Shock!

május 16.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Katatonia: Viva Emptiness

Hülye az ember. Néha ugyanis direkt szeret fájni. Ilyenkor a legjobb, ha fogja a Katatonia egyik lemezét - például ezt - és elkezdi hallgatni, beleérzi az összes régi fájdalmát, és ahogy a zene halad előre, szép lassan feloldódik minden... Lehet ugyan próbálkozni, hogy belepréseljük ezt a zenét valamilyen skatulyába, ilyenkor mondhatjuk, hogy kicsit gót, kicsit dark, kicsit doom... de inkább nevezzük fájdalom-metalnak, és akkor mindent el is mondtunk róla.

megjelenés:
2003
kiadó:
Peaceville
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 12 Szavazat )

Mi a recept? Vegyünk öt zenészt, akik tökéletesen urai hangszerüknek, de a villogás helyett képesek egységes, összefogott dalokat és érzés-csomagokat alkotni. Vegyünk egy tiszta, szép hangzást, amibe egy kicsit Dan Swanö is belenyúlt, előnyére. Vegyünk egy végre nem tipikus Travis Smith borítót - ezúttal nincsenek orvosi segédeszközök és torz figurák, csupán fekete-fehér, fényképszerű szösszenetek, némelyest a hőskori Metropolis film díszletei között bolyongó gyerekekkel és angyalokkal. Aztán ebből keverjünk össze tizenhárom szomorúság-golyót és lőjük ki magunk felé. Ez a Viva Emptiness.

A darkgothicdoom zenék tökéletes esszenciáját hallani a korongon, melyből hálistennek hiányoznak az említett stílusokra jellemző, néhol túlzó klisék, nem ismételgetik magukat, mint az ilyes bandák sajnos néha megteszik. A szövegek sem az egyszerű dark egyértelműségeket halmozzák egymásra, mert amellett, hogy meglehetősen sötétek és szomorúak, de nagyon is emberiek. Csak beleolvastam pár sorba, és máris éreztem: bizony, velem is megtörtént ilyen, már én is éreztem azt, amiről itt írnak...

Változatosan adagolják ráadásul a dalokat, van metalosabb tétel, ami után pont jókor érkezik egy nyugodtabb, akusztikusabb szomorka, aztán jön egy kis monumentalitás, és így tovább.

Nehéz is írni erről többet. Hallgassátok. És adjatok rá 10-est, mint én.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.