Shock!

október 16.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Blind Myself: a dallamosodás útján

Blind MyselfAz idei év egyik legsúlyosabb és legelőremutatóbb lemezét tette le az asztalra a Blind Myself. Ehhez nem is kell túl sokat hozzáfűzni.
A zenekarból Tóth Gergőt sikerült kifaggatni mi történt velük az utóbbi időben.

Pár hete kint van az új lemez, a legtöbben döbbenten hallgatták, hogy milyen jó lett. Amikor elkezdtétek írni a dalokat, éreztétek, hogy ez most más, illetve mennyire erős lesz zeneileg?

Eleinte féltem, hogy nem tudjuk überelni a régi anyagainkat, de második szám elkészülte után már tudtam, nem fogunk hibázni, sőt egy lapáttal még rá is teszünk az eddigiekre. Persze ezt sosem szabad előre elkiabálni, hiszen rengeteg minden változik meg a stúdióban, ebben az esetben pozitívabb irányba.

Dallamosodtok... legalábbis az ének terén olykor. Régóta tervezett lépés volt ez?

A zeneírás közepén realizáltam, egy-két szám dallamos éneket igényelne. Szerencsére sok bátorítás ért az utóbbi időben, hogy próbálkozzak meg dallamokkal is, így belevágtam, megtettem az első lépést. Persze nem gondolom azt, hogy milyen hatalmas énekes vagyok, hiszen csak az út elején járok, de azt gondolom, ezekhez a számokhoz, ez az énekstílus tökéletesen megfelel. És, hogy mi lesz a következő lemezen: ki tudja.

A Product... lemez elég kaotikus lett zeneileg és hangzásilag egyaránt. Ez is volt a célotok annak idején?

A célunk az volt, hogy a zenekar úgy szóljon, mintha próbateremben rögzítettük volna a dalokat, persze jó minőségben. Egy teljesen új megközelítésben dolgoztunk, amelynek bizonyos részei nagyon jól működtek, míg mások nem annyira. Szerintem, ha a hangzás nem lenne annyira kaotikus, több embert megfogott volna, de így is nagyon tetszik ez az egyedi felfogás, ami akkor jellemzett minket.

Most mennyit dolgoztatok a stúdióban?

A Product három hét alatt szőröstül-bőröstül kész volt, két hét múlva már "piacra is dobtuk" az anyagot. Ezúttal megfontoltabban dolgoztunk. Két különböző stúdióban kb. két hónapot gyúrtuk, míg nem lett megfelelő az általunk kitűzött magas mérce számára.
Volt olyan dal, amit a felvételnél kiszórtatok vagy nagyon átírtatok?
A felvételnél nem szórtunk ki és nem alakítottunk át semmit. Gábor kiszállása után dobtunk ki csak két dalt, mivel nem akartuk az ő számait felhasználni a Worst lemeznél.

Az énekrészeket hogyhogy máshol vettétek fel?

Hallottam egy-két anyagot, amivel Ifj. Straub Dezső foglalkozott (ének stúdió hangmérnöke), ami nagyon meggyőző volt. Nagyon nyugodt körülmények között vettük fel az énektémákat, ami tovább bátorított jobb eredményeket elérni. Az előző két lemeznél rettentő nagy súly volt rajtam, szövegírás és éneklés terén is, ami most egy csapásra eltűnt ennek a megoldásnak és Dezsőnek köszönhetően.

Bár már nem mai történet, de Szalkai Tibor miben és mennyire változtatta meg szerinted a Blind zenei világát?

Tibi egy rockzenei multitalentum. Abszolút tudott alkalmazkodni a Blind stílusához. Érdekes módon a The Idoru (Tibi másik zenekara) teljesen más zene mint a miénk. Ezért azt mondanám jó irányba terelte az irányt, úgy, hogy nem változtatott a stíluson csak profibbá tette azt. Azért tegyük hozzá, hogy a lemez másik felét Kolozsi Peti írta, többek között a Phantoms, a March of Clowns szerzője is ő. Kitűnő munkát végeztek ők ketten Ivánfi Danit is beleértve, aki élete eddigi legjobb formáját hozza a lemezen.

Nem konceptlemez a Worst..., valahogy mégis koncepciózusnak érzem. Eszedbe jutott már, hogy egy központi témakört boncolgató lemezt készítsetek a Blinddal?

A Worst-Case nem konceptlemez, bár a borító és a lemezt indító és záró into-outro kapcsolódik egymáshoz. Talán egyszer csinálunk konceptlemezt is, de ez attól függ, milyen témák foglalkoztatnak majd a soronlévő lemez szövegeinek megírásakor.

Igényes a borító nagyon. Teljesen rábíztátok Totik Zolira a dizájnt vagy adtatok némi instrukciót milyen legyen a képi világ?

Az alapkoncepció az enyém volt, de Zoli nagyon jó irányból közelítette meg a dolgot és nagyon jó munkát végzett.

A Phantoms... c. dal megosztja a hallgatókat szerinted vagy egyértelműen bejön mindenkinek?

Ezzel a számmal kapcsolatban kaptuk a legtöbb pozitív visszajelzést és ezt a nótát kérik a legtöbben a koncerteken. Azért hozzá kell tennem, hogy negatív kritikákkal ritkán illetik az embert szemtől-szembe. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a Phantoms egy nagyon jó nóta, egy nagyon jó szöveggel és nincs miért megossza a közönségünket. A Blind egy sokoldalú csapat.

Ti sem nagyon mentetek itthon "turnéra". A nyári fesztiválozások miatt vagy az ellehetetlenült klubhelyzet miatt?

A klubhelyzet katasztrofális. És valljuk be, nem ostromolják a rajongók a vidéki klubokat. Egyetlen megoldás van, ha eseménnyé teszik az adott koncertet. Erre már vannak jó kezdeményezések, pl. Est invázió. Az a baj, hogy lassan a vidéki bulikat is Pestről fogják szervezni, bár szerintem egy okos klubvezető is megoldhatná ezt. Sajnos erre minimális jó példa van.

Szó esett arról, hogy lesz klipetek valamelyik dalra. Készül már? Ha igen, mit várhatunk?

Igen lesz. Most már rövidesen célegyenesben, bár augusztus előtt nem lesz bemutatva. Annyit elárulhatok, hogy rajtunk kívül, a borítóban szereplő ikonok is főszerepet játszanak majd.

Sokan, sokfélét kérdezgettek már titeket Amerikáról. Én csak arra lennék kíváncsi, ha visszamehetnél az időbe, mit mondanál az Államok felé repülő Tóth Gergőnek?

Repülj tovább! Azt a rengeteg tapasztalatot, amit ott gyűjtöttünk nem lehet pótolni és hát élményekben, kalandokban is gazdag volt az ott töltött 3 évünk.

Neked mit jelent ma zenélni, zenekarban lenni? És mit jelentett ez a kezdetekkor?

Mindent. Ez tölti ki az időm jelentős részét, a kezdetek óta. Nagyon élvezem ezt csinálni. Gyerekkoromban sose tudtam igazán, mi akarok lenni. 21 éves koromtól viszont teljesen tudatosan élek. Az elmúlt 10 év elég gyorsan elrepült, ennek köszönhetően, sajnos.

Ha jól sejtem nálad is van egy "kapcsoló", ami átbillen, ha színpadra mész. Mennyit érzékelsz akkor a közönségből, zenekarból, saját magadból?

A saját zenénk számomra rendkívül inspiráló, nem kell sok ahhoz, hogy átbillenjen az a bizonyos "kapcsoló". Egyébként akkor is megőrülünk a színpadon, ha nagyon kevesen vannak (ez külföldön előfordul néha). Szerintem egy zenekarnak mindig át kell élnie azt a zenét amit játszik, máskülönben semmi értelme nincs a színpadi létnek. Egyébként van egyfajta önkontroll természetesen, de néha ez is elveszik, ilyenkor jönnek a sérülések-ütközések.

A Tilos rádiós Hengermajom spontán rádiózás vagy készültök az adásokra valamelyest?

Eleinte felkészültünk rá, de most már spontán is könnyen vezetjük a műsort. Jó dolog.

Szerinted lenne értelme egy nagyobb hallgatottságú rockzenei rádióműsort csinálni?

A nagy álmom az, hogy létrehozzunk egy rock rádiót, olyat, ami Amerikában is jól működik. A rock tábor, szerintem ki van éhezve valami ilyesmire. Sajnos a döntéshozók és a pénzemberek elég gyakran fafejek, nem látják az üzletet ebben a biztos dologban sem. Majd egyszer...

Mit változtatnál meg kérdés nélkül a magyar médiában?

Nehéz kérdés. Persze változtatnék a minőségen, a gondolatiságban, de néha sötét óráimban arra kell ráébrednem, sajnos a közönség nagy része elégedett azzal, hogy kiszolgálják rosszabbnál-rosszabb műsorokkal, újságokkal. Be kell látnunk az országban sok az igénytelen ember.

A mának élsz vagy gondolsz a holnapra is?

Mielőtt kimentünk Amerikába, csak az foglalkoztatott, hogy ott legyek. Mikor elértem ezt a vágyamat, valahogy egy kicsit kiüresedtem. Azóta sokkal jobban élvezem az adott pillanatot is. Természetesen a jövőre is gondolok azért.

Az elmaradhatatlan kérdésünk: mi az élet értelme?

Ha valakit érdekel, mit gondolok erről, nézze meg a Monty Python csapat Élet Értelme című filmjét.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.