Shock!

március 02.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Yellow Spots: Öt fogásos vacsora a belezősökkel

A Yellow Spots egy önmagát csak belezős rock'n'rollként aposztrofáló zenekar Budapestről, e még tavalyi kiadású, ötszámos anyag – szerintem nyugodtan nevezhetjük EP-nek – előtt mindössze egy Belezős balladák című demóval rukkoltak elő.

megjelenés:
2006
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

Megpróbálhatnám érzékeltetni, milyen zenét is hallhat, aki nekiugrik az Oké Májkül!, a Férfi halál vagy a Zombi presszó meghallgatásának, de igazából nem tudom jobban és hatásosabban elmondani annál, mint amit ők is írnak magukról a biográfiában: „Johnny Rotten fél liter paprikavodka elfogyasztása után szodomizálja Fenyő Miklóst egy ledurrant, szocreál táncdalfesztiválon, az összefonódásból született gyermeket pedig Sade márki művein, Lucio Fulci B-kategóriás horrorfilmjein és Borsodi Bivalyon nevelik." Hát valahogy így...

Magyarán szólva laza, könnyed, bulis alaphangulatú rock'n'rollról beszélünk fúvósokkal, nagybőgővel és cseppet idióta, de mindenképpen szórakoztató szövegekkel. Rock'n'roll alatt itt kéretik a hagyományos rock'n'rollt érteni, de elég sok mindent mást is felfedezni vélek itt, skától elkezdve klasszikus rockabillys behatásokig. Nyilvánvalóan nem lehetnek túlságosan depressziós arcok, és az sem valószínű, hogy bárki is az Öt fogásos vacsora a belezősökkel hatására vágná fel az ereit a fürdőkádban.

Nem állítom, hogy innentől kezdve kizárólag Yellow Spotsot fogok hallgatni, de kétségtelen, hogy a bandában ott van a spiritusz, még ha nekem hosszabb távon kicsit egybe is folyik ez a zene. A vacsora hangzása is rendben van – bár hallhatóan nem dollármilliókból rögzítették a dalokat – , de nem lepne meg, ha élőben ennél jóval tigrisebb módon dörrennének meg. Aki vonzódik a laza, bulizós, hagyományos alapokon nyugvó, de pattogós, kellően kattant szövegvilágú dolgokhoz, nyugodtan próbálkozzon meg velük, de megkockáztatom, hogy az avantgarde zenék elég tekintélyes méretű hazai felszívóközegében is sokan akadnának, akik egyből rákattannának a Yellow Spotsra. Egy akármilyen nyári fesztiválon például tuti lenne a siker. Az EP kiállításáért is külön dicséret illeti őket.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.