Shock!

december 10.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Megadeth: Th1rt3en

Bizonyos szempontból Dave Mustaine-nél nincs viccesebb figura a metalszakmában. Egy fél élet és egy igencsak sikeres zenei karrier kevés volt annak feldolgozásához, hogy annak idején kipenderítették a Metallicából, és mióta felismerte az internet jelentőségét, szinte hetente kürtöli tele a netet bármivel, amiből minimális hírt lehet gyártani. Ráadásul úgy, hogy szemrebbenés nélkül képes bárminek a totális ellenkezőjét harsogni pár hónap múlva. Természetesen óriási hírverés előzte meg a Th1rt3en megjelenését is, hónapokig csak arról olvashattunk, hogy ezzel aztán tényleg megmutatják. Mi meg már csak legyintettünk, hogy na persze, főleg, mikor kiderült, hogy az új gigamega lemezről négy dalt korábban más formában már megismerhettünk.

megjelenés:
2011
kiadó:
Roadrunner
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 79 Szavazat )

A helyzet viszont az, hogy a Th1rt3en valóban jó. És amíg a Metallica Luluval égeti magát világszerte, addig ez az örökösen sértődött, végtelenül makacs, de valamiért mégis szerethető vörös fickó most éppen nem a levegőbe beszélt, és még a sok felesleges duma ellenére is lerakott az asztalra egy bivalyerős Megadeth lemezt. Teljesen igaz, amit korábban a zenekartagok is mindannyian elmondtak, miszerint ez az anyag olyan lesz, mint egy Megadeth válogatás, minden korszakot megidéznek valamilyen formában. És tényleg, bizonyára nem véletlenül tervezte ezt pontosan így Dave Mustaine (pont a tizenharmadik stúdióalbum, amely szám fontos szerepet játszik az életében): a Th1rt3en felfogható egyfajta Megadeth eszenciának is. Noha az azért súrolja a nettó pofátlanság határát, hogy rögtön egy már ismert dallal nyitnak, a Sudden Death-t a Guitar Hero-ban hallhatták a vérbeli rajongók, bár indításnak valóban hatásos. Én ugyan rajongónak mondom magam, mégsem gyűjtöttem be az újra kiadott, bónuszverziós lemezeket, így egyáltalán nem bánom, hogy négy dalt újrahasznosítottak – felfoghatjuk ezt korszerű takarékoskodásnak is.

Az Endgame-mel nagyon meg akarták mutatni, hogy az új felállás Chris Broderickkel mennyire ütőképes. És nem is rossz album az, a maga idejében meglehetősen sokat is hallgattam, a mai napig kimondottan szeretek jó néhány dalt róla, de azért a Th1rt3en köröket ver rá. Amíg az Endgame-en a háttérben finoman érezni lehetett a kicsit kellemetlen izzadságszagot, addig az új anyagról csak az jut eszedbe, hogy mennyire pofátlanul laza az egész. Mindig előszeretettel hangoztattam, hogy Chris Broderick egy droid, mindent tökéletesen eljátszik (illetve bármelyik korábbi zenekarában eljátszott), és nincs meg benne az a bizonyos plusz, ami számomra Marty Friedmant (vagy Chris Polandet) annyira szerethetővé tette. Most jó Dave Mustaine tanítványként kénytelen vagyok felülbírálni eddigi nézeteimet, mert bizony Marty Friedman távozása óta nem jelent meg ennyire izgalmasan szólógazdag Megadeth lemez. Bizonyos pillanatok határozottan időutazás-jellegűek, mintha visszakerültem volna a '90-es évek elejére, sokszor valóban az az érzés motoszkált bennem, hogy mindez megjelenhetett volna akár mondjuk '93-ban vagy '95-ben is, viszont elkerülték a fénymásolás csapdáját. Nem poros, nem öreges, de nem is újszerű, hanem csupán megmutatja, milyennek kell lennie egy vérbeli Megadeth albumnak 2011-ben. És persze azt se feledjük el, hogy visszatért a csapatba  David Ellefson is.

Sokrétű, belefeledkezős anyag a Th1rt3en, és nemcsak a többkörös, olykor kimondottan libabőröztetően mesteri szólók nagyszerűek, hanem Mustaine riffjei is, és bizony az énekdallamok is emlékezetesek. Többszöri hallgatás után sem találtam olyan dalt, amit szívesen lehagytam volna, mindamellett, hogy máris megvannak a saját (jelenlegi) kedvenceim. A kétlábdobos energiabomba Never Dead és a Fast Lane azonnal megnyert magának, és itt muszáj megjegyeznem, hogy Shawn Drover is mintha megtáltosodott volna, tán sosem volt még ennyire 'dethes a játéka. Kár, hogy a soundból totálisan kilóg a pergő. A baljós hangulatú Deadly Nightshade, valamint a záró monumentális és pazar felépítésű 13 is elsőre megragadott, utóbbinál folyamatosan az pörög a fejemben közben, hogy nem is emlékszem, mikor volt utoljára ennyire érzelemdús egy Megadeth szám.

Azt is lehetne elemezni, hogy a Th1rt3en borítója egészen egyszerűen pocsék, vagy inkább zseniális húzás, ahogy rejtett szimbólumokkal töltötték meg, az azonban kétségtelen, hogy csapnivaló pólóminta lesz belőle. Arról is lehetne elmélkedni, hogy a Megadethnél némelyest populárisabb és emészthetőbb zenékkel foglalkozó Johnny K által producerelt CD jobban vagy rosszabbul szól-e, mint az előző, Andy Sneap által kevert anyag. De hát kit érdekel manapság úgy igazán egy lemez hangzása néhány kukacoskodó, a '80-as éveket visszasíró audiofilen kívül, mikor úgyis szinte (sajnos) csak az a lényeg, hogy hány kB-on fér el valami... Maradjunk annyiban, hogy a borító és a hangzás is megüti az elfogadható szintet, a dalok viszont átlagon felüliek és emlékezetesek. Mindig reménykedtem abban, hogy Dave Mustaine-ben ma is van annyi szufla, hogy lerak az asztalra még néhány emlékezetes albumot – az egyiket épp most sikerült elkészítenie. Erős nyolcas helyett ezért kap egy erős kilencest.

 

Hozzászólások 

 
+5 #20 Soo85 2012-12-26 19:05
Nem értem miért dicsőíti mindenki ezt a lemezt! Az Endgame fényévekkel jobb volt! Ez egy középszerű rutin munka! Erre a lemezre nem tudok másként tekinteni mint, olyan lemezre ami azért készült, mert ezzel a lemezzel lejár a szerződésük a Roadrunner-nél! Szerintem ez a lemez ennyi! Azért van rajta annyi régi dal (New World Order, Millennium Of The Blind, Black Swan) (A Sudden Death-ot direkt nem írom!), gyorsan adjunk le egy lemezt, és megszabadulunk a kiadótól! Dave már régóta panaszkodik a Roadrunner-re, ez a lemez meg segített neki abban hogy onnan megszabaduljon! A 2000 évek leggyengébb Megadeth lemeze! A Drugs, Guns And Money meg egy hatalmas klisé! Ez már nem Mustaine esszencia, ez csak egy unalmas, klisés, összecsapott VICC! És mindenki dicsőíti: hogy a legjobb! De mindez nem is zavarna, ha nem azt harsogná mindenki, hogy: Mennyivel jobb ez, mint az Endgame! A This Day We Fight!-ba több ötlet, erő, dinamika, lendület, egyedi íz van, mint ebben az egész lemezben! Ez nem összefoglaló Megadeth lemez, ez egy Kliséhalmaz Megadeth lemez! Nem rossz! DE ERŐSEN TÚLÉRTÉKELT!!
Idézet
 
 
+7 #19 2012-05-18 18:02
Na azon nekem is kikerekedtek a szemeim, hogy sokan az éneken lovagolnak... 27 évvel ezelőtt jött ki a Killing... Azóta ugyan az a torka MegaDave-nek. Sőt ugyan úgy énekelt a totál klasszikus korszakban is. HALLÓ!!!! WTF?
Idézet
 
 
+7 #18 conquer 2012-05-18 16:11
Hihetetlen h még itt van leragadva a banda, hogy milyen a hangja, mintha valami új mai zenész lenne úgy csináltok, akinek nem jön be a hangja, azoknak a következő nemtudomhánylem ezensefog.. A másik meg jó előre infózva volt a tracklist, utólag mégis hasra vágja mindenki magát:) beszarás.. Megérdemli pl. a Sudden..mert egy fantasztikus dal, jó helye van ott! Nem tudom mit kellene alkotni hogy mindenkinek megfeleljen..de minek is fárasztom itt magam?:) 13!
Idézet
 
 
+1 #17 vitya121 2011-11-07 08:02
Tényleg egy gyenge pontja van(az ének) de az már lemezek óta.
Bár egy-két dalban annyira jók az énektémák is hogy még ezzel a rossz hanggal is ütnek(pl we the people,sudden,n ever dead,nightshade ), de a Millenium kezdése az szörnyű
Idézet
 
 
+6 #16 Venomádi 2011-11-06 20:22
Akik ezt gondolják, rágják át magukat az utóbbi 20 év albumain, és főleg azok kiindulópontján a Rust in Peace-n. Szóló- és riffgazdag anyag. És örülök, hogy a tempóval is variáltak egy kicsit. Erős lemez és punktum
Idézet
 
 
-2 #15 ebola 2011-11-06 20:03
Szerintem egy középszerű lemez lett, nem nagyon találom benne azokat a momentumokat, amitől ez olyan erős, gyöngyszem lemez lenne. Mustaine (is) elért már arra a pontra, hogy zsírprofi zenész, csak már zeneileg nem tud újat hozni.
A cikkíró 9 pontja szerintem erős túlzás. Ez az album 6-7 pont közé tehető.
Idézet
 
 
+3 #14 Equinox 2011-11-06 19:16
Én Megadeth rajongókéntnem értem mitől van oda mindekni. Jóféle lemez, semmi extra, a dalok se olyan elsöprőek. Nálam eddig 7/10, a 8-as potenciált nem érzem eddig (sok 7-es lemeznélk szoktam érezni h au idő majd megjavítja az élményt). Jó lemez, kicsit rutin. Az előző néhány pl jobb volt
Idézet
 
 
+2 #13 M 2011-11-06 17:23
Zeneileg tényleg nem rossz, bár távolról sem vagyok Megadeth fan. Viszont Mustaine hangjától a falra mászok. Lemezen még valahogy elmegy, de élőben már nagyon gáz volt számomra (pl: idén az Arénában)
10/7

ui.: 13.komment :P
Idézet
 
 
+4 #12 Thomas 2011-11-06 08:47
Egy nagyon erős album, a régiek újra bizonyítottak, ezt a stílust ők tudják a legjobban csinálni. Egy kis szépséghiba, hogy négy szám nem új az albumról. De a többi kilenc is ott van.
Idézet
 
 
#11 Venomádi 2011-11-06 00:28
Idézet - Valentin Szilvia:
Idézet - Venomádi:
A Sudden Death tulajdonképpen miért is az? Promozták az albumot és? Új dal. Azzal nyit az album? Ki nem szarja le :D Jó, hogy a zene mellett erre is van időtök.


Mert 2010-ben írták a Guitar Hero számára.


Jó, lehet hogy előreszaladtam, mert azzal nem voltam tisztában, hogy arra írták, de ha valamivel ebben általában a Megadeth esetében tisztában lehet lenni, hogy nem ott hallottál valamit utoljára ahol.. Ahogy ezt megszokhattuk az újrakiadásokban és ötletekben. Én egy valamiben biztos voltam, amiért csodálkoztam rajtatok, hogy ez a dal bizony fel fog kerülni az új albumra. Én már eleve úgy hallgattam meg pár hónapja :D
Idézet
 
 
+3 #10 Valentin Szilvia 2011-11-05 19:57
Idézet - Venomádi:
A Sudden Death tulajdonképpen miért is az? Promozták az albumot és? Új dal. Azzal nyit az album? Ki nem szarja le :D Jó, hogy a zene mellett erre is van időtök.


Mert 2010-ben írták a Guitar Hero számára.
Idézet
 
 
+4 #9 Venomádi 2011-11-05 15:28
A Sudden Death tulajdonképpen miért is az? Promozták az albumot és? Új dal. Azzal nyit az album? Ki nem szarja le :D Jó, hogy a zene mellett erre is van időtök.
Idézet
 
 
#8 Ary 2011-11-05 12:22
A Sudden Death még a kisebbik pofátlanság. Sokkal nagyobb a New World Order és a Millenium of the Blind, ugyanis mindkettő szerepelt a Youthanasia újrakiadásán bónuszként, mivel akkoriban íródtak.
Idézet
 
 
+5 #7 mustaine 2011-11-05 08:49
Ez egy elképesztően jó lemez, amihez kedvenc Szilvink elképesztően jó kritikár írt! Konkrétan a wrecker a TOS óta a legnagyobb mega sláger. Az M&M másik emje 20 év óta nemcsinált egy emlékezetes számot sem, erre itt van 13 csoda. Riff = Mustaine
Idézet
 
 
+3 #6 Venomádi 2011-11-04 16:30
Idézet - Valentin Szilvia:
Idézet - Venomádi:
Lehet, hogy Andy Sneap-pel jobban szólna a cucc, de ez annyira oldschool akart lenni, hogy a hangzás is ott rekedt a Countdown korszakban. Nincs mit tenni ez az album visz mindent.


Nem szól szarul, sőt, iszonyú jó old school a gitárhangzás, egyes egyedül a pergő ugrik ki a zenéből túlságosan SZERINTEM. Minden más remekül szól.


Nem is állítottam ilyet. Sőt kifejezetten örülök, hogy a Slayer példáján felbuzdúlva ők is átmentek ebbe a retro hangzásba. A modernekedéstől távol állnak ezek a bandák azért. Ehhez az albumhoz már kellett egy kis kosz egyszerűen muszáj volt és ami késik az nem jön időben ugye.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.