Shock!

március 31.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Dog Eat Dog: metal szaxofonnal

Dog Eat DogAmped címet kapta az amerikai Dog Eat Dog '99-es korongja, melyben egy rendkívül színes zenei világot mutatnak be a rosszkedvet nem ismerő srácok. John Connor, a csapat énekese volt a beszélgetőpartnerem a lemez bemutatása kapcsán.

Először légy szíves mutasd be pár szóban az új lemezt!

Az album producere Italric volt, és azt hiszem ez a Dog Eat Dog eddigi legjobb lemeze. Egyrészt az első két album elemeiből építkezik, mellette rengeteg új zenei és szövegi megoldás is helyet kapott rajta.

Most milyen szövegeket írtál?

A Dog Eat Dognak mindig optimista és pozitív szövegei voltak. Úgy érzem ez folytatódik ezen a lemezen is, szerintem a különböző országokban élő emberek is megérthetik, együtt énekelhetik a szövegeket.

Van valami hasonlóság, illetve eltérés az új lemez és az előző között?

Igen, az energiája és a bulihangulata ugyanaz az összes lemeznek, de ezen az albumon zeneileg és énekileg több irányba is mentünk, mint pl. punk, funk, reggae, rock, rap, heavy metal, rengeteg különböző stílus megtalálható rajta. Azt hiszem ez a legeklektikusabb Dog Eat Dog lemez mostanáig.

Mennyi időt töltöttetek az új dalok írásával?

6 hónapig írtuk a dalokat és demóztunk, majd 10 hónapot töltöttünk a stúdióban, ami rengeteg idő.

Milyen stúdióban dolgoztatok?

Egy washingtoni magánstúdióban voltunk. A producerünk pedig a dobosunk barátja egyébként, és óriási a része abban, hogy a Dog Eat Dog hangzása így feljavult. Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy ő nagyon értékes részt adott a zenekarnak.

Több a szaxofon az új dalokban, mint eddig?

Nem, sőt, kevesebb. A 12-ből csak 3 dalban hallható szaxofon. Négyben kürt van, és azt hiszem elég sok újdonság is akad a Dog Eat Dog zenéjében, mint pl. torzítatlan gitár, funky gitár, először fordul elő, hogy egy DJ szkreccsel, szóval akad pár meglepetés.

A megalakulásotokról olvastam már pár helyen, de arról nem esett szó bennük, hogy tulajdonképpen miért választottátok a szaxofont?

Mert valami mást akartunk csinálni, más hangulatot, érzést kiváltani a szaxofonnal, ezért próbáltuk belevegyíteni a hangzásukba. Ez is csak a része a hangzásunknak, de nem az egyetlen, amivel foglalkozunk.

Szereted a jazzt?

Persze! Meg egy csomó mindent, a rockot, hip-hopot, reggae-t, funkyt, a jazz különböző válfajait, a bluest, a world musicot.

Van valami különleges jelentése a zenekar nevének? Egyáltalán mit jelent a Dog Eat Dog?

Amikor ember ember ellen küzd. Amikor a dolgok kicsúsznak az irányítás alól. Erről a kifejezésről az Államokban mindenki tudja, hogy mit jelent, de nekünk nem túl fontos a jelentése, hogy ez valamiféle kannibalizmus, vagy akármi, ez csak egy jó zenekarnév. Annak idején amikor kerestünk valamit, ez jónak tűnt.

A Biohazard-dal annak idején turnéztatok. Jóban vagytok velük még?

Igen.

Esetleg mentek velük turnézni ismét?

Nem hiszem. Most biztos nem.

Mi a véleményed a Kornról, Marilyn Mansonról?

Személy szerint nem tartoznak a kedvenc zenéim közé. Nem vennék Manson vagy Korn lemezt, de mindketten érdekes dolgokat és valami mást csinálnak. Nincs velük semmi bajom, de nem az én ízlésem.

Szerinted miért olyan divatosak nálatok ezek a csapatok?

Ezek a zenekarok nagy gondot fordítanak az imidzsre, hogy reklámozzák magukat, és néha Amerikában vagy máshol a világon az emberek jobban érdeklődnek a külső iránt, mint, hogy észrevegyék, hogy mi is ez valójában sőt, hogy miről szó. Szerintem sok fiatalnak azért tetszenek ezek a csapatok, mert olyan szélsőségesen néznek ki, annyira másmilyenek, nem a megszokottak, nem a szüleik ízlése. Talán ez lehet az oka, hogy ezek a zenekarok ennyire népszerűek.

Néhány személyes kérdés... New Jerseyben vagy New Yorkban élsz?

Jerseyben, ami nagyon közel esik New Yorkhoz.

Szereted?

Persze.

Milyen típusú a város, zajos?

Nem, családias a szomszédság, néhány barátommal lakunk egy házban. A család a szomszédban van, elég csöndes és nagyon közel van New Yorkhoz, ezért szeretem.

New Yorkot is kedveled?

Hogyne! Nagyon klassz város.

Szereted a filmeket?

Igen.

Megnézed az új Star Wars epizódot?

Naná!

Mit gondolsz, jó lesz?

Biztos, hogy jó lesz, de persze a régi Star Wars filmek - különösen az első kettő - nagyon különlegesek a számomra, mert nagyon fiatalon láttam őket még a moziban, hihetetlen filmek és rengeteg munkát fektettek bele. Az új részben több lesz a számítógépes trükk, és szerintem ezért kevesebb érzés lesz benne, mint az eredetiekben, de biztos, hogy jó lesz, mert maga a történet kiváló.

Térjünk vissza a zenéhez. Emlékszel a magyarországi koncertjeitekre?

Persze! Az emberek nagyon jól fogadták a Dog Eat Dogot, a rajongók és mi is nagyon jól éreztük magunkat. Budapest pedig gyönyörű, van néhány barátunk is a városban, de ahogy emlékszem, a két koncert promótere nem volt valami jó. Remélem ha valamikor visszatérünk, akkor jobbat találunk.

Idén játszotok Európában?

Igen. Augusztus végén indul egy turné, ami szeptemberben és októberben is tart.

Esetleg ide eljuttok?

Remélem, és mint ahogy említettem, csak egy jó szervezőt kell találnunk Magyarországon. Persze a kiadónknak is dolgoznia kell ezért.

Tudsz valami Magyarországról?

Némi történelmet.... nem sokat.

Úgy tudom szeretsz snowboardozni... Más extrém sport is érdekel, pl. a mountain bike?

Igen, van montim, jó érzés bringázni. Ezen kívül érdekel még az amerikai foci, a labdarúgás és a hoki is.

Szereted a downhillt?

Gördeszkával?

Nem, montival.

Ó, hogyne! Te is szereted?

Aha!

Ez király!

Néhány éve a médiák felkapták a HC-t, most milyen a helyzete nálatok ezeknek a csapatoknak?

Szerintem a HC csapatok általában nem igazán foglalkoznak a médiákkal, szerintem ez is lehet az oka, hogy a HC scene néha elég csöndes. Hiszek abban, hogy ennek a színtérnek nem a médiák figyelme a fontos, hanem a rajongóké. A HC máshonnan származik, mint ami a médiáknak és a mögöttük lévő embereknek fontos.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.