Shock!

április 13.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Demó tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Entalpia: Anomália

Az Entalpia már szerepelt lapjainkon, nem kaptak túl jó kritikát, az a felvétel hozzám nem jutott el, így a fejlődést nem tudom értékelni. Azóta történt egy énekescsere a csapat históriájában - talán nem is véletlenül -, Hegedűs László az Entalpia új frontembere, aki furulyán is közreműködik, rögtön a bevezető instrumentális dalban, ami egész hangulatos, később hegedűnek álcázott gitár kúszik be. Amolyan magyar-ír-skót folkzene feelingje van a bevezetőnek, ebből még akármi is kisülhet, Michael Flatley bizonyosan táncra perdülne.

A második dal már éneket is rejt, tök érdekes egyébként, hogy az előző énekest az Akelás Katona Főnökéhez hasonlították, no, én sem tudom máshoz hasonlítani az új vokalistát. Hegedűs László hangja teljesen hasonló, olyan karcos, szőrös, kicsit kántálós torok. Képezni, képezni, képezni! A zene elég egyszerű riffelésre épül, viszont helyenként megpróbálnak töréseket belepakolni a dalokba, még egy kicsit döcögős ugyan, de legalább valamit megpróbáltak színesíteni a dolgon. A furulyát és a középkori hangulatot sem hanyagolják, sok-sok gyakorlás áll még a zenekar előtt, de ezt az irányt folytatnám a helyükben, itt már valami pislákol, ha még elég halványan is. Meg egy kicsit rövidebbre sem ártana szabni a dalokat, túl hosszúak még, nem olyan izgalmasak a témák, hogy 6-7 percen keresztül ébren tudják tartani a hallgatót. Továbbá nagyon oda kellene figyelni a témák egymásba ágyazására, sajnos szétesnek a dalok a váltásoknál.

A hangzás egész korrekt, demónak főleg, összesen 44 órát dolgoztak ezen a négy dalon. A dalszövegekért Németh Zoltán és a Twilight fanzine-es Szabó Gábor felel - sajnos néhány rémületes helyesírási hibát találtam bennük - és muszáj idéznem a szövegekből, a zenekar nem éppen hétköznapinak titulálta őket, hát lássuk:

"Lángcsóva tör fel az éjszakából
Kísértetiesre színezve a földet
Egy alak lépked a félhomályból
Kezében kasza, hogy elvigyen minket"

Később már nincs utalás, hogy ki van a főhős mellett (nyilván így jött ki a rím), viszont a kaszás lesúlyt (!) a torkára, és ezt a tevékenységet megismétli pár sorral később is. Aztán a Gondolat fonat c. dalból:

"Folyó fogja vagyok tudom
Folyik szemed kékje vajon
Hiszen az is fogva tartott
Víz színe nem mosott partot"

Ez a konklúzió, előtte a sikoly csorog a főhős füle felé, a szeme pedig véres üveggolyó, viszont az egyik versszak elején egy helyes alliteráció kapott helyet. Szóval ilyen hihetetlenül képzavaros és klisés szövegeket rég olvastam, bár a maguk módján szórakoztatóak voltak. Okuljatok belőlük.

A zenekar kiadót szeretne találni jelen koronggal, amit roppant korainak találok, egyelőre egy igazán ütőképes demó legyen a cél, valamint tapasztalatszerzés koncerteken, kár lenne ennyi tudással egy bűnrossz lemezt kiadni. Én sem tudok mást írni, mint, hogy hosszú út előtt áll még az Entalpia.
Érdeklődők CD-n hozzájuthatnak felvételhez, melyre az előző demó is felkerült, 1000 Ft + pkg-ért bárkinek elküldik, színes nyomdai borítóval.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.