Shock!

január 19.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Leander - Budapest, 2012. március 24.

Exkluzív lemezbemutatóként hirdette meg ezt a soron kívüli budapesti fellépést a Leander zenekar, a napokban kézzelfoghatóvá vált első albumuk, a Szívidomár kapcsán. Amolyan külföldön szokásos release party lett belőle, kiadós arcokkal, barátokkal és erősen limitált létszámú közönséggel. Mindehhez helyszínül a főváros egyik legkevésbé közönségbarát klubját választották. A ma már Supersonic néven futó, az utóbbi években lassacskán valóban fejlődő Yuk alapvetően alkalmatlan színvonalas, nagyobb szabású, élő koncertek lebonyolítására: a felülről korlátos beltér, az akusztika, a közlekedőfolyosók esetlegessége mind csak az ellenérzést táplálja, és a magam részéről csak kivételes alkalmakkor vagyok hajlandó megmártózni ebben. Ilyen alkalom például az első alkalommal megtekinteni óhajtott Leander.

A tény, hogy a kizárólag a város két pontján elérhetővé tett belépők pár nap alatt szinte teljes egészében elfogytak, sem mutatja eléggé, micsoda népünnepéllyé változtatta a közönség ezt a napot. Aztán hogy mennyire megalapozott és/vagy kiérdemelt Vörös Attiláék státusza, arról vérre menő vitákat folytatni lehet, de nem érdemes. A zömmel tizen-/huszonéves rajongók zabálják ezeket a dalokat, és ez számít igazán, aminek jól hallhatóan hangot is adtak szombat este, hogy senkinek se legyen kétsége (bár azt nyilván senki sem kérdezte, hogy van-e a teremben valaki más véleménye, ez az este másról szólt). A szervezők– a helyszín szabta korlátokon túl – igazán mindent megtettek a komfort fokozására. Belépéskor mindjárt kézhez kapta mindenki a Szívidomár CD-t , dőlt az udvariasság minden részről, és még a kezdés is szinte hajszálpontosra sikerült. Példaértékű, tanítanivaló, ésígytovább. Volt előzenekar is (Dystopia), de őket nem láttam, mert nem is érdekeltek (bocs).

időpont:
2012. március 24.
helyszín:
Budapest, Kék Yuk
Neked hogy tetszett?
( 13 Szavazat )

Szóval akadt itt sikoltozás, kivetkőzés és könnyek, a csapat adott népszerűsége elvitte a hátán a bulit, pedig a megszólalás erősen csúfos, de legjobb esetben is gyenge közepes volt. A zúzás átjött, a finomságok kevésbé, a halkabb kikacsintások pedig egyenesen eltűntek. Nem kevés szerepe volt ebben az alacsony színpadnak is, a hátsó sorokból gyakorlatilag semmit sem lehetett látni a zenészekből, úgy meg azért nehéz kacsintgatni. Pár szám alatt előre tudta verekedni magát az, akinek erre támadt késztetése, én mindössze megpróbáltam helyzetbe hozni magam, de nem szándékoztam pogózni a Szomorú Vasárnapra. Fülbemászás és zenei tudás terén jól áll a Leander, kevesen állnak – akár nemzetközi szinten is – ilyen jól, a dalaik viszont (itt újra beigazolódott számomra), darabosnak és néhol erőltetettnek tűnnek. A diszkós jelleget hűen őrző Rihanna feldolgozás csúnya mélypontja volt az estének, cserébe e helyen is elsöprő tapsot zsebelhetett be a banda. Ez az én problémám, tudom. A Holy Diver (!) feldolgozása ellenben tízpontos gondolat, és nagyot is szólt.

Egyértelmű csúcspontokként a Csak Te és Lady Gaga (Bad Romance) dalokat mondanám, legalábbis az a népszerűséget tekintve, és még akkor is, ha a srácok zeneileg ma már egészen máshol járnak, ezeket halálukig játszaniuk kell, mert úgy van az megírva. Nem baj, mert ekkora ovációt mindig öröm testközelből átélni. Szóltak róla, tehát nyilván volt dedikálás és közönségtalálkozó a koncert után, ahol a zenészek nyilván közvetlenek és kedvesek voltak, mert olyanok a színpadon is. És volt online közvetítés is, amiről nem tudok nyilatkozni (de azért el tudom képzelni).

Sok jó ötlet és fanatikus közönség, így festett tehát a Leander lemezbemutató, felemás megvalósítással mindazoknak, akiket még volt miről meggyőzni. Zúzás, megőrülés, moshpit – remélem, találkozunk a Napalm Death koncerten.

 

Hozzászólások 

 
-1 #9 torta 2012-03-28 18:57
Az album 9(!) dala gyakorlatilag pontosan ugyanebben a formában igyen hozzáférhető egy-másfél éve. Jó, újra felvették mindet, szóval máshogy puffog a lábdob, de amúgy hangról hangra ugyanaz. Tehát ez egy debüt-EP, kilenc bónuszdallal.

Ettől függetlenül király számok, csak hát.
Idézet
 
 
+11 #8 Trollmagnet 2012-03-28 10:49
Valaki árulja már el nekem, hogy mitől akkora zenekar ez a Leander?
Lehet majd lepontozgatni, de őszintén érdekelne, hogy mi ez a kibaszott nagy hype körülöttük...
Megcsinálták az első lemezüket, 'oszt jónapot.
"Volt előzenekar is (Dystopia), de őket nem láttam, mert nem is érdekeltek (bocs)."
Monnyále!
Idézet
 
 
-7 #7 Koroknai Balázs 2012-03-27 07:20
üdv, akad némi félreértés az úgymond "újságírói" szerepet illetően, de köszönet mindenkinek a visszajelzésért ! a zírás egyébként tényleg nem jó, ennek oka leginkább nyelvtani :)
Idézet
 
 
+12 #6 Tom 2012-03-26 21:25
Dystopia for vice-prezident! KIRÁLY VOLT, várom a lemezt Tőletek is!!! Koroknai meg mongyonle! :)
Idézet
 
 
+11 #5 Gábor - Dystopia 2012-03-26 15:09
Ugyan, haver! Max magadtól kérj elnézést. Mi remekül éreztük magunkat, és a teli teremnyi gyönyörű lelkes ember szemében sem láttam a megbánás jeleit:)

Ezúton is köszönjük a jelenlévőknek, hatalmas buli volt! Leander for prezident!
Idézet
 
 
#4 Zord 2012-03-26 11:01
Mi ebben az ellenérzés? Dícséri a Leándert is végig.
Idézet
 
 
+9 #3 TelekiPal 2012-03-26 10:55
Mondjuk én nem voltam ott 24.-én, de a beszámoló alapján nem lepne meg, ha Koroknai úr sem. Csakúgy süt az ellenérzés és prekoncepció minden mondatból.
A Kék Yuk tényleg egy undoritó hely, aminél a háromnapos [email protected] is vonzóbb látvány, de, haver, ha nem érdekel ne csináld. Vagy valaki pisztolyt szegezett a homlokodnak?
Idézet
 
 
+17 #2 Tek-nős 2012-03-26 10:34
Már elnézést, de ez valami kegyetlen bunkó és igénytelen cikk, nem ezt szoktam meg a Shock-tól. Igaz, ha jól látom, első cikkes író, de akkor is... Az előzenekart nem néztem meg, mert nem érdekelt? Kiváló újságírói mentalitás, basszus...
Idézet
 
 
-8 #1 Koroknai Balázs 2012-03-26 10:14
bocs, kicsit sok "volt"
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.