Shock!

december 11.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hypocrisy: tényleg mindenki magyar

HypocrisyEredetileg maga a főnök, Peter Tägtgren válaszolt volna számos hozzá íródott kérdésemre, ám az interjú időpontjában a dobos, Lars Szőke szólt bele a kagylóba. Ezzel azonban még nem ért véget számomra aznapra a meglepetések sora, de ne szaladjunk előre, legyen a szó Larsé.

Hogy-hogy most ismét egy ilyen gyors lemezt csináltatok? Az előző nem volt elég sikeres vagy inkább az volt egy kirándulás?

Nem igazán gondolkodunk a sikeren, ha lemezt készítünk, az egész csupán annyi volt, hogy bementünk a stúdióba, Peternek volt pár riffje, aztán kitaláltunk még több riffet, aztán jó kis dalok születtek ezekből. Én személy szerint sokkal jobban szeretem a mostani gyorsabb témákat, mint az előző lemezt. De mindnyájan egyetértettünk abban a felvétel kezdetekor, hogy a mostani lemezre gyorsabb dalok kellenek.

Peter miért hagyta el a dallamokat az vokáltémáiból?

Nem igazán tudom... az biztos, hogy a gyors nóták durvábbak, és a stúdiózásnál egész egyszerűen megpróbált minél brutálisabb lenni, igazából így tetszett neki. Az előző albumon túl sok dallam volt a nótákban, nem hiszem, hogy azok abban a formában a mostaniaknál durvábbak lennének.

Ezek szerint az előző lemezt nem is nagyon kedveled?

Nem túlzottan, vagyis nem mindent róla. Akkor két egész hónapig voltunk a stúdióban, szerettük volna rögzíteni az egészet olyan profin ahogy arra csak lehetett, és nekem nem igazán tetszett az egész, ahogy felvettük. Most pedig öt hét alatt lettünk kész mindennel, a felvétel és a keverés ennyi időt vett igénybe. Nagyon spontán módon dolgoztunk és most sokkal jobb volt a kedvünk is.

Hat még a zenétekre más csapatok muzsikája?

Természetesen hallgatunk más csapatokat, de ma már saját magunkat inspiráljuk, mert nem hiszem, hogy lenne még egy csapat, amely hasonlítana hozzánk, megvan a saját stílusunk. A zenében csak egymást inspiráljuk már.

Miket hallgatsz mostanában?

Az új Immortalt - nagyon tetszik - és az új Deicide is jó. Elég sok black metal zenekart hallgatok és floridai death-t.

A szövegeket Peter írta, ugye?

Igen, ő írta, igazából nem is vagyok képben, hogy miről szólnak, azt tudom, hogy a gyorsabb nóták elég brutálisak, vannak death metalos szövegek és persze science-fiction is, mint ahogy eddig.

Te is szereted a sci-fit vagy csak Peter?

Én nem vagyok annyira benne ezekben a dolgokban, érdekel mondjuk, de Peter az, akit igazán leköt.

A lemezen van egy dal, aminek Total Eclipse a címe. Láttad esetleg a tavalyi napfogyatkozást?

(nevet) Nem. Sőt, azt sem tudom melyik az a dal tulajdonképpen...
A hetedik.

Aha, a hetedik... Szóval nem láttam. (nevet) Amúgy Peternek volt sötét teljesen, én még nem. (nevet) (nagyjából így hangzott, lefordíthatatlan szóvicc hangzott el - V.Sz.)

Az Abyss stúdióban mindent meg tudsz valósítani, amit elképzelsz?

Az Abyssben dolgozom Peterrel, talán tudsz erről...

Igen, persze.

Szóval úgy érzem egyre jobb vagyok ebben a témában, rengeteg dolgot tanultam, és tudom, hogy még egy csomó minden van, amit meg kell tanulnom. Természetesen itt rögzítettem a dolgaimat, de nem egyedül, Peter ott volt, hogy segítsen. De gyorsan tanulok és talán egyszer egyedül is menni fog.

A turnétok kihagyta Magyarországot, elég sok rajongó csalódott is emiatt. Tudsz erről valamit, hogy miért kellett kihagyni minket?

Igen. Mi csak két hétig leszünk a Destructionnel, azt nem tudom, hogy az ő turnéjuk milyen hosszú, de mi két hétig megyünk velük, mert a stúdióban várnak a zenekarok, akikkel törődni kell. Ez elég rosszul alakult így, mert emlékszem mikor '94-ben a Cannibal Corpse-szal Magyarországon jártunk, és én nagyon örültem, hogy ott lehettem, mert én, vagyis a szüleim Magyarországról származnak (és most figyeljetek, az alábbi sorokat fordítás nélkül adom tovább), tudok beszélni egy kicsit magyarul, de nem túl much. (nevet) (általános kacaj, bár pár másodpercre belémfagyott a szó a meglepetéstől.)

Gondolom akkor tudod, hogy a szőke mi angolul!

Persze, blond!

Tavaly, mikor Mikaellel beszéltem ő nem tudta, de nagyon tetszett neki!

Igen? (nevet) Most jut eszembe, hogy decemberben a Morbid Angellel megyünk turnézni, és talán akkor játszunk nálatok, de nem vagyok biztos benne, de valami rémlik.

Hú, tényleg? Remélem, hogy összejön!

Én is!

Amúgy a szüleid melyik városból származnak?

Budapestről. Gyerekkoromban voltam ott vakációzni.

Van valami emléked az országról?

Sajnos nem sok. Én különben Ausztriában születtem, épp útközben Svédország felé. Néhány alkalommal, kb. 5-6-szor nyaraltunk ott, szerettem ott lenni. Tervezem különben, hogy meglátogatom az országot ismét.

Érdemes, szép helyek vannak itt...

Budapestről hívsz?

Igen. Térjünk vissza a zenére. Ki a kedvenc dobosod?

Hm... Én is csak azt tudom mondani, mint mindenki, hogy Dave Lombardo, szerintem mindent tud, amit egy dobosnak tudnia kell, saját stílusa van, rengetegen próbálják utánozni, de nem sok sikerrel. Sőt, én is megpróbálom néha eljátszani, amiket a dobjain művel, csak nem érzem át teljesen. he-he. De számomra ő a legjobb metal dobos, azt elmondhatom.

Tomas Haake-t ismered a Meshuggahból?

Igen. Jó barátunk. Pár éve turnéztunk és bámulatos, amit művelt, minden este láttam, hallottam, óriási volt.

Más téma. Mit tudsz Peter Pain nevű projektjéről?

Igen! Az Abyssben rögzíti az új albumot, és nagyon jó az anyag. Néhány dal kicsit Depeche Mode-os, de összességében remek lesz.

Tulajdonképpen ez megjelent már vagy csak meg fog? Mert az interneten már találkoztam vele, de infót nem nagyon találtam róla, hogy ez megjelent vagy sem.

Ja! A Rebirth! Az már megjelent, de Peter dolgozik már a következő lemezen! Most nyáron néhány fesztiválon játszott is, átformálta élő csapatra a zenét, jó móka volt látni őt.

A Lock Upot miért hagyta ott?

Túl sok mindennel kellett foglalkoznia egyszerre, pl. az új Children Of Bodomot rögzíteni, aztán ott van az új Pain album is. Az igazság az, hogy az Abyss az ő mindennapi munkája, és egész egyszerűen nem lehet több helyen egyszerre, szóval ezért hagyta abba a Lock Upot. Azt meg kell hagyni, hogy a Lock Up egy bazi jó albumot csinált!

A hivatalos honlapotok, a www.hypocrisy.com direkt ilyen infómentes? Láttad már? (az interjú időpontjában a kereső ezt dobta ki hivatalos honlapként, akkor még nem sejtettem, hogy.... de ezt megtudjátok később)

Nem, sajnos még nem láttam. A Nuclear Blast készítette, nem igazán tudom mit csináltak, és sajnos nekem nincs lehetőségem, hogy internetezzek. Fogalmam sincs mi újság van ezzel. Te láttad?

Igen, és pont ezért kérdeztem, mert csodálkoztam, hogy a honlapon fent van az összes album borítója, és le lehet tölteni mindet, de semmi más nincs rajta ezen kívül.

Le lehet tölteni a zenénket? (hallhatóan meghűlt Lars ereiben a vér)

Aha.

Az újat is??!!

Nem, az még nincs fent.

Különben nem hinném, hogy ez olyan nagy probléma lenne számunkra, én szeretem, ha minél több embernek tetszik a zenénk, bár talán veszítünk némi pénzt így, de nem igazán érdekel minket.

Azért azt el kell, hogy mondjam, nem cd minőségben van fent a zene, rosszabb annál. Térjünk vissza a lemezre. Melyik a kedvenc dalod róla?

Ööööö... öööö...

Esetleg a harmadik?

Nem... Nem is tudom... Még nem tanultam meg a számcímeket, ha-ha! Egy jó gyors nóta... a címe... Sodomized! Ez az! Ez az egyik leggyorsabb dalunk, de én nagyon szeretem a gyors nótákat. Igazából az összeset kedvelem.

Szerinted a gyors nótáitok nem hasonlítanak a Slayerhez?

De! (nevet) Igaz, hogy hatással voltak ránk, nem másolni próbáluk őket, hanem mikor zenét írunk, valahogy ott van hátul a tudatunkban.

Köszi az interjút és remélem egyszer jöttök Magyarországra!

Én is remélem, mert tényleg szeretem az "anyaországomat", remélem hamarosan megyünk oda. Viszlát! (hangzott el ismét magyarul)

A honlapra visszatérve; nemrég az említett "hivatalos" honlapnak már csak a hűlt helyét találtam, ezek szerint valaki vicces kedvében volt, mikor felnyomta a Hypocrisy életművet a netre ilyen formában. Nem csoda, hogy Larsra a frászt hoztam. Ha valakit érdekel, most már egy korrekt és infódús oldalon lehet bóklászni, itt: http://fly.to/hypocrisy

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.