Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

71 éves korában elhunyt Jon Lord

71 éves korában, 2012. július 16-án elhunyt Jon Lord, minden idők egyik legnagyobb rockbillentyűse, a Deep Purple egyik alapító tagja, akinél tavaly nyáron diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Már akkor sejteni lehetett, hogy Lord állapota rosszabbra fordult, amikor nem sokkal előtte lemondta július 6-ára meghirdetett hageni koncertjét. A zenész akkor azt üzente rajongóinak, ne aggódjanak, csak a kezelések tartanak tovább a vártnál – eszerint nem erről volt szó…

Egy londoni kórházban, családja körében hétfőn elhunyt Jon Lord, a Deep Purple alapító billentyűse, minden idők egyik legnagyobb és legfontosabb hard rock zenésze. Az 1941. június 9-én született Lord egészen 2002-ig a zenekar tagjaként dolgozott, az elmúlt évtizedben saját szólóprojektjeivel foglalatoskodott. A 2011-es paksi Gastroblues fesztiválon is fellépett Jon tavaly augusztusban tette közzé a hírt súlyos betegségéről. Játékát legutóbb a Tony Iommi és Ian Gillan fémjelezte jótékonysági Whocares projekt tavalyi EP-jén lehetett hallani.

Lord már lekötött egy nyári koncertet a németországi Hagenbe július 6-ára, ám ezt végül le kellett mondania a fellépést a még mindig zajló kezelések miatt. Lord eközben igyekszik megnyugtatni a rajongókat állapotát illetően. Hivatalos honlapján akkor leszögezte: nincs ok aggodalomra, amiért elmarad a koncert, előírt kezelése azonban hosszabbra nyúlik, mint azt eredetileg várták, most pedig annak folytatására kell sort keríteni. Jon és a helyi szimfonikusok, akik szintén felléptek volna vele, egyaránt reménykedtek benne, hogy még az idei év folyamán megvalósulhat a koncert pótlása. Eszerint erre és több koncertre már soha nem kerülhet sor.

A szólóban és a Deep Purple-lel hazánkban is rendszeres visszatérő vendégnek számító Jon Lord életéről és munkásságáról hamarosan egy nagyobb lélegzetvételű cikkben is megemlékezünk. Lord halálhíre az egész rockvilágot lesújtotta, erről szóló első összeállításunk itt olvasható.

 

Hozzászólások 

 
+2 #5 Trollmagnet 2012-07-21 13:33
Atyaúristen, pár napig külföldön voltam és ezt nem is tudtam

Nyugodjék békében, rajtuk nőttem fel Jon Lord játékát mindig is kedveltem, vérbeli zenész volt...
Idézet
 
 
+10 #4 kamikaze 2012-07-17 10:12
Nincsenek rá jó szavak, melyek megfelelően kifejeznék, hogy mekkora veszteség érte a hard rock világot.
Köszönöm Jon, hogy zenéddel annyi örömöt szereztél az évek során, amit soha nem felejtek el. Kezdve az April-tól, majd az egyik legnagyobb műved, a Concerto for Group and Orchestran át az In Rock-ig, és persze a Made in Japan-on kiadott fantasztikus Space Truckin'-ban hallható szólódig. És természetesen az ezek után következő valamennyi munkád is azt bizonyítja mindenki számára, hogy mindig is a rockzene elkötelezett híve voltál, amiért ezer hála! R.I.P.
Idézet
 
 
+7 #3 Aladin 2012-07-16 21:28
Rosszul esett. Ahogy Rick Wright is...
Idézet
 
 
+13 #2 Venomádi 2012-07-16 20:22
Hát erre számítani lehetett. Nyugodjék békében, ő adta a Purple fazonját nagy részben.
Idézet
 
 
+10 #1 Robidog 2012-07-16 19:54
Üdvözítő Jézus Krisztus! Kérünk téged, fogadd országodba híveidnek lelkét, akikért szent véredet kiontottad.

Emlékezzél meg, Uram, hogy gyarló az emberi természet, és olyanok vagyunk, mint a mezei virágok, melyek hamar elhervadnak, és a szél könnyen széthordja szirmaikat.

Te, aki a keresztfán meghallgattad a hozzád folyamodó jobb latrot, és a paradicsomnak örömét ígérted néki, hallgasd meg híveidnek kiáltását is, és kegyelmesen oldozd fel a világból elhunyt szolgáid lelkét minden bűnük kötelékétől, hogy a feltámadásnak dicsőségében a választottak között részesüljenek az örök életben.

Adj nekik, Uram, örök nyugodalmat,

és az örök világosság fényeskedjék nekik! Nyugodjanak békében, Jézus, Mária szent nevében. Ámen.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.