Shock!

április 17.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hypocrisy: mégis újra együtt

HypocrisyAki szereti a jófajta death metalt, azt arculcsapásként érte a hír anno, hogy a műfaj egyik legeredetibb csapata, a Hypocrisy nem biztos, hogy együtt marad. Telt, múlt az idő, majd az új hírek már arról szóltak, hogy a zenekar él és virul, ráadásul egy fantasztikusan sikerült albummal lepi meg a rajongókat. Hogy mi történt a háttérben, arról a csapat barátságos basszusgitárosa, Mikael Hedlund lebbentette fel a fátylat.

Peter Tagtgren egy régebbi interjúban azt nyilatkozta, hogy azért oszlik fel a zenekar, mert neki kell mindent csinálnia a zenekarban. Te hogy látod ezt?

Igen, majdnem mindent neki kellet csinálnia, pl. az interjúkat és ilyesmit. Egy idő múlva rengeteg dolga akadt, ott volt a stúdió is, de nem hinném, hogy a zenekarral kapcsolatban mindent neki kellett volna csinálnia, hisz mindannyian érdekeltek voltunk a csapatban.

Mit szólt a kiadótok ahhoz, hogy mégis folytatjátok a munkát?

Szerintem nagyon örültek neki. Az új lemez kapott egy csomó reklámot, amennyit még ezelőtt sosem.

Mi az oka annak, hogy mégis együtt maradtok?

Akkoriban Peternek rengeteg dolga volt, a stúdió tele volt folyton, gyereke született, és a Pain nevű projektjével is foglalkozott. Nem vitatkoztunk vagy ilyesmi, csak Peter akkoriban nagyon fáradt volt. Néhány magazinnak azt nyilatkozta, hogy elválunk, mert fáradt lett, túl sok mindent kell csinálnia a zenekarral. Aztán mivel mi akkor már 7 dalt megírtunk az új albumhoz, elhatároztuk, hogy mindenképpen folytatjuk. Az okot megtaláltuk. Ennyi.

Ki írta az új lemez dalait?

Mindenki kivette a részét. Peter 5-6 nótát írt, Lars és én is írtunk közösen néhányat. Most mindannyian jobban benne voltunk a dalírásban, mint eddig. Nagyon klassz volt így.

Az Abysst fogjátok még folytatni?

Nem hiszem, mert nincs rá időnk. Rengeteg tennivalónk akad a Hypocrisyvel, és Lars meg én dolgozunk is mellette. Nincs rá időnk, hogy foglalkozzunk vele. Nem vagyok benne biztos, de nem valószínű, hogy lesz folytatása.

A barátságotok nem romlott meg az alatt az idő alatt, míg bizonytalan volt a Hypocrisy jövője?

Nem, mindhárman nagyon jóban vagyunk, mint a testvérek, semmi problémánk nem volt. A jövőbe nézünk, most jelent meg az új lemezünk, minden tökéletes a zenekar körül.

Mesélj egy kicsit az új lemezről!

Még mindig Hypocrisy, vannak rajta gyorsabb, illetve lassabb dalok, de a legtöbb inkább lassabb. Talán két gyors nóta van rajta. Középtempósak inkább... nem tudom, hogy mondjam... nem lassúak, valahol a kettő között. Az énektémákban is van újdonság. Tiszták a vokáltémák, persze az agresszió megmaradt bennük. Néhány dalban előfordul ilyen tiszta ének agresszióval keverve, még ilyet nem csináltunk, szerintem nagyon jó lett. Rengeteg harmónia is van a dalokban. Gyilkosak.

A Final Chapter albumról ma mit gondolsz?

Szerintem nagyon jó kis lemez. Akkor elégedettek voltunk vele.

Mit csináltál volna, ha a Hypocrisy mégis feloszlik?

Mindenképpen folytattam volna a zenélést, új zenekart kerestem volna, zenét írnék. A zene nagyon fontos számomra, majdnem kitölti egész életemet. Biztos folytattam volna.

És milyen zenét csináltál volna?

Erre nehéz válaszolni... Hasonlót a Hypocrisyhoz.

A Hypocrisy Destroys Wacken c. koncertalbumotoknak nagyon király a hangzása!

Ó, köszönöm.

Mennyi utómunka van rajta?

Nem sok. Felvettük azt a 8 dalt a 16-ból, a stúdióban kikevertük, ez egy igazi élő album.

Azt hallottam, hogy játszotok egy Slayer tribute lemezen...

Igen... mi is az album címe? Slatanic valami... A Black Magicet dolgoztuk fel.

Miért ezt választottátok?

Szerintem ez egy klasszikus nóta, jó volt megcsinálni.

Hallottad a legutóbbi Slayer albumot?

Csak kétszer. Nem igazán tetszik. Bár, ha többször meghallgatnám, lehet, hogy megtetszene. Szerintem jobbak voltak régen. A South Of Heaven és a Seasons In The Abyss nagyon jó albumok, de az új nem az.

Hogy emlékszel vissza a zenekar kezdetére?

Mikor Peter 3 év után hazajött Los Angelesből, elhatározta, hogy új zenekart alapít. Felvett egy 5 számos demót amin mindent ő játszott fel, a gitárokat, dobokat, mindent, az ének kivételével. Szóval csinált egy demót, ezután került kapcsolatba a Nuclear Blasttal, szerződést kapott, és ekkor keresett basszusgitárost és gitárost, így kerültem a zenekarba, kb. ennyi a történet.

Mi a véleményed a mai death metal zenekarokról?

Szerintem nincs is igazán death metal manapság. Death metal volt annak idején a Morbid Angel. Nem hiszem, hogy ami ma van az még death metal. Jó, persze azért még az, de valahogy más, valami új.

Ismered a mai death metal zenekarokat?

Új, igazi death csapatokat...? Nem, nem igazán.

Miket szoktál hallgatni egyébként?

Mindenfélét, nem kifejezetten death-t vagy blacket. Pink Floyd, Depeche Mode, meg ami jól szól.

Egy 10-es listán mi lenne az első kedvenc lemezed?

Azt hiszem visszakanyarodhatunk a Slayerhez, a Reign In Bloodhoz, ha-ha! Ez az első lemez, ami eszembe jut. Klasszikus, rengeteg zenekarra hatással voltak, a legnagyobbak voltak mindig.

Kielégít még, hogy death metalt játszol?

Persze! Ezen nőttem fel. Szeretem játszani ezt a zenét még mindig.

Úgy tudom te is Peter stúdiójában dolgozol...

Csak dolgoztam. Kb. egy éve hagytam abba.

És most mit csinálsz?

Most Stockholmban dolgozom egy cégnél, mint videóműszerész.

Szerettél a stúdióban dolgozni?

Igen, nagyon klassz volt. Jó volt ott együtt dolgozni.

Milyen terveitek vannak a jövőre?

Várjuk a májusi lemezmegjelenést, a Dynamo fesztivált, aztán néhány európai fesztiválon is felbukkanunk a nyáron. Majd szeptemberben lemezbemutató turnénk lesz Európában a Covenanttal. És reméljük, hogy Dél-Amerikába is eljutunk néhány nagyobb bulira. Majd meglátjuk mi lesz.

Magyarországra nem jöttök?

Remélem, hgoy igen! Ha jól emlékszem '93-ban játszottunk ott a Cannibal Corpse-szal. A közönség igazán lelkes volt, sokan eljöttek, tényleg klassz volt. Még nem láttam a turnédátumokat, de remélem, hogy megyünk.

Mit tudsz Magyarországról?

(nevet) Ez nehéz kérdés... Amikor ott voltunk jól éreztük magunkat, tetszett a zenénk... de az országról? Hm! - jött a mentő ötlet - a dobosunk Lars Szőke onnan származik, de ezt gondolom tudod. (itt felhomályosítottam, Mikaelt, hogy a szőke mi angolul). Aha! Szőke (nevet), ezt nem tudtam... - kacagott ezen egy darabig Mikael. Sajnálom, de ez minden amit tudok.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.