Shock!

május 22.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Iced Earth: biztos visszajönnek

Iced EarthAki tavaly látta itthon az Iced Earth-t, annak nem kell bemutatnom a csapat fantasztikus meggyőző erejű élő teljesítményét. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ők manapság az egyik legdinamikusabb csapat élőben. Idén Görögországban rögzítették a tripla albumként kiadott koncertjüket, melynek apropójaként a zenekar gitáros, szöveg- és zeneíró agytrösztjével, a bőbeszédű Jon Schafferrel társalogtam.

Miért az athéni koncertet rögzítettétek, máshol nem is vettetek fel bulikat?

Azért rögzítettük Görögországban, mert a zenekar mindig számára óriási élmény ott játszani, az Iced Earth-t ott nagyon kedvelik. A legnagyobbak között van a csapat, olyan nagy a piaca, mint az Iron Maidennek és a Metallicának, benne vagyunk az első 3 metal zenekarban. Tökéletes volt a hangulat rögzítésre, a srácok megőrültek teljesen, mintha valami Beatles koncert lett volna. El akartuk kapni azt a különleges hangulatot ami a színpadon uralkodott.

Nehéz volt kiválasztani a dalok közül azokat, amelyek végül nem került fel a lemezre?

Nem igazán, mert végiggondoltuk, hogy melyek a legnépszerűbb dalok az egyes lemezekről és a zenekar történetének szakaszaiból, és így válogattunk. Nem volt nehéz, mert a legtöbb dalt már játszottuk ebben a formában vagy másképp. Vagyis ez a felállás nem játszotta ezekből a dalokból a legtöbbet, de rengeteget próbáltunk, és mindent aprólékosan kidolgoztunk.

Milyen hangulatú volt a koncert számodra és a zenekar számára?

Személy szerint nekem felejthetetlen élmény volt. Óriási dolog. Tudom, hogy a többiek is ugyanezt érzik. Jobb hallgatóságot nem is kívánhattunk volna. Azt az érzést nem lehet semmihez hasonlítani, jobb a szexnél, a drognál, bárminél. Csodálatos dolog.

Nem merész dolog tripla CD-t kiadni?

Nem igazán gondolok a kockázatra, ha ilyesmit csinálok. Az én ötletem volt, hogy csináljuk ezt meg, de persze azt nem akartam, hogy túl drága legyen. A Century Media megígérte, hogy az ára mérsékelt lesz, annyi, mint egy dupla CD-nek, ami nagyon jó. Ezért csináltuk meg végül, mert megígérték, hogy tartják az árat. Olcsóbb legyen a rajongóknak. Én mindig a legtöbbet akartam nyújtani a rajongóknak a pénzükért, ezért szerettem volna valami ilyesmit is kiadni. Valami igazán klassz csomagolású CD-t, amire büszkék lehetnek az emberek, hogy a gyűjteményükben van. Ez egy tripla digipakos csomag, egy box-szettben, egy gyilkos csomag gyönyörű grafikával. Az album igazán hangos, intenzív, igazi képet ad arról, hogy milyen egy Iced Earth koncert. Az egész egy óriási mulatság. Ez az igazi Iced Earth, itt tényleg lehet érezni a zenekart, hogy miről szól.

Videóváltozata lesz a koncertnek?

Igen, felvettünk néhány koncertet, és előreláthatóan jövőre kiadunk egy home-videót, a zenekar történetéről. Bemutatja majd a csapatot a kezdetektől, a növekedés szakaszait, fesztiválokat, interjúkat különböző arcokkal, valami ilyesmit szeretnénk csinálni. Nem igazán szeretnék csak az athéni koncertről egy videót, inkább valami különlegeset akarok csinálni. Rengeteg munka lesz vele, sokat kell vágni rajta. Olyasmi lesz, ami kifejezetten külföldön jelenne meg. Csak idő kell hozzá, és várhatóan jövőre fog megvalósulni. Idén nincs már rá időm.

Larry Tarnowski beilleszkedett már közétek? Erősnek érzed a mostani felállást?

Igen, a felállás nagyon jó, sőt, még a dobosunkkal sincs most problémánk. Súlyos személyes problémái voltak. Hogy marad-e a zenekarban, az ugyan még kérdéses. Ugyanazok a problémák jöttek elő nála, mint a Something Wicked lemeznél, nagyon erős belső démonokkal küzdött, drogproblémái voltak. Igen kétséges, hogy Brent fog e játszani a következő lemezen. Csak tőle függ, hogy meg tud magával küzdeni. De mindenki más a zenekarban jól van. Nem komoly visszahúzó erő, a zenekar kitűnően érzi magát, Brenttel vagy nélküle. Nem csinálunk nagy ügyet belőle.

Mikor várható következő stúdióalbum?

Úgy tervezzük, hogy jövő februárban vonulunk stúdióba, de az én következő utam a stúdióba Hansival lesz a Blind Guardianből, Demons and Wizards címmel csinálunk egy lemezt. Ez egy projekt. A tampai (Florida) a Morrissoundba megyünk felvenni. Ez az én következő lemezfelvételem, utána szeretnék egy hónap szabadságra menni, kell egy kis pihenés, mert az utóbbi években nagyon keményen dolgoztam, és nem voltam vakáción sem. Októberben szeretnék egy kis időt szakítani a pihenésre, utána meg a következő Iced Earth albumot kezdem írni. Megpróbálom megcsinálni a legjobb Iced Earth lemezt, ahogy elképzeltem. Összeállítom, aztán jövőre megjelentetjük.

Konceptalbum lesz?

Igen. A Something Wicked története folytatódik majd rajta. A szereplő, a történet ugyanaz, csak sokkal bővebben.

Elég sok vallási témáról írsz. Mi a véleményed a vallásról?

Másképp gondolkozom erről, mint általában az emberek. Rengeteg az álszent dolog, és az egyházat sem igazán szeretem, semmilyen formájában. Rengeteg gonosz hatalom létezik a világon. Semmi bajom a keresztényekkel, nem az emberekkel van a baj, hanem az egyház hatalmával. Uralkodnak a félelmen, hogy ha ebben nem hiszel, nem így látod a dolgokat, akkor a pokolban fogsz megégni. Ez az egész egy nagy szar. Annyiféle energia van a világban az élethez. Amikor fiatalabb voltam rengeteget olvastam erről, sok minden bennem maradt, és ez mind nagyon jó téma ahhoz, hogy leírjam, mert még nagyon bennem van. Én úgy hiszem, hogy az embereknek önmagukban kell hinniük, jónak kell lenni egymással, tanulni amennyit lehet, és akkor nincs miért aggódni.

És milyen lesz a következő album története, fantasztikus, történelmi vagy vallási inkább?

A Something Wicked?

Ha ez lesz a címe...

Nem, címe még nincs. A történet pedig... fantasztikus, történelmi és vallási lesz együtt! (nevet)

Zeneileg lesz rajta olyan monumentális dal, mint pl. a Watching Over Me volt?

Remélem. Még nem tudom, hogy lesz-e ennyire személyes dal a lemezen, de remélhetőleg lesz rajta ilyen erejű nóta. Csak másmilyen. Valami ami megfogja az embereket. Nem tudom, hogy valaha is képes leszek még egy hasonló dalt írni, mint a Watching Over Me volt. Igaznak kell lennie, megpróbálom annak a dalnak hangulatát átvinni, de igaz érzelmekről kell, hogy szóljon. Át kell adni a zenét azoknak, akik ugyanígy éreznek. Ez nem egy olyan dolog amit ki vagy be lehet kapcsolni. Ehhez igazi érzelmek kellenek. Remélem lesz a következő lemezen is olyan hatalmas dal, mint a Something... volt. Bármi előfordulhat. Személyes vagy realista lesz, de mindenképpen konceptlemeznek készül. Sci-fi, és horror elemekkel, és a való életből vett dolgokkal. Jó lesz. Meg akarom csinálni az Iced Earth Dark Side Of The Moon albumát. Óriási konceptalbum, rengeteg érzelemmel, lendülettel, érzéssel és hangulattal és mindenfélével. Rengeteg jó ötletem van az egész történetről, klassz lesz.

Melyek a kedvenc konceptalbumaid? Szereted pl. az Operation: Mindcrime-ot a Queensryche-tól?

Igen. Nagyon. Szeretem a Pink Floydtól a Wallt, a Dark Side Of The Moont. Ez az első 3 kedvencem.

Milyen emlékeid vannak a tavalyi magyar koncertről?

Óriási volt. Nagyon meglepődtem, hogy milyen hűségesek a rajongók, mert eltelt egy csomó idő, mikor utoljára ott jártunk, és nem voltam biztos benne, hogy milyen hatásunk lesz akkor. Nagyon jól éreztük magunkat, a srácok visszajelzése fantasztikus volt. Emlékszem, hogy a hely elég furcsa volt, különös helyen játszottunk, de a koncert nagyon klassz volt. Biztos visszamegyünk még.

Remélem...

Ott leszel?

Persze! Úgy látom, hogy az utóbbi években egyre sikeresebbek vagytok. Ti milyen változásokat tapasztaltok?

Nos, egyre elfoglaltabbak vagyunk, sokat dolgozunk a sikerért. De még nem vagyunk elégedettek. Szerintem még nem értünk el mindent, még nem tartunk ott, amit elképzeltem az Iced Earth számára a kezdetekkor. Még hosszú út áll előttünk.

Amikor gitározni kezdtél, milyen gitárosok voltak rád hatással?

Ha hiszed ha nem, rám legnagyobb hatással egy basszusgitáros volt, Steve Harris az Iron Maidenből. Igazából én sosem akartam "gitáros" lenni, soha nem vettem a gitárt olyan komolyan. A gitárt mindig csak dalok írására használtam. Egyáltalán a zenéből a legnagyobb inspirációt Steve Harris nyújtotta. Ő volt a kedvenc dalszerzőm, és még mindig azt gondolom, hogy a metalban ő marad az örökké nekem. Óriási basszusgitáros, és szerintem óriási vezető is. Amikor fiatalabb voltam, ő inspirált, amellett, hogy mindig a saját utamat akartam járni. Volt egy elképzelésem a saját zenekaromról, hogy milyen legyen, és Steve Harris ugyanúgy csinálta. Arra nagyon fiatalon rájöttem, hogy ennek megvalósításához igazán jó minőség kell. Ő egy olyan valaki, aki két lábbal áll a földön, aki kedves és persze vezető alkat, ő nagyon jó vezető. Nélküle nem lenne többé Iron Maiden, ebben biztos vagyok. Ő volt rám a legnagyobb hatással. Gitározásilag Randy Rhoadst szeretem nagyon, de soha nem volt rám befolyással, nem akartam úgy játszani, ahogy ő. Olyan nagyon más nem tudnék említeni. Szeretem a ritmust, és ezért is csak Steve Harrist tudom megemlíteni, mert hihetetlenül pontos, egy csodálatos basszusgitáros. Talán furcsa, hogy egy gitárosra egy bőgős volt a legnagyobb hatással, de ez így van.

Honnan merítesz inspirációt a dalaidhoz?

Az életből. Erre azt tudom mondani, hogy a dalszerzés egy olyan valami, amelyre nem mindenki képes, mert rengeteg jó zenész van, akik nem tudnak nótát írni, csak játszani. A dalírás igazi trükkje abból áll, hogy a benned lévő érzelmeket át tudd vinni a dalokba. Beletenni, úgy, hogy mások is érezzék azt. Hogy megérintse őket. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor a dalírás már inkább munka. Nem tudom honnan jön, fogalmam sincs róla, csak annyit tudok, hogy belülről fakad. Pl. amikor a Watching Over Me-t írtam, tudtam, hogy miként kell, hogy szóljon ez a dal, hallottam a fejemben, mielőtt megírtam volna. Tudtam hogyan akarom eljátszani a stúdióban és hogyan akarom majd bemutatni. Nagyon pontos elképzeléseim voltak erről a nótáról, és ugyanígy a Something Wicked trilógiáról is. Ez a dolog belülről jön és nekem így sokkal könnyebb számokat írni, mint ha valakitől kapnék mondjuk egy komplett szólót. Ha megírom a zenét, és szólok Mattnek, hogy írjon rá valami szöveget és énektémát, az megint más. Rengetegszer hallom magamban a dalokat, keresztüljönnek rajtam, csak le kell jegyeznem, és ez hátborzongató. Ezt nem tudom másképp leírni neked.

A rádióknak készített feldolgozásnótákhoz hogyan lehet majd hozzájutni?

Itt az Államokban ebből csak 15ezer darab készült, tudom, hogy ez elég kiábrándító, mert rengeteg rajongó szeretné ezeket hallani, de szeretnénk majd bonus trackek formájában feltenni a következő lemezre. Ez ténylegesen csak a rádióknak készült, de aztán a Century Media kitalálta, hogy majd megjelenteti mégis. Mert sok srácot meghülyítetek ezzel, sok rajongónak nem volt más lehetősége, hogy beszerezze ezt a felvételt, amit 17 dollárért adtak, ami őrült ár egy 5 dolláros EP-ért. Én mindenképpen szeretném, hogy ezek a dalok majd halhatóak legyenek valahol, és a kiadónk megígérte, hogy a következő albumon rajta lesznek.

A honlapotokat szoktad nézni?

Igen.

És tetszik?

Persze, igazán jól megcsinálták, a webmaster jó munkát végzett. Láttam néhány hozzászólást is az oldalon, néha hihetetlen hülyék tudnak lenni az emberek, eszméletlen marhaságokat tudnak mondani a régi tagokról, a mostaniakról, más zenekarokról. Az emberi természet rosszabbik fele. Amikor a világhálón vagy, akkor bárkiről bármit mondhatsz, mert senki sem tudja, hogy ki vagy. Szerintem ez a negatív része a discussion page-nek (ez egy olyan része a honlapoknak, ahova bárki bármilyen megjegyzést elküldhet, és az azonnal megjelenik - a szerk.), a pozitív része pedig az, hogy rengeteg információt adhatsz az embereknek az egész világon a turnékról, és ilyesmikről. Az Iced Earth fanok megbeszélhetnek egy csomó mindent itt egymással. Ez klassz. Az persze rossz, ha hülyeségre használják, de ez bárkinek az oldalán előfordul. Túl sok időm nincs arra, hogy nézegessem, de néha meg tudom tenni, és igazán tetszik az egész .

Elolvastad már a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvet? (Amikor tavaly nálunk jártak, akkor Eileen érdeklődött erről, mire Matt és Jon lelkendeztek, hogy mindenképpen el fogják olvasni. Gondoltam most rákérdezek...)

Jaj, még nem, pedig már rengetegen emlegették, és biztos el fogom olvasni.

Milyen könyveket szeretsz olvasni?

Bármit ami szemléletesen ír le valamit ami az embereket érdekli, a sci-fit, némelyik horror könyvet. Szeretem humoros könyveket, főleg a független fekete humort. Ezek érdekelnek.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.