Shock!

július 09.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

The Provenance: Still At Arms Length

Szegény eltévedt cd. Ez is az ide-oda keringtetettek közül való. De csak előkerült. Hammond (!!!!), hörgés, ügyes zenei alapok, borongósak, magába fordulósak, összetettek. Igényes. Női ének, amely olykor hol az isteni Annekére emlékeztet, hol Sinead O'Conorra. Noha nincs annyira magával ragadó hangszíne, mint Annekének, és még nem is tud olyan profi szinten bánni vele, viszont mindenképpen szívbemarkolóak a dallamai, nagyon is.

megjelenés:
2002
kiadó:
Scarlet
pontszám:
9,5 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

1995-ben ötlött fel a tagokban, hogy jó lenne zenélni, s lőn. Jelen lemezük a második, az első, mely a 25th hour; bleeding címet viseli kénytelen leszek beszerezni, úgy érzem. (Nincs meg valakinek véletlenül?) A zenéről eszembe jut még az Opeth, a Lacuna Coil, a régi The Gathering, mármint ezen a zenei vonalon halad a csapat, mert azt nem mondhatnám, hogy üres kópiaként tengetik napjaikat. Nagyon nem. Csordultig tömködték érzelmekkel a dalaikat. Szinte túlcsordulósra. Hajlamosak az emberek a gótikus kategóriába begyömöszölni szegény zenekart, én nem tenném. Főleg azért, mert csippentenek innen is, onnan is, egyértelműen azonban nem lehet kategorizálni őket. Vagyis igen. A jó zenék kategóriájába simán beleférnek.

Ja, és van benne fuvola is, hát... egyre inkább elolvadok ettől a zenétől, mondjuk a harmadik dal tényleg majdnem tiszta The Gathering, de annyira hiányoltuk már a régi világát a holland csodának, hogy nem zavar. Kicsit sem. Sőt. Emma Hellström a hölgy neve egyébként, aki itt énekel, Hammondozik és fuvolázik, kincs a zenekarnak, el ne engedjék sosem. Mondtam már, hogy a hörgős fiatalember olykor együtt a hölggyel énekel? Mármint tiszta hangon.
Középtájt a lemezen egy érzelmes, szép instrumentális tételt hallhatunk, nem is hiányzik innen az ének. Békés merengés. Átlag 6 percesek a dalok, a hosszúsághoz mérten összetettek, komplexek, noha nem túlbonyolítottak természetesen. Kiváló ízléssel állítottak össze mindent az égvilágon. És nem kevés zenei alázattal... Nagyon el lehet mélyedni a zenében, nagyon lehet imádni, nagyon-nagyon... A borítókép is... túlmutat - szerencsére - a buta kliséken, ötletes, hangulatos, ügyes.

Annak ellenére, hogy bejárta a fél világot ez a cd itt nálunk, sikerült úgy kb. ezerötszázszor meghallgatni, és nem unom, nagyon nem, sőt. Felkavaró alkotás. A zsigereimben érzem, hogy milyen szépet alkotott ez a svéd csapat. Ráadásul készül az új lemez, jaj, de várom már! Töprengtem egy darabig, hogy megadjam-e a 10-est erre a lemezre, végül úgy döntöttem maradok a 9,5-nél, mert a következő lemezre muszáj, hogy maximumot adjak.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.