Shock!

március 02.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Tankcsapda, Prosectura - Budapest, 2021. június 25.

Eljött hát ez a nap is. Amikor, emberemlékezet óta először, újra lehet „nagykoncertre” menni, és ezzel megteszünk egy újabb lépést afelé, hogy a normálisnak vélt életünket visszakapjuk. Persze, azóta már bennünk a chip, és újabb plasztikkártya őrzi adatainkat, de hát valamit valamiért. És a Tankcsapda harmincéves történetének első évtizedét elmesélő koncert valóban nagyra sikeredett, mert ugyan fogalmam sincs, hogy pontosan mennyi ember fér be a Budapest Parkba, de kábé pont annyi, amennyit ezen az estén beengedtek. A „teltház” kifejezés itt tényleg megállta a helyét, és jól érezhetően erre az eszement rohamra a Park sem volt igazából felkészülve. Horrorsztorikat lehetett hallani az italokmegszerzéséhez szükséges türelemjátékról (beszéltem valakivel, aki saját bevallása szerint több mint egy órát állt sorban jól megérdemelt söreiért), de a „legalább történik már végre valami” hurráoptimista közhangulatot ez sem volt képes elrontani, mint ahogy a radarkép azon infója sem, miszerint Budapestet is el fogja mosni a vihar (ez végül - a Tankok műsorának végéig legalábbis - szerencsésen elmaradt).

tankcsapda_k2021_02

időpont:
2021. június 25.
helyszín:
Budapest, Budapest Park
Neked hogy tetszett?
( 29 Szavazat )

Ezt a feelinget ragadta nyakon a Tankcsapdával kábé egykorú punk állócsillag, a Prosectura önkéntes tűzoltó- és lendületzenekar, akik – ígéretükhöz híven – percre pontosan hét órakor csaptak bele a Hurrá, nyaralunk! kezdő strófáiba, hiába, a pontosság régi punk erény. Szóval, Escobar már kapásból itt volt a disco bárban, és a rengeteg Proszi pólós fiatal-, és már nem is olyan nagyon fiatalember helyből vidám toporzékolásba kezdett.

prosectura_k2021_03

Az olyan örökbecsű darabok, mint az Ici-pici, vagy a Lepke pedig csak fokozták a hangulatot, de amúgy is, egészen olybá tűnt, hogy a Csapda kezdeti évekre visszatekintő koncepcióját Polgár Tomiék is magukévá tették, mivel az egészen korai dalok közül felbukkant a Csak érted élek, a Ha már nem leszek…, vagya Milliomos liliomos is. Főleg a meglehetősen sikamlós szövegű utóbbi aratott nagy tetszést a nagyérdemű körében, akár csak a későbbikben az Iszok (Szia, Vili!), vagy a Lukácsék előzenekaraként játszva nyilván kihagyhatatlan gegként elsütött Kell egy tank.

prosectura_k2021_01

Imre Norbi persze nem lenne az egyik legszórakoztatóbb magyar frontember, ha nem úgy konferálná fel a dalokat, mint például az Ádzseszkót, hogy aszongya „színpadon a Prosectura, a világ egyetlen Stevie Wonder-emlékzenekara, ahol egyetlen tag sem néger, és egyetlen tag sem vak!” A Pacsirta utca 43. elejét persze elbasszák valami technikai gebasz miatt, de semmi gond, másodjára már sikerül a Tahó család, és ripsz-ropsz vége is ennek a szórakoztató órának, amit a Szektúra maximálisan kihasznált. Már csak a Fazonra Nyírt Pinájú Lány balladája van hátra, igazán megható pillanat, miközben Norbinak arra is van ideje, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy Polgár Művész Úr kezében hogyan zokog a gitár. És valóban.

prosectura_22021_02

A Lukács-művek koncertjének eleje aztán valahol egészen hátul, a töménytelen embertömeg végében ért, és a Rock & Rollnak hívott alatt egyből be is ijedtünk, hogy ajaj, ez valami iszonyatosan rosszul szól, meg baromi halk is. Ahogy a Legyen köztünk híd / Fiúk ölébe lányok / Vezér / Így lettél dalfüzér alatt előrébb araszoltunk, nyilván fokozatosan javult az összkép, de azt sajnos tartom, hogy Lukács éneke bizony legelöl is meglehetősen halkan szólt - és nem csak azért, mert sokezer ember üvöltötte túl együttes erővel. Az első csúcspont számomra a ritkán hallható Ezen a Földönnel és a még ritkábban hallható Jugglerrel jött el, amit a vetítéssel kísért, hatalmas közönségkedvenc Gyűrd össze a lepedőt, pláne az ikonikus A legjobb méreg fokozott tovább. És ha már itt járunk, akkor néhány szó a setlistről.

tankcsapda_k2021_03

Nyilván mindig, mindennel lehet vitatkozni, és igen, nekem is baromi furcsa, hogy a fenébe maradhat ki egy ilyen tematikus koncerten a Jönnek a férgek, a Baj van!!, a Kapd be a horgot!, pláne szegény kicsi mocsokban rohadó Johnny, de amíg olyan titkos favoritokat ásnak elő, mint a Voltam már bajban, vagy a Mikor a srác…, addig gond egy szál se. Pláne, hogy ugye nem mindenkinek ugyanaz a kedvence sem, az általam nem különösebben kedvelt Riót például üvöltve követelték többen is mellettem, hogy aztán a rendes koncertprogramot végül tényleg ez a dal zárja – egy frenetikusan sikerült Fordulj fel! / Az enyém vagy / Félre a tréfát! trojkát követően.

tankcsapda_k2021_04

Egy Csapda-koncert azért is szórakoztató, mert a közönség összetétele egészen korrekt keresztmetszetét nyújtja a magyar lakosságnak: ötéves gyerektől a kisnyugdíjasig, rockszutyoktól a kacsaszájú úrinőkig, ránézésre tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetése elől szökésben lévő haramiától a jól fésült dzsigolókig mindenki itt ropja, és énekli együtt a ráadásban, hogy „aki a pokolra kíván jutni, annak balra a második ajtó”, és rendjén is van ez így. Volt itt sok apró műsorszám is, a teljes doboz sörét vígan saját fejérő öntő fiatalembertől elkezdve a korsóröptetőkig bezárólag, a legkülönösebb mégis az a teljes öltöny-mellény-elegáns ing kombóban minden számot végigéneklő úriember volt, akivel a pultnál haverkodtam össze, és kíváncsiskodó kérdésemre elmondta, hogy általában nem ebben a szettben jár koncertre, csak most éppen ballagás volt, és nem volt ideje átöltözni, sietni kellett, hogy egyáltalán ideérjen.

tankcsapda_k2021_05

Még egyetlen momentum, amit már nem először veszek észre, és nem is feltétlenül értem: nem hinném, hogy Sidinek megugorhatatlan nehézséget jelentenének Cseresznye szólói, mégis, sokszor jól hallhatóan totál mást játszik, mint amiket anno Cserkó feltolt, és most valahogy kicsit túl gyakran szúrt fület az is, hogy Fejes Tomi mennyire „feljavította” Buzsik egykori tempóit. Persze, ezeknek a daloknak a többsége néhányszáz fős klubokba lett szánva két-három évtizeddel ezelőtt, és ez a Tankcsapda már nyilván nem ugyanaz az egykori punk and roller brigád, hanem egy olajozottan működő, piróval, vetítéssel, minden mozdulatra azonnal reagáló rajongóbázissal megtámogatott profi gépezet, de akkor is, talán éppen ezek a dolgok (meg ugye a hangzás már említett hiányosságai) voltak azok, amik meggátoltak benne, hogy visszaváltozzak tizen-huszonéves fanatikus tankerré. Ez az este talán akkor lett volna tökéletes koncertélmény, így szimplán csak jó volt. Az elmúlt másfél év legjobbja.

A második évtizedes koncert július 30-án, a harmadik évtizedet felölelő pedig október 15-én lesz a Budapest Parkban.

tankcsapda_k2021_06

tankcsapda_k2021_07

tankcsapda_k2021_08

tankcsapda_k2021_01

 

Hozzászólások 

 
#8 Szila 2021-07-14 19:32
Jó írás, tartalmában és helyesírást tekintve is.
A legtöbb dologban teljes mértékig egyetértek veled.
Ott voltam a koncerten, tényleg nagyon szarul szólt a TCS, és nagyon fáradtnak is tűntek, elég lagymatag buli volt, nulla lendülettel. Mintha a színpadi életet a látvánnyal próbálták volna pótolni, csillagszóró, tűzcsóva, kisfaszom.

Ami a szólókat illeti, azokat lemezre tutira nem Cserkó játszotta fel,. hanem Lukács, nem véletlen, hogy koncerten Cserkó kezéből sehogyan sem szóltak.
Sidi pedig baromira nincs otthon a műfajban sem, egyáltalán nem való a TCS-ba, és ha lehet, még Cseresznyénél is gyengébb gitáros.

Ami az elmúlt másfél év legjobbját illeti, a tavaly őszi 500 fős koncertjük ugyanitt sokkal jobb volt.
Idézet
 
 
#7 wallwood 2021-06-29 06:07
A menyorszag touristert kar volt... Ha van szam ami elvalasztja a "regi" csapdat az ujtol azt pont ez.. egyaltalan belefer??
Idézet
 
 
#6 dzsud 2021-06-28 20:08
Nem terveztem, de mégis úgy alakult, hogy elmentem a koncertre. A Prosectura előtt fél órával álltunk be a színpad elé, kb. középre, a keverőpult és a színpad között is kb. félúton, innen nem is nagyon mozdultunk el. A legelső pultnál vettem mindig sört, amúgy simán ment, de a Tankcsapda első számánál már valóban necces volt, sőt, már a Sectura végén is 3-4 percbe került egy korsó sör, meg egy fröccs, ezt annyira én sem szeretem, maradjunk annyiban, hogy finoman szólva sem arra ösztönöz a hely, hogy minél több pénzt elverve fogyasszak náluk, pláne, ha még a pultoshölgy is az Irsaira próbál rábeszélni, amikor én az Olaszrizlinget szeretem...ahelyett, hogy inkább a keze járna. :) Én szívből utálom, amikor valaki "bezzegmáshol"-ozik, de valamiért a cseheknél soha nem állok két percet a pultnál sörért, még a legnagyobb koncerteken sem. De még az osztrákoknál sem, akik szegények még mindig ott tartanak, hogy nincs paypass, csak kp, és poharanként egyesével adogatják vissza a betétdíjat...és így is hamarabb kapok sört, mint itthon, ahol (egyébként szerencsére) már csak kártyával lehet fizetni. Tényleg nagyon unalmas.

A Prosectura meglepően jó volt, majd' tíz éve láthattam őket utoljára, nálam a "Kimegyek a Szigetre" volt a nagy meglepetés, nagyon jó kis buli volt, meg hát az a helyzet, hogy engem egy picit jobban is érdekeltek, mint a Csapda (meg jobbak is voltak, végig és maradéktalanul élveztem ezt a rövidke koncertjüket). De azért gondoltam, mégiscsak megnézem a főzenekart is, biztosan lesz legalább egy Baj van, egy Johnny, Kis orosz lány, Éjszaka részegen haza, Mitől legyen vagy legalább egy Rock&Roll rugója, aztán nem lett egyik sem. Jólvan, mindegy, úgyis hallottam már ezeket nagyrészt korábbi bulikon, de akkor mégis melyik koncertjükre kell menni, ha ezeket hallgatnám meg még egyszer szívesen? Merthogy azt hittem, pont ez lesz az egyik értelme az "első évtizednek", erre jött az Egyszerű dal, a Rió, meg a Kicsikét, amiket már középiskoláskén t is borzasztóan untam (a Lopott könyveket is említhetném, de az itt meglepően jól sült el), és szomorúan vettem tudomásul, hogy a Fiúk ölébe a lányok, meg a Mennyország tourist is belefért az első évtizedbe. De azért ahogy a fenti cikk is említi, volt pár kellemes és (részemről) annyira nem várt szám is, nálam a Félre a tréfát ütött be a legjobban.

Egynek elment, és örülök persze, hogy végre lehettem már újra egy normális, szabadtéri koncerten, de a második évtizedről talán inkább lemaradok, most már tényleg.

"mégis az a teljes öltöny-mellény-elegáns ing kombóban minden számot végigéneklő úriember volt, akivel a pultnál haverkodtam össze, és kíváncsiskodó kérdésemre elmondta, hogy általában nem ebben a szettben jár koncertre, csak most éppen ballagás volt, és nem volt ideje átöltözni, sietni kellett, hogy egyáltalán ideérjen."

Nekem Slayer-koncerten sikerült egyszer hosszú ujjú, világos, csíkos business casual ingben és hozzá illő, alkalmi bőrcipőben megjelennem. Előzmény: koraestig munka, utána rohanás egyetemre esti közgáz vizsgára (én adtam be elsőként, hogy tudjak rohanni, és négyes lett, pedig sokan buktak), majd odaértem kezdésre lólahálában, rohadtul ki volt centizve. Senki nem szólított meg, pedig lélekben készültem. :)
Idézet
 
 
#5 Gazdag Illés 2021-06-28 14:11
Olvasva az egymásnak ellentmondó véleményeket, nem is bánom annyira, hogy nem mentem. Másrészt a teltház miatti covid party sem hiányzott :P

Derekas próbálkozásaim ellenére a korai Tcs hozzám sosem tudott utat találni, talán a punkos jellem miatt. 1-2 dalt persze szeretek innen de pl a férgek kimaradt úgyhogy erről ennyit.

Életkoromból kifolyólag a 2000-es évek elején kezdtem ismerkedni a rockzenével így a tankcsapdával is. Ezért is inkább ezek a dalok jelentenek nekem többet. Azon viszont már jelen leszek, remélem nem lesz ilyen brutál heringparty :D
Idézet
 
 
#4 tónyó 2021-06-28 08:29
Mondjuk erre akkor se mennék el, ha soha többet nem lenne semmilyen koncert.
Idézet
 
 
#3 Árpi 2021-06-28 07:53
Egyszer voltam Parkban Tankcsapdán, mivel aktívan sörözni is akartunk és feleségek is voltak velünk, ezért viszonylag hátrébb álltunk, és tényleg nagyon halk volt az egész!
Idézet
 
 
#2 Camoranesi 2021-06-27 17:00
Trebron, 20 méterrel mögötted állva botrányosan halk volt az egész.
Idézet
 
 
#1 Trebron79 2021-06-27 10:18
Nekem 10/10-es volt! Hangzás, látvány (a bal oldali kivetítő közepe előtt kb. az 5-6. sorban), a setlist, a hangulat, hála istennek a tajtparasztokat is megúsztam, az eső se jött! Csillagos 5-ös, kitűnő volt! (42 éves vagyok, a Legjobb méreggel kezdtem, még általános iskolában a fonyódligeti gyerek, egykori úttörőtábort varázsolta egy csodává azon a nyáron)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.