Shock!

február 27.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Tankcsapda - Bánk, 2021. július 17.

Reményeink szerint egyre több koncertbeszámolóval jelentkezünk majd, ahogy egyre jobban megyünk befelé a nyárba, de mivel főleg hazai előadókat tudunk mostanában megnézni, természetesen nem szeretnénk túlreprezentálni egyiküket sem. Mégis érdemesnek gondoltuk megemlékezni a valóban nagyszabású parkos koncert után egy „sima″ Tankcsapda-buliról is, mert ezúttal a helyszín is különleges volt, és közel harminc éve személyes kötődésem is van hozzá.

tankcsapdab_1

időpont:
2021. július 17.
helyszín:
Bánk, Víziszínpad
Neked hogy tetszett?
( 26 Szavazat )

Nem szándékozom turisztikai PR-cikket írni a Bánki-tóról, de tény: első kézből követhettem végig, hogyan nőtte ki magát a település kevesek által ismert, cuki üdülőfaluból afféle Nógrád megyei ékszerdobozzá, mindezt úgy, hogy a nyári programok feelingje szinte semmit nem változott. A nosztalgiát is igyekszem félretenni, de önmagában a tóparti színpad könnyűzenés vonatkozásai is borzasztó érdekesek. Hogy mást ne mondjak, sokat hallottam emlegetni egy konkrét metálfesztivált a '80-as évek végéről (vagy a '90-esek legelejéről? mivel semmit sem találni erről a neten, szívesen vennék némi infót a kommentekben), saját emlékeim közül pedig eléggé meghatározó volt az az Edda-koncert, amelyet pár héttel Kun Péter halála után tartottak itt, miután úgy döntött a zenekar, hogy folytatják Alapival – mai eszemmel visszagondolva is kissé szürreális, de mégis felemelő hangulatú esemény volt. És persze ahogy teltek az évek, rengeteg előadó megfordult itt (maga a Tankcsapda is), de európai szinten jegyzett, komoly dzsesszfesztivált is rendeztek itt hosszú évekig, és a legutóbbi időkben a Bánkitó Fesztivál öregbíti az öregbítenivalót.

Idén nyitáskor bámulatos gyorsasággal táblázták be a nyári hétvégéket (de gondolom, ez az összes, rendezvényeknek helyt adó településen így ment), és bár számomra csak last minute derült ki, hogy a tankcsapdás napon éppen itt tartózkodunk, megörültem az újbóli találkozás lehetőségének. Bár élveztem az Első Évtized bulit, a sold out Budapest Park nekem az újranyitás eufóriája közepette is kissé már kényelmetlenül zsúfoltnak bizonyult – ezzel már korábban is így voltam például Billy Idol esetében is, itt viszont biztos lehettem benne, hogy ha sokan is jönnek el, nem lesz heringérzet, és nem is kell órákig sorba állni italvásárláskor. A nézőszámot szemre sajnos nem tudom megbecsülni, de olyan öt-nyolcszázas nagyságrendről beszélhetünk, jól elszórva egy viszonylag nagy placcon, így tulajdonképpen még a pár éve sajnálatos módon elszalasztott klubturnét is pótolhattam. Főleg, hogy az itt játszott standard turnéműsor is tartalmazott olyan csemegéket, amelyekre inkább ott vagy az Első Évtizeden számítottam volna.

tankcsapdab_4

Ahogy utánanéztem, saját hiányosságom, hogy nem voltam tudatában a Fűrész filmzene intróként való használatának, de a széria elkötelezett rajongójaként nagy piros pontot adtam már a múltkor is a gesztusért. Hiába, nem sűrűn jártam headliner TCS-bulikra az elmúlt sok évben... Mindenesetre a lakossági jelleg felerősítéseként egy hazafias Máté Péter-dal is felcsendült a hivatalos kezdés előtt, és ezt a jelleget vitte tovább a Fiúk ölébe / Szevasz öcsém nyitás. Érdekes ez a slágerkérdés Csapdáéknál: a Fiúkat az évek patinássá, szerethetővé érlelték, de a másikban a biztosúr-piszkosul-tisztasor rímpár vélhetőleg húsz év múlva is facepalm-hatású lesz, pedig zeneileg még amúgy rendben is lenne a dal. De sebaj, rögtön ezután a régi fanoknak kedveskedtek, és mi tagadás, a Kapd be a horgot / A legjobb méreg / Úgy szeress retrohármas tényleg nagyot szólt. És ha valaki megnézi a setlistet, láthatja, hogy nagyjából hasonló arányokat lőttek be később is, a változatosság jegyében – összességében azt gondolom, hogy sikerült jól eltalálni a rengeteg lemez és korszak közötti egyensúlyt ezzel a turnéprogrammal. Kellően hosszú is ahhoz, hogy egyik TCS-generáció se lehessen elégedetlen, de az Évtized-koncertek célközönségei is bizonyára hallhattak olyasmit, ami onnan kimaradt: én például A Rock'N'Roll rugóját meg a Férgeket hiányoltam, itt elhangzott a vége felé. Más kérdés, hogy a 2021-es verzió éppen egy mellettünk helyet foglaló veterán rajongót késztetett távozásra, aki amúgy szinte végig elégedetlenkedett valamin, például Sidi zakkwylde-izmusán – ehhez képest némileg ellentmondásosnak tűnt, hogy a legzakkosabb témát, A világ posztolt viszont annál inkább élvezte. Na de hát nem vagyunk egyformák, „mindenki vár valamit", aztán vagy megkapja, vagy nem...

Nekem amúgy, aki tényleg baromira nem követi már rendszeresen a bandát, kimondottan érdekes volt újra rácsodálkozni, mennyi tök jó szám született az elmúlt tíz-tizenöt évben is, de ez a korábban itt-ott elcsípett, főleg fesztiválos Tankcsapda-koncerteken is előfordult már. Ami a megszólalást illeti, egy ilyen helyszínt nyilván könnyebb hangosítani, mint a hatalmas Parkot, ahol valamiért mindig mindenki azzal jön, hogy halk a koncert, de ezúttal tökéletesen kijött a „power-trió" felállás minden előnye: Lukács basszusa szépen kitöltötte a teret, és élvezetesen szólt az egész egyben is. A kisebb pontatlanságokon, hamiskás hangokon meg abszolút felesleges fennakadni, pláne, hogy Laci lelazult bulit konferált fel már a legelején – egy ilyen tökéletes időjárású nyárestén, amikor az egész napos elviselhető, finom záporral megöntözött, kellemes meleget langyos idő váltja, nem is kell ennél több. Talán csak annyi, hogy a rettenetesen elcsépelt Örökké tart is punkosra átdolgozva szólaljon meg – és ez is megtörtént!

Mindenkit arra biztatok, hogy csípje el a Csapdát idén nyáron egy kisebb vidéki helyszínen meg úgy általában: élvezzük ki, hogy végre ismét vannak koncertek.

tankcsapdab_2

Fotó: Tankcsapda Official

 

Hozzászólások 

 
#14 Szila 2021-08-04 00:40
Idézet - Kupa Mihály:
Idézet - tónyó:
Jóérzésű rockerek már igen rég hátatfordította k ennek a megalkuvó kapitalista bandának.

Te ugye gyengeelméjű vagy?


Már miért lenne az? A TCS Fejes megjelenése óta nem rockzenekar, hanem pénzcsinálógép. És ennek Lukács is bepucsított.
Idézet
 
 
#13 Szila 2021-08-04 00:38
...Idézet:
lehet jó arc Sidi, de azért már sikerülhetne neki egy normális témát kitalálnia ennyi idő alatt.


A zenéket Cseresznye idején is Lukács írta, ahogy most is, csak akkor a szólókat is nagyrészt ő játszotta fel, azért jók. Nem véletlen, hogy koncerten sosem a lemezen hallható szólók mentek, hanem valami egyszerű fafaragás, Cserkótól annyira futotta.
Sidi szerintem visszalépés, totál jellegtelen élőben a színpadon, Cserkó legalább arc volt, ittunk együtt párszor (bár közel sem annyit, mint Buzsikkal), bírtam (illetve bírom most is, csak mostanában nem találkozunk).
Idézet
 
 
#12 Szila 2021-08-04 00:30
Hamiskás a szomszéd kiscsaj mosolya, amikor flörtöl veled.
A zene meg hamis, -kás nélkül, mert a hamiskás tök mást jelent.
Idézet
 
 
#11 Kupa Mihály 2021-07-26 09:42
Idézet - tónyó:
Jóérzésű rockerek már igen rég hátatfordította k ennek a megalkuvó kapitalista bandának.

Te ugye gyengeelméjű vagy?
Idézet
 
 
#10 tónyó 2021-07-26 08:57
Jóérzésű rockerek már igen rég hátatfordította k ennek a megalkuvó kapitalista bandának.
Idézet
 
 
#9 queensryche999 2021-07-22 16:42
Idézet - Santoro:
A Mindenki vár valamitig ki is vagyok békülve a lemezekkel, valamelyikkel még tart a szerelem, másikkal csak barátság van. Onnan viszont egyszerűen elfogyott a kreativitás szövegileg és zeneileg is, vagy már nem nekem szólnak, szerintem az alkotói munkának nem tett jót a gitáros csere, mert lehet jó arc Sidi, de azért már sikerülhetne neki egy normális témát kitalálnia ennyi idő alatt.


Az idézett véleményt (legalábbis jelentéstartalm ában) sokan, sok helyen leírták már és lássuk be, nehéz lenne eredményesen tagadni. Ettől még az ország egyik legnépszerűbb zenekara és a józan többségnek szerintem semmi problémája ezzel. Nyilván túl vannak a zeniten, ami nem tegnap volt, ez is tiszta sor. Az mondjuk meg tud lepni, amikor a Cseresznye-korszakhoz képest a mostanit jobbnak tartják. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Sidi nem tud gitározni, vagy nem jó gitáros, hanem azt, hogy milyen sokat számít az a nap végén, hogy ki pengeti azt a hathúrost.
Idézet
 
 
#8 Santoro 2021-07-22 09:37
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - Santoro:
Nem kell hisztizni, de tény hogy azért voltak más megmozdulások is, pl szombaton a Subi féle line up sokkal izgalmasabb mint a jelenkor Tankcsapdája. De legyünk nagyvonalúak, hisz itt hobbiból megy az újságírás, nem úgy mint amott, ahol a ráncfelvarrás azt eredményezte mintha Seattle-ben laknák a 90-es években. :)

Nem voltunk a Subin. Ezen a koncerten viszont a kolléga igen, és spontán módon megírta, mi meg örültünk neki. Szó sincs SZTÁROLÁSRÓL - nem gondolnám, hogy külön indokolni kellene, ha egy rockmagazinban helyet kap az ország legnépszerűbb rockzenekara, csak azért, mert a nevük említésére azonnal, vállvetve megjelenik az elitista rockerréteg meg a régenmindenjobb volt-frakció, és elkezdi pörgetni az ezerszer hallott lemezeket a divattal meg az eladtákmagukatt al.Ja, bocs ha félreérthető voltam, nem számonkérésként írtam, hogy ott mért voltatok amott meg miért nem. Nem tartozom ahhoz a kaszthoz aki azon háborog, hogy erről a lemezről miért írtok, a másikról miért nem, meg hogy miért 8,25 a pont miért nem 8.5 vagy 11 :)

De ha már Tankcsapdánál vagyunk, ha közelben vannak akkor simán megnézem őket még mindig, sőt a Béoldal kifejezetten jó volt kis klubban. A Mindenki vár valamitig kis is vagyok békülve a lemezekkel, valamelyikkel még tart a szerelem, másikkal csak barátság van. Onnan viszont egyszerűen elfogyott a kreativitás szövegileg és zeneileg is, vagy már nem nekem szólnak, szerintem az alkotói munkának nem tett jót a gitáros csere, mert lehet jó arc Sidi, de azért már sikerülhetne neki egy normális témát kitalálnia ennyi idő alatt.
Idézet
 
 
#7 Draveczki-Ury Ádám 2021-07-22 08:25
Idézet - Santoro:
Nem kell hisztizni, de tény hogy azért voltak más megmozdulások is, pl szombaton a Subi féle line up sokkal izgalmasabb mint a jelenkor Tankcsapdája. De legyünk nagyvonalúak, hisz itt hobbiból megy az újságírás, nem úgy mint amott, ahol a ráncfelvarrás azt eredményezte mintha Seattle-ben laknák a 90-es években. :)

Nem voltunk a Subin. Ezen a koncerten viszont a kolléga igen, és spontán módon megírta, mi meg örültünk neki. Szó sincs SZTÁROLÁSRÓL - nem gondolnám, hogy külön indokolni kellene, ha egy rockmagazinban helyet kap az ország legnépszerűbb rockzenekara, csak azért, mert a nevük említésére azonnal, vállvetve megjelenik az elitista rockerréteg meg a régenmindenjobb volt-frakció, és elkezdi pörgetni az ezerszer hallott lemezeket a divattal meg az eladtákmagukatt al.
Idézet
 
 
#6 Nornagest 2021-07-22 00:59
Idézet - Santoro:
Idézet - Nornagest:
Idézet - tónyó:
Végülis a Hammerben is minden hónapban szerepel a divatbanda. Tovább kell őket sztárolni.


Így is van, legyünk cinikusak, rockbandákat pedig ne sztároljon senki és ne is legyenek divatban, inkább felejtse el a világ az egész műfajt úgy ahogy van, és hallgasson mindenki mulatóst.


Nem kell hisztizni, de tény hogy azért voltak más megmozdulások is, pl szombaton a Subi féle line up sokkal izgalmasabb mint a jelenkor Tankcsapdája. De legyünk nagyvonalúak, hisz itt hobbiból megy az újságírás, nem úgy mint amott, ahol a ráncfelvarrás azt eredményezte mintha Seattle-ben laknák a 90-es években. :)


Én ugyan nem hisztizek, magasról szarok a tankcsapdára, csak arra bátorkodtam utalni hogy miközben kb naponta megy a rinya azon hogy a rock halott, ha feltűnik egy népszerű rockbanda akkor mindenki fujjol. De nekem tökmindegy, akiket én hallgatok azok nem koncerteztek se régen se most, az meg végképp nem érdekel hogy épp mi van divatban.
Idézet
 
 
#5 Santoro 2021-07-21 12:07
Idézet - Nornagest:
Idézet - tónyó:
Végülis a Hammerben is minden hónapban szerepel a divatbanda. Tovább kell őket sztárolni.


Így is van, legyünk cinikusak, rockbandákat pedig ne sztároljon senki és ne is legyenek divatban, inkább felejtse el a világ az egész műfajt úgy ahogy van, és hallgasson mindenki mulatóst.


Nem kell hisztizni, de tény hogy azért voltak más megmozdulások is, pl szombaton a Subi féle line up sokkal izgalmasabb mint a jelenkor Tankcsapdája. De legyünk nagyvonalúak, hisz itt hobbiból megy az újságírás, nem úgy mint amott, ahol a ráncfelvarrás azt eredményezte mintha Seattle-ben laknák a 90-es években. :)
Idézet
 
 
#4 Nornagest 2021-07-20 16:00
Idézet - tónyó:
Végülis a Hammerben is minden hónapban szerepel a divatbanda. Tovább kell őket sztárolni.


Így is van, legyünk cinikusak, rockbandákat pedig ne sztároljon senki és ne is legyenek divatban, inkább felejtse el a világ az egész műfajt úgy ahogy van, és hallgasson mindenki mulatóst.
Idézet
 
 
#3 miso 2021-07-20 15:25
15 éve nem adtak ki normális lemezt, jó dalt sem nagyon.
A dalaik nagyobb része már erősen kínos....

Koncerten nagyképűek, játsszák ezt a rocksztár modellt, de alapból már csak a múltjukból élnek.
Idézet
 
 
#2 Richter László 2021-07-20 12:30
Konfekciórokkk
Idézet
 
 
#1 tónyó 2021-07-20 09:33
Végülis a Hammerben is minden hónapban szerepel a divatbanda. Tovább kell őket sztárolni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.