Shock!

február 05.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Gamma Ray: „Valami különlegeset szerettünk volna csinálni”

Gamma RayDirk Schlachter a Gamma Ray bőgőse egyike volt első telefonos interjúalanyaimnak az újság kezdetekor. Azt az interjút kedves emlékként őrzöm, mivel egy nagyon barátságos embert ismerhettem meg. Az idei Gamma Ray válogatáslemez kapcsán ismét alkalmam nyílt beszélgetni vele.

A beszélgetés vidáman zajlott, ugyanis Dirk hallhatóan benyakalt az aznapi interjúi során, így néha szinte énekelve válaszolt, és előfordult, hogy furcsán fűzte a mondanivalóját. Majd miután valami rejtélyes okból telefont cserélt beszélgetés közben, az amúgy is alapzajos vonal szinte érthetetlenné vált, és inkább sejteni lehetett mit mond, mint érteni. Íme a végeredmény:

Sajnos az egész albumot nem hallottam még, de a Noise Records honlapjáról elég sok dalba bele lehetett hallgatni. Az rögtön feltűnt, hogy sokkal húzósabbak és erőteljesebbek lettek a nóták, mint amilyen az eredeti verziójuk volt. Te mit gondolsz erről?

Igazad van, én is csak ezt tudom mondani, hogy húzósabbak és erőteljesebbek, mint az eredetiek voltak. A legtöbb régi dalt Kai írta, és most fel tudtuk venni ezeket egy friss csapatszellemmel, pontosan ezért lett erőteljesebb és energikusabb, mert mindannyian egy dolgot akartunk megvalósítani.

Tetszett pl. a Changes, jó kis fogós dal, kicsit más is talán, mint a többi...

A Changes?! Ez vicces, hogy ezt gondolod, mert szerintem pont ez az egyik dal, ami nem lett olyan jó, mint az eredeti (nevet). A Changes egy olyan dal, amit egy zenekar írt, a Gamma Ray természetesen (nevet), Uli Kusch, Uwe Wessel, Dirk Schlachter, Kai Hansen, Ralph Scheepers írta, vagyis írtuk, egy németországi házban. 1991 telén béreltük egy házat, 91-től 92-ig írtunk új dalokat, és az első dal, ami elkészült akkor, az a Changes volt. És ezt a dalt akkor az egész Gamma Ray tagság szerezte. Ez a varázslatos ebben a dalban, a basszusgitáron Uwe játszott, a dobokon Uli, az összes vokáltémát Ralph énekelte, tényleg ő és nem Kai. Kainak az új albumon pont ezért volt nehéz elénekelnie ezt a vokáltémát (nevet). Szóval ez a dal, egy igazi zenekari hitvallást formáz meg abból az időből. Most nem is tudtuk ennél jobban megcsinálni, csak eljátszottuk, nem is igazán gondolkodtunk rajta, hogy ez jobb vagy rosszabb. A Dream Healer például sokkal jobb lett, mint az eredeti verzió, ez a dal élőbb, és sokkal... nem is tudom mi (nevet).

Mit gondolsz a Last Before the Stormról? Ami szerintem egy Judas Priest riffel kezdődik...

(nevet) A dobokkal... (nevet) Ó igen, drrr-drrr-drrr (leírhatatlan hangokkal mímeli a nótát), olyan, mint egy Painkiller riff, ez csak egy vicc volt, egy Gamma Ray soundcheck. De igen, igazad van, az intrója tényleg olyan, bár az egész dal azért nem.

Igen, én is így gondoltam. Mit gondolsz, nem kiszúrás a rajongókkal egy dupla válogatásalbum kiadása, mikor a legtöbbjüknek megvan az eredeti lemez?

Rengeteg zenekarnak van válogatása, és mi ezzel le akartuk tépni az arcokat. Valami különlegeset szerettünk volna csinálni.

Az utolsó lemezetekről miért került fel rá viszonylag sok dal?

Mert ez egy best of album!

Még mindig tetszik a tavalyi Pet Shop Boys feldolgozásotok?

Igen (nevet), mert jobb, mint az eredeti!

A következő albumra terveztek valami hasonlót?

A következőre? Talán lesz rajta egy Bee Gees feldolgozás... (nevet), nem ez nem igaz.

Amikor múltkor beszéltünk, azt mondtad, hogy a metal visszatérését csak a média fújja fel. Változott erről a véleményed?

Nem, semmit. Ugyanabban a lakásban élek, ugyanazok a dolgok vesznek körül, miért változott volna a véleményem? (nevet). Á, csak viccelek. Azok a zenekarok, akik valamilyen fontos részét képezik a heavy metalnak, a powernek és a dallamos metalzenéknek, azok nem Németországból jöttek! Nincs is igazi harc a német zenekarok között. Ott van a svéd Hammerfall, a finn Stratovarius, az amerikai Kamelot, szóval rengeteg zenekar jött Európából és nem kifejezetten Németországból. A kiadóknál mindenki Európa felé néz, milyen zenekarok vannak, Németországban kicsit ezért elhagyatottak a zenekarok. Igazából nem érdekel, mert azt csinálom, amit akarok, elég pénzt hoz ahhoz, hogy meg tudjak élni belőle, és nem kell mással foglalkoznom.

Németországban van most valami divatos zenekar?

Nincs. Vagyis a Guano Apes, látod, mit csinálnak, csak nem tudnak még egy slágernótát írni. Egynapos banda, ahogy mondják. De a Gamma Ray minden, csak nem egy ilyen egyslágeres banda. És ezt szeretem, boldog is vagyok ezért. Nem leszek annyira híres a Gamma Ray-jel, de meg tudok élni belőle! Ha sokat dolgozom, van pénzem, ha nem csinálok semmit, akkor nincs pénzem.

De a Kaival közös stúdiótok megvan még, ugye?

Igen, ott vesszük fel a Gamma Ray vackait (nevet).

A következő albumról tudsz valamit mesélni? Például a szövegekről?

A következő album szövegeinek ötlete tőlem származik. Elegem van a tömegből, meg ilyesmiből és szeretném, ha a szövegek sokkal direktebbek, realisztikusabbak lennének. Csak az a probléma, hogy én nem vagyok túl jó szövegíró, angolul elég nehéz leírnom, amit gondolok. De mindenképpen más szövegeket szeretnék, hogy szorosan kapcsolódjon a való élethez. Aztán majd meglátjuk mi lesz.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.