a cél az volt, hogy a környék legjobb rockzenészeit gyűjtsem magam köré, és zeneileg ilyen kompromisszum született. Én szeretem azokat a dalokat is, az egy más időszak volt, az életem is nyugisabb volt, vidám voltam… Nem vérthrasherek voltak a csapatban, de azért a dalok meg voltak írva rendesen, és koncerteken is bejött, szóval ez így alakult. Aztán most meg másképpen! Ja, a kiadóhoz úgy kerültünk, hogy itt volt velünk Nagy Kanyi aki az In-versió idején szervezőnk volt, és ő intézkedett keresgetett... a Hungarotonnál meg ott volt Kémeri Péter aztán a többit ők tudják... (nevet) A srác jobb szervező mint én, ez tuti, csak már nem ROCKER! (nevet)Remorse

Volt anno egy szülinapi party, ahol az ős-Remorse tagok is megjelentek. Mi lett velük, van közülük, aki még zenél bármilyen formában vagy mindenki beleborult a civil életbe?

Zsóti: A fiatal harcosok közül van aki zenél, az eredeti tagság már nem igazán. Nekik is a Remorse jelentette a zenélgetést. Viszont 2003-ban játszottunk egy komplett bulit együtt Arlóban, meg néha előfordul ilyesmi egy-két nóta erejéig, szóval tuti lesz még ilyen megmozdulás. Az fontos, hogy legjobb haverock vagyunk mindmáig, bulikat szervezünk: tavaly is együtt szilvesztereztünk. Rocktestvéreim maradnak attól még, hogy ők megkomolyodtak, én meg maradtam ökör! (nevet)

A régi demóitokat be tudják szerezni valamilyen formában az elszánt, és felettébb kíváncsi vérthrasherek?

Zsóti: Ezen dolgozunk mostanában. Ha nem sikerül kiadni, akkor felteszem a honlapunkra, ingyen letölthetőek lesznek. Sok minden kerül fel mostanában amúgy, rengeteg videó (komplett lemezbemutató bulink, stúdiófelvételek), fotók, cikkek, mp3-ak is vannak fent így is a www.remorse.tk-n, és nemsokára www.remorse.hu-ra váltunk.

Ért bármilyen negatív dolog a zenekaros évek alatt a származásod miatt? (Egyébként én nem is tudtam, hogy született indián vagy, csak pár éve olvastam vmi interjúban, aztán azóta.)

Zsóti: Nohát… pedig azért a nevemből is kiderül, no meg nem vagyok egy svéd típus. (nevet). De pl. tavaly a könyvtárban ahol dolgozom, fel akartak kérni mikulásnak, mondtam is, hogy ez azért durva lenne. (nevet)
Ja, hogy zenekaros évek alatt… egyszer volt, hogy valaki irkált a plakátunkra nem szép dolgokat, az nem esett jól, de amúgy nem jellemző, mindenütt barátaink vannak a ROCKban. Ellenségekkel még nem találkoztunk, igaz mi undergroundok vagyunk, és lehet, nem látszódunk rendesen… Amúgy a magánéletben a szép lyányok szüleivel voltak gondok néha, de ez sem rázott meg azt hiszem, tisztában vagyok magammal, és ez a fontos! Ja, és Kámán bátya meg az ózdi vajda, vagyis nem kötekednek velünk.. (nevet)

Szerinted mi az élet értelme?

Lali: Az élet értelme az nem egy egyértelmű kérdés, amit egy ilyen egyszerű ember mint én szavakba önthetne. Szerintem az egyén számára a célok, tervek, a jövőkép kikristályosodása jelenthet valami féle perspektívát, ami ugyan egy alacsonyabb szint mint az élet értelmének témaköre, azonban ezek birtokában megfogalmazható valami hasonló, de ez persze egyénenként mást és mást jelent. Nekem az élet értelme kiegyensúlyozottságot, nyugalmat jelent. Nem szeretem a konfliktushelyzeteket! Életem egyik legjobb döntése volt hogy gitárt ragadtam, számomra akár ez is jelentheti az élet értelmét.

Zsóti: Nekem annyi, hogy mindent ezerrel, őszintén csinálni, maradandót alkotni, és itt jön be az, hogy azért család, utód sem ártana… mert azért az a legmaradandóbb, de még fiatalok vagyunk no. Igaz, Kámán már a harmadiknál tart, Vincének is van utódja, nekem meg Krisznek meg itt van Lali!!!! (nevet)))). Ja, nekem lyányom is van, 18 éves… (nevet) Meg kellene komolyodni, de látod, nem megy… Vazze!!! (nevet)

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.