Shock!

június 19.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Rammstein - Budapest, 2011. november 10.

RammsteinA Rammstein rajongóinak mostanság igazán nincs okuk a panaszra. Tavaly, az új lemezükkel turnézó németek eljutottak hazánkba is, és persze hogy teltház várta őket Budapesten. Idén az apropó ugyan egészen más volt, de a Sportaréna ismételten csurig töltve fogadta a hírhedt német industrial metalosokat. S mivel az aktuális, Made In Germany fedőnevű koncertsorozat a megegyező nevű friss válogatáslemezüket hivatott megtámogatni, borítékolható volt, hogy az este igazi slágerekkel lesz teletömve.

időpont:
2011. november 10.
helyszín:
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
Neked hogy tetszett?
( 47 Szavazat )

Az előzenekar felesleges szerepét ezúttal a Deathstars töltötte be, akiknek műsorára olyannyira nem siettem beérni az Arénába, hogy csupán az utolsó daluk utolsó felét sikerült elcsípnem, épp ezért azon kívül, hogy zajosak voltak, mást aligha tudok róluk elmesélni.

Az est fő attrakciója pontban kilenckor vette kezdetét, s nem is akárhogyan. A fejünk felett addig csendben pihenő, az Alien-filmeket idéző rámpa fényáradat és füstorkánok közepette méltóságteljesen ereszkedni kezdett, majd a reflektorfény az Aréna bal szélére vetült, ahol először egy csuklyás alak jelent meg, kezében fáklyával, majd utána öt groteszk figura; igen, a Rammstein megérkezett. Egyiküknél magyar lobogó, másikuknál rammsteines zászló, így vonultak be a nézőtér közepére, majd a prüszkölő folyosón át bemasíroztak a színpadra.

Setlist:

1. Sonne
2. Amerika
3. Keine Lust
4. Sehnsucht
5. Asche Zu Asche
6. Feuer Frei
7. Mutter
8. Mein Teil
9. Du Riechst So Gut
10. Link 2, 3, 4
11. Du Hast
12. Haifisch
13. Bück Dich
14. Mann Gegen Mann
15. Pussy
---
16. Mein Herz Brennt
17. Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen?
18. Ohne Dich
---
19. Engel
20. Ich Will

Aki járt mostanában Rammstein koncerten, annak az álla ezúttal biztosan nem koppant akkorát a padlón, mint az enyém. Már a tavalyi KISS koncert is igazi rock show volt, a Rammstein tagjai azonban még ennél is tovább mennek, és valóságos színházzá fejlesztik műsorukat. A vakító fények, a szemöldököt pörkölő lángtenger és a gigantikus díszletek láttán persze sokakban felmerülhet a gyanú, hogy itt bizony a látvány elnyomja a zenét. Tény, hogy az effajta szemkápráztatással olyanokat is meg lehet fogni, akik egyébként nem lelkesednek különösebben a német gót/industrial brigád zenéjéért, de be kell látni, minden sikeres csapat egyben cég is, amelynek létfontossága a bevétel. A legfontosabb mégis az, hogy ez a cég aztán mire is fordítja a befolyt összegeket. Többek között éppen ezért is illeti elismerés a Rammsteint, mivel láthatóan az igen komoly bevételek jó részét a rajongóikra költi, ami valljuk be, nagyon kevés sikeres zenekarra jellemző.

Itt pedig tényleg volt minden. Tűzokádás a Feuer Frei! alatt, lángoló szárnyak az Engelben, méretes méteres, habos löttyöt lövő műpénisz a Pussyban, repülőgép-turbinákhoz hasonló alkalmatosságok, óriási ventillátorok, és persze még több tűz és fény. Mindezt viszont sikerült dalonként megfelelően váltogatni, így szinte mindegyik szerzemény külön miliőt kapott. Így a Mein Teil alatt begördült egy gigantikus fazék, melyben Christian „Flake” Lorenz billentyűs főtt, akit Till Lindemann énekes gépágyúra emlékeztető lángvetővel sütögetett ropogósabbra. A koncert során persze a rámpa is előkerült még, amikor Christoph Schneider dobos a Mein Teil kilpjét idézve, nőnek öltözve vezette át rajta pórázon a társait. S miután átértek a kiemelt állórész háta mögé, ott egy mini emelvényen adták elő a Bück Dich és a Mann Gegen Mann című dalaikat. Mondanom se kell, látni ott a hat muzsikust, azon a talpalatnyi helyen, egyből elfogott a klubkoncertek hangulata, habár ennek ellenére itt mégis mintha kissé leült volna az általános hangulat. Látvány tekintetében egyébként végig olyan érzésem volt, mintha valamiféle sci-fi/horror filmnek a videóklipjét látnám testközelből.

rammstein_2010_4

A zenészek teljesítménye természetesen szintúgy profi volt. Másként nem is lehetne, hiszen amellett, hogy ebben a zenekarban tizenhét éves fennállása óta még egyetlen tagcsere sem adódott, olyan zenészekről beszélünk, akik tényleg komolyan veszik a zenélést, s mentesek a szokásos rocksztár attitűdtől. A csapat fő alakja Till Lindemann, aki bizarr mozgáskultúrájával néha olyan, mint egy rémmesébe illő, felhúzható játékbaba, néha pedig megveszekedett őrültként zúz és headbangel. Énektudását ezen az estén nem csillogtatta meg különösebben, lévén, hogy a legutóbbi lemezükről csupán két dalt adtak elő, a slágereik pedig nem kívánják meg a komolyabb vokális teljesítményt. A két gitáros, Richard Z. Kruspe és Paul H. Landers végig becsülettel hegesztették a jóféle minimalista riffeket, persze jó szokásukhoz híven ők is rendre kivették részüket a piromániából, s hol a mikrofon, hol pedig a gitár lángolt előttük.

rammstein_2011

Oliver „Ollie” Riedel basszusgitáros a szokásos faarccal, ám nagyokat bólogatva pengetett hátul, mellette pedig Schneider csépelte kegyetlenül a bőröket. Játéka egyébként folyamatosan fejlődik, élőben pedig precízen és dinamikusan játszik. Lindemann mellett a csapat másik ikonikus alakja a billentyűs Christian „Flake” Lorenz. Játéka, bár nincs jelen folyamatosan, mégis fontos eleme a Rammstein zenéjének, robotszerű, börleszkes mozgása pedig éppoly elengedhetetlen kelléke egy Rammstein bulinak, mint a pirotechnika. Persze a gumicsónakozás a közönségen ezúttal is megvolt részéről, akárcsak a billentyűzés közbeni futópad. Hangszere viszont mintha a kelleténél halkabban szólt volna, amit főleg a korai dalaiknál sajnáltam.

Rammstein

A teltházas Arénában a hangulat egyébként kifogástalan volt, amerre csak nézett az ember, mindenfelé vigyorgó arcokat lehetett látni, az pedig, amikor ekkora tömeg énekli együtt a Du Hast vagy az Engel veretes sorait, még talán a háromméteres lángoknál is döbbenetesebb élmény.

 

Hozzászólások 

 
+2 #10 Pék 2011-11-16 16:15
Idézet - TelekiPál:
Idézet - Venomádi:
Muszáj ennek az alsó kettőnek trollkodni minden bejegyzés alatt?

Nem muszáj és nem trollkodunk, csak kifejtjük a vélményünket olyan közegben, ahol az emberek elvtelenül hánynak répát ha felmerül a Cradle of Filth neve, de seggre esnek, ha a zenét tűzcsóvával helyettesítik.

Volt idő, hogy olyan koncertekre látogattam ki, amiről mégcsak nem is hallottatok, aztán rájöttem, hogy az legtöbb rocker ugyanolyan discos, látvány zombi, mint a Tiesto fanclub, csak nincs pénzük a jegyár felköhögése után a tyúkokat onnan hazavinni.
Jelzem én voltam a hülye, mert azt hittem van ebben a szcénában is valami értékrend, de amikor ilyet hallok, hogy a Rammstein és az üzenet, na nemár! Ennyi üzenet a Vukban is van és annak nem kellett 4 méteres tűzoszlop...

Azt hiszem csak a helyén kell kezelni a dolgokat... Nem baj az ha valaki jól érzi magát egy ilyen koncerten, mint ahogy az se ha discoba jár, de katarzist nem fog átélni az biztos. Régebben én is azt hittem hogy ezen a színtéren nagyobb az egy négyzetméterre eső értelmes emberek száma, de persze nem így van, legfeljebb a dokk caféval meg a rioval összehasonlítva . (remélem csak rosszkor voltam rossz helyen). Viszont ami nekem télleg elszomorító, hogy sokszor mennyire nincs hangulat, csak punnyadás, ücsörgés kisebb koncerteken..
Idézet
 
 
+2 #9 2011-11-16 07:33
Egyébként öngóljaid masszív alapja tévedések halmazaiból áll össze. A Rammsteinnek valóban nincs üzenete. Viszont qrvajók a szövegei. Üzenet nélkül is. A Vuknak azonban valóban van morális üzenete.
Idézet
 
 
+3 #8 2011-11-16 07:05
Fosod itt az ostobaságokat magas lóról... Viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a közeg nem felel meg az elvárásaidnak, úgyhogy viszlát! Mindenki boldogabb lesz a másik nélkül.
Idézet
 
 
-12 #7 TelekiPál 2011-11-15 23:48
Idézet - Venomádi:
Muszáj ennek az alsó kettőnek trollkodni minden bejegyzés alatt?

Nem muszáj és nem trollkodunk, csak kifejtjük a vélményünket olyan közegben, ahol az emberek elvtelenül hánynak répát ha felmerül a Cradle of Filth neve, de seggre esnek, ha a zenét tűzcsóvával helyettesítik.

Volt idő, hogy olyan koncertekre látogattam ki, amiről mégcsak nem is hallottatok, aztán rájöttem, hogy az legtöbb rocker ugyanolyan discos, látvány zombi, mint a Tiesto fanclub, csak nincs pénzük a jegyár felköhögése után a tyúkokat onnan hazavinni.
Jelzem én voltam a hülye, mert azt hittem van ebben a szcénában is valami értékrend, de amikor ilyet hallok, hogy a Rammstein és az üzenet, na nemár! Ennyi üzenet a Vukban is van és annak nem kellett 4 méteres tűzoszlop...
Idézet
 
 
+1 #6 S.E. 2011-11-15 23:17
Az alsó kettő látványosan hülye.

A koncert igen-igen jó volt, és akkor még enyhén fogalmaztam. A Rammstein, amellett, hogy a koncertje nem szokványosak, szövegben is igen erős, a zenéjük pedig odabasz. Ha valaki nem érti a szöveget, akkor az élmény nagy része is odavan.

Vajon mikor jönnek megint? Vagy legalább a Novarockra, az közel van.
Idézet
 
 
+6 #5 Venomádi 2011-11-15 19:15
Muszáj ennek az alsó kettőnek trollkodni minden bejegyzés alatt?
Idézet
 
 
+6 #4 Korsi 2011-11-14 22:27
Itt a kulcsmondat:
"Többek között éppen ezért is illeti elismerés a Rammsteint, mivel láthatóan az igen komoly bevételek jó részét a rajongóikra költi, ami valljuk be, nagyon kevés sikeres zenekarra jellemző."
Le a kalappal előttük, iszonyat jó koncertet adtak!!!! :)
Idézet
 
 
#3 suizidium 2011-11-14 22:14
:-) A Ford Fairlane idézet télleg odavág! hát igen, ha németek és nagybetús fém akkor inkább egy Bethlehem mint Rammstein, dehát másra való ez is az is.
Idézet
 
 
+1 #2 TelekiPál 2011-11-13 18:06
Hogy klasszikustól idézzek:

"a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni"
Idézet
 
 
-12 #1 M 2011-11-12 21:26
Idézet:
A vakító fények, a szemöldököt pörkölő lángtenger és a gigantikus díszletek láttán persze sokakban felmerülhet a gyanú, hogy itt bizony a látvány elnyomja a zenét


Tökéletesen megfogalmaztad, mit is gondolok erről a zenekarról. Zene nélkül egyszer talán meg is nézném....
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.