Shock!

július 21.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ákos: Harminc év - Budapest, 2023. december 16.

Ezidáig harmincnégy évet átszelő pályafutással, lassan számon sem tartható mennyiségű kiadvánnyal a háta mögött Kovács Ákos kis túlzással akkor és ott talál ünneplésre érdemes jubileumokra, ahol csak akar. Első szólólemeze, az idén dupla bakelit újrakiadást kapott Karcolatok sztorija viszont volt és van akkora mérföldkő ebben a monstre diadalmenetben is, hogy különösebb igazolást nem kívánt, amikor megszületett az ötlet: ünnepeljük meg a harmincadik születésnapját is. Ezúttal azonban nem maga az album volt a fókuszban, azt a kört amúgy is lefutották már a nálunk is megénekelt Karcolatok 20-bulikon, itt most a nagyságrendek tekintetében igyekeztek a döntnökök elvinni mindent a maximumig és még tovább...

akos_8

időpont:
2023. december 16.
helyszín:
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
Neked hogy tetszett?
( 133 Szavazat )

Szigorúan egyetlen, deklaráltan megismételhetetlen előadásra szólt ezúttal a meghívó, ráadásul ülős koncertre, amelyhez hasonlót eddig még sosem próbált tető alá hozni az Ákos produkció az évek során alaposan bejátszott Papp László Sportarénában. „Természetesen" utóbb kinőtte magát az eredeti ötlet, jómagam már október végén, a nyilvános győri főpróbán kaphattam némi ízelítőt abból, hogy mi készül. Ha koncertekről van szó, megszokhattuk már, hogy Ákos rendre duplázik, erre most egy egészen különleges helyszínen, az Operaház falai között nyílt lehetősége, ahol már a (vetített) díszletek nagy része és a vendégsereg zöme is felsorakozhatott. Lehetett azonban tudni, hogy az igazi nagy durranást erre az alkalomra tartogatja a csapat, ahol valami olyat mutathatnak, amit sehol máshol nem állna módjukban.

akos_1

Meg is telt szépen az Aréna, a legfelső szintet is megnyitották az érdeklődők előtt, a küzdőteret pedig feltöltötték székekkel, amennyire csak azt a hely szűke megengedte. Vigyázni is kellett az integetéssel, nem beszélve a hevesebb érzelemnyilvánításokról, és ha a koncert kapcsán maradt bennem keserű szájíz, az legfeljebb annak tulajdonítható, hogy már jóval a koncert kezdete előtt vállt vállnak vetve kellett eggyé válnunk a többi techno-testvérrel. És ez a helyzet nem is nagyon változott a kétszer egy órás felvonások során, a nagy többség fegyelmezetten figyelt ülőhelyéről, hiszen volt mit, csak a ráadásra emelkedett vigyázzállásba a publikum. Igen, ez valóban egy óriási amfiteátrumban előadott színházi bemutatóra emlékeztetett, mind a hangszerelés, mind a megfontolt tempó, mind a hangulat okán.

akos_2

Közel 150 percbe sok minden belefér, de ha az illetőt Ákosnak hívják, garantáltan egy szimpla best-of elővezetése mellett is maradnának ki egyesek szerint „elmaradhatatlan" tételek, így az efféle igények kielégítésére hosszú idő óta elsősorban az évközi turnék szolgálnak. Az Aréna-buli, az mindig valami más, valami egyszeri (duplázásnál maximum kétszeri) élmény, az itteni méretekre skálázott színpadtechnikával és dalválogatással. Pontosan ezért vagyok vele én is úgy, hogy ha csak egy Ákos-koncertet nézek meg az évben, az itt legyen. Aki egyszer is betette a lábát a „papplacis" előadásokra, tudhatja, hogy nem túlzó jelzőpazarlás referenciaértékű produkcióról beszélni, tényleg itt kell lenned, ha első kézből szeretnéd megtapasztalni, milyen az, amikor semmit nem spórol el a csapat.

akos_3

A nyitó felvonás, tematikája alapján afféle arénaméretű kamarazenélésre invitált, így egyrészt a koncert hangulati íve is szépen felépülhetett, másrészt nyilván az Attrakció is nagyobbat szólhatott a második felvonásban. Egy Radnóti-verstől (Mint észrevétlenül) rugaszkodtunk el, majd az Ákos 50-előadások mintájára fokozatosan érkeztek a vendégek Ákos mellé. Mindenekelőtt Balásy Szabolcs zongorista, aki a komplett műsor hangszereléséért felelt a partitúra mögött, plusz első körben egy vonósnégyes és három vokalista. Az aktuális koncepció komoly erénye számomra, hogy se a színpadon, se a hangképben nem rejti el az Ákost hagyományosan kísérő (rock)zenészeket. Madarász „Madi" Gábor gitáros és Lepés Gábor billentyűs mellé ráadásul egy fél koncert erejéig visszahozták az ős-kísérőzenekar másik két oszlopát, Dorozsmai Péter dobos/producert és Fekete „Samu" Tibor basszusgitárost is.

akos_5

Ők együtt nem csupán olyan őskövületeket poroltak le, mint a negyed évszázada nem játszott Ez a miénk az Indiántáncról, vagy a megújult hangszerelésben nagyszerűen kinyílt Titok a Beavatásról, de többek között itt mutatkozott be élőben a legutóbbi szerzemény is, az Ember maradj, illetve a tavalyi filmzenelemezről a Magunk maradtunk. Itt nyílt több lehetőség variálni a hangszereléssel és a dinamikával, a törzskönyvezett slágerek is várattak magunkra, más szóval ez a blokk sokkal inkább a csemegékre vadászókat szolgálta ki, roppant eredményesen. Magától értetődő módon a győri főpróba intim, „eszköztelen" közegét nem lehetett ide maradéktalanul áttranszponálni, de a főhősök mindent megtettek a zenélünk-kicsit-magunkban hangulat arénaváltozatának megvalósításáért, a mondanivaló komolyságához és a tempó kimértségéhez képest akár váratlannak is mondható, zajos sikerrel.

akos_6

A húszperces szünetre nem okvetlenül a zenészek megpihenése miatt volt szükség, hanem hogy a trükkösen „lefelezett" színpadteret végre teljesen megnyissák, aztán a rendezői balra a komplett Győri Filharmonikus Zenekar, jobbra pedig – szintén a maga teljességében – a pécsi VoiSingers kórus vonuljon fel. Több mint száz (!) ember a színpadon, nem megfeledkezve az Ákos bandről, a dobok mögött a Dorozsmait váltó Bánfalvi „Sanyi" Sándor pedig talán maga sem értette, hogyan került végül ide a Neck Sprainből. Naná, hogy a Hellóval köszönt be ez a sosem látott létszámú brigád, és már itt eldőlt, hogy Magyarországon is létezik olyan hangmérnöki teljesítmény, ami ezt a millió irányba tartó, ám szépen összehangolt káoszt méltóképpen meg tudja szólaltatni. Igen, okkal feltételezzük, hogy ebben bizony rengeteg munka fekszik.

akos_7

És persze megérkeztek a slágerek is: Végre, Csend leszek, Igazán, (az igazi) Indiántánc... hosszú ideig tartott a tűzijáték, de közben sem feledkeztek meg a keménymagról, jött egy meghökkentő (és élőben talán korábban nem is játszott) Senki nem tehet mást, az Őry-Kovács Annával együtt előadott Minden élet, hogy az én személyes kedvenceim is előkerüljenek. A szintén nagyon ritkán előhúzott Artisták nagyon adta magát, ahogy Hauber Zsolt dala a Karcolatokról, az Átkozz el is. Ja igen, hát az elmaradhatatlan Bonanza-nóták! Na, azok most elmaradtak, hiszen ez az este Ákos szólópályájáról szólt, ekként remélhetőleg mindenki meg is bocsátotta ezt a skandalumot. És nem, nem tudom elmesélni, milyen O-L-T-Á-R-I, kerek, sőt, gömbölyű módon szólalt meg az egész, ha lemaradtál, és bánod, a koncertlemez kiadásáig, ha teheted, hallgass bele a YouTube-on. Lars Ulrich például sokat tudni mesélni arról, hogyan nem szabad ezt csinálni...

akos_9

Miután Az utolsó hangos dal is lecsengett, nettó örömünneppé vált a kirándulás, az Esőkirály még utoljára táncolt a tűzön át, és aki készült, az nem hagyta ott az állásait az Adjon Isten... után sem. Sőt, a küzdőtéren a zenészek egyenkénti színpadra hívása és az ölelkezés idejére sem látszott moccanni senki sem, én ilyenkor általában már a kijáratnál járok, de ezúttal elmaradt a hívás. Csakis arról lehetett szó, hogy olyan sokaknak akartuk megköszönni... mert összességében ez így nem csupán megismételhetetlen, de felejthetetlen is volt.

Fotó: Ákos.hu

 

Hozzászólások 

 
#102 Draveczki-Ury Ádám 2023-12-22 06:12
SZOLGÁLATI

Kedves Mindenki!

Túlfutottuk a századik kommentet, ezzel a cikk alatti hozzászóláscuna minak és javarészt politikai jellegű személyeskedésn ek, gyűlölködésnek, pro és kontra vádaskodásnak itt és most hivatalosan véget vetünk, már csak a szeretet közelgő ünnepére tekintettel is. Vagyis több komment semmilyen előjellel nem megy ki ehhez a beszámolóhoz (más anyag kommentszekciój ában sem).

Minden bizonnyal előbb meg kellett volna lépnünk ezt, némileg szigorúbb utómoderálással , de egyszerűen olyannyira elszaladtak az események, hogy át is léptek rajtunk - ez a mi hibánk. A Facebookon természetesen továbbra is nagy lelkesedéssel bannoljuk az ugyanezen cikk alatt tömegével megjelent kamuprofilokat, de hát minek mentünk oda, ugye.

Köszönjük a megértést.
Idézet
 
 
#101 Goodbye 2023-12-21 22:23
Ákos annyit fizet a session zenészeinek, mint senki más, amire a fidesztől kapott ilyen-olyan támogatásokból jut pénz, legalábbis egyikük szerint.
Idézet
 
 
#100 Warrel dane 2023-12-21 21:37
Idézet - Earl:
Kovács játszott együtt a néhai Molics Mesterrel is.

Bizony ám!! Méghozzá metalt, hisz Molics úr mást nem is tudott volna, mert neki az ereiben is folyékony fém keringett, a mi legnagyobb örömünkre.
Aztán Ákos átment szintimuzsikába ....amit ő előad az nem nekem szól.
Annak viszont örülök, hogy olyan remek ZENÉSZEKNEK, mint Bánfalvi Sanyinak (az országban biztosan benne van a top 3-ban szerintem, nagyon alulértékelt dobos) és Madinak állandó fellépési lehetőséget és ezzel együtt remélem tisztességes keresetet is biztosít.
Ha mindez a tehetségről szólna és nem csak a sikerről, akkor Ákos háttérvokálozna nekik.
Idézet
 
 
#99 Adam 2023-12-21 19:38
"És taps!" - Kovács Ákos
Idézet
 
 
#98 Goodbye 2023-12-21 15:50
Ez a modorosság annak az eredménye, hogy sokkal többnek tartja magát, mint ami valójában. Pár éve láttam vele egy szakmázós jellegű beszélgetést, ott annyira beleélte magát, hogy megfeledkezett a modoroskodásról , szinte már aranyos volt.
Idézet
 
 
#97 Dead again 2023-12-21 15:35
Személy szerint nekem nem az a gondom Ákossal, hogy hova húz, igazából azt leszarom. Jó pár lemeze ott is figyel a polcomon. Nálam az okoz rosszallást, hogy kibaszottul modoros. Láttam pár videót tőle, mikor könyveket ajánl, vagy mikor a lányával beszélget, és fú, mintha az Olümposz tetején ülne. Ilyen emberrel egy óránál többet nem bírnék ki egy asztalnál. Ettől függetlenül elismerem a munkásságát, de ezzel az utóbbi években felvett modorossággal nem tudok mit kezdeni, és sajnos ez kihat az új szerzeményeinek élvezésére is.
(Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek előre is!)
Idézet
 
 
#96 Goodbye 2023-12-21 15:05
Elsősorban Ákos érzi szükségét annak, hogy a politikai véleményét hangoztassa, időnként abszurd formában. Például amikor bejelentkezett Bécsből, és azt mondta, hogy olyan mintha mittudomén hol lenne, mert alig lát fehér embert, ami nyilván óriási túlzás volt, csak úgy érezte, muszáj benyalnia a nindzsáknak. Senki sem kisebbíti az érdemeit azért, mert kiáll egy olyan rendszer mellett, ami rengeteget ártott az országnak, csak érdemei elismerése mellett szóvá tesszük, hogy ez kívülről nézve mennyire szánalmas. Érdekes módon például a Pokolgép egyik tagja sem szokott baromságokat nyilatkozni, aztán mégis életben vannak még, ahogy eggyel feljebb meg is lehet róla győződni.
Idézet
 
 
#95 Hangdalar 2023-12-21 13:20
Mindig is roppant szánalmasnak és nevetségesnek éreztem azt, akinek annyira a politika irányítja az életét, hogy csak azon keresztül, és csak ahhoz kapcsolódva tudja látni a világot. Még jó, hogy szarok mindkét oldalra, legalább ilyen bajom nincs. De valakinek csak azért kisebbíteni az érdemeit, mert nem azt az oldalt szolgálja, amit az őt kritizáló támogat, elég óvodás szint. Nem vagyok Ákos rajongó, sosem voltam az, de az elvitathatatlan , hogy rengeteg embernek nagyon sokat jelent a zenéje. És azt hiszem ez a legfontosabb. Illetve így vagy úgy, de a magyar zenei színtér meghatározó alakja 30 éve. Szóval jogos, hogy írnak róla, attól függetlenül, hogy tetszik-e az embernek, amit csinál.
Idézet
 
 
#94 blackmagic 2023-12-21 10:00
Édes Istenem, mi megy itt!? Ákos egy zenész. Tetszik vagy sem, elég régóta a magyar élvonal része. A 2000-es évek végéig hallgattam, szerettem. De nem a politika miatt változott meg a véleményem, pusztán zeneileg. Ez ennek az oldalnak is a lényege. Ha mi itt egymásnak esünk, akkor mi van a külvilágban? Megjegyzem a tényeket: Ákos már a Bonanza idején is vallásos volt, és többekkel ellentétben a szoci korszak alatt állt ki a Fidesz mellett. Ellenzékben. Nagyon örülnék, ha a Fluorok, Majkák helyett az Ákosok, Lovasik zenélnének a fiataloknak. És köszi az írást.
Idézet
 
 
#93 a nők nevében 2023-12-21 09:51
Idézet - Claudius Oltarimanus:
Idézet - a nők nevében:
Te egy barom vagy.


De ha nem érzed magad nőnek egy férfi mellett akkor rá se bagózol igaz? :-) Talán még a barátnőiddel ki is pletykáljátok, hogy milyen tutyimutyi lehetetlen alakkal futottál össze. Olvasd el még egyszer amit írtam akkor talán átjön, hogy mit akartam mondani.


Ez nem így van. De ez messzire vezet és nagyon nem ide való. Sajnálom, hogy te még nem találkoztál normális nővel. (miért is nem?)
Idézet
 
 
#92 Claudius Oltarimanus 2023-12-21 05:02
Idézet - a nők nevében:
Te egy barom vagy.


De ha nem érzed magad nőnek egy férfi mellett akkor rá se bagózol igaz? :-) Talán még a barátnőiddel ki is pletykáljátok, hogy milyen tutyimutyi lehetetlen alakkal futottál össze. Olvasd el még egyszer amit írtam akkor talán átjön, hogy mit akartam mondani.
Idézet
 
 
#91 Earl 2023-12-21 04:30
Kovács játszott együtt a néhai Molics Mesterrel is.
Idézet
 
 
#90 Kling On 2023-12-21 00:54
Idézet - Goodbye:
A különbség az Ákos-rajongók, és az őt jogosan kritizálók között, hogy utóbbi tábor nem áll neki személyeskedni az előbbivel.


Nem, persze, ti nem szoktatok személyeskedni...
:-D
Idézem pl. pár perccel ezelőttről: "Te egy barom vagy."
:-D
Ez a fórum 99% személyeskedés, Ákossal főleg. Nem riadtok vissza a nettó gyűlölködéstől, az ócska rágalmaktól, a legvadabb hazugságoktól sem.
Pl. hogy "nem tekinti embernek a nőket".
Ezek után itt rinyálni enyhén szólva nevetséges.
Idézet
 
 
#89 Goodbye 2023-12-20 23:13
A különbség az Ákos-rajongók, és az őt jogosan kritizálók között, hogy utóbbi tábor nem áll neki személyeskedni az előbbivel.
Idézet
 
 
#88 Montsegur 2023-12-20 22:59
Idézet - Kling On:
Idézet - Montsegur:
Idézet - Kling On:
Idézet - JamesKent:
Teljesen mindegy is. Nem is értem miért kell ezen ennyire kiakadni megint. Viszont a kommentszekció egy tökéletes index a társadalom állapotáról ami lesújtó és minősíthetetlen .
Azon persze ne csodálkozzunk, hogy ez a csodálatos politikai társulás amely irányítja az országot lassan 14 éve folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél jobban megossza és elhülyítse az országot, a társadalmat. A kommenteket olvasván tökéletes munkát végeznek és a szavazóknak sem tűnik fel, hogy gyakorlatilag ez megy végbe. Nagyon sajnálatos és szomorú.


Hát persze, maga a Zorbán a hibás, amiért ez a csürhe idecsődült személyében támadni Ákost, ócsárolni a munkáját, valamint a koncertjét, amit persze egyik se látott, és amiről ez az egyébként komolyan, átgondoltan és nagyon jól megírt beszámoló szól.
A csúnya megosztás miatt van, hogy habzó szájjal hányják az epét az okosok egy koncertbeszámol ó alatt, holott a koncertet nem is látták és fingjuk sincs magáról a cikkről se, hiszen el se olvasták.
Erről is a Zorbán tehet!
Az ide kommentelők, "azákosnemtekint iembernekanőket "-színvonalú mélygondolkodók viszont ártatlanok, tisztelt bíróság!!!


Visszaküldtek a központból dolgozni?


Érveid lehengerlőek, biztos érzed.
:-)


Vigyázz, ki fogsz esni a szerepből! Ilyen finom válaszokat a "Kérdező" nevű társad/nickneved adhat! Kling On ennél sokkal keményebb nyomja! És ha még jobban be akarod kavarni a többi kommentelőt, nyugodtan vesd be újra a "Denim" meg a "d_v_" nickeket is... :))) Ne add fel, menni fog!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.