Shock!

június 07.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mood: mindörökké doom

MoodÚgy tűnik nagy divat lett mostanában irigykedni. Ha egy zenekarnak végre van egy viszonylag jó kiadónál szerződése, az átlagosnál több reklámot, figyelmet kapnak, egyből máshogy ítélik meg a zenekar tagjait. Pedig a hibát nem a csapatban kell keresni. Sok, nagyon sok alaptalan rágalmazás érte a Mood házatáját, melyből legtöbbször csak egyszerű szakmai féltékenységet véltem felfedezni. Sajnálom, hogy az utóbbi néhány év a magyar keményzenében főleg ilyen dolgokról szólt, fikázások helyett jobb lenne minden zenekarnak, érintettnek a saját helyzetével foglalkozni, hiszen (gondolom én) egy csónakban evezünk.
Mivel a "Wombocosmic" körül még ma is intenzív hullámok csapkodnak kíváncsian vártuk Holdampf Gábor reakcióját kérdéseinkre.

Eddig csupa vegyes visszajelzéseket hallottam a Wombocosmic kapcsán, mi a ti meglátásotok az új album fogadtatásáról?

Ami azt illeti elég "sugalmazó" a kérdés, mármint arra vonatkozóan, hogy vannak, akik szerint jó a lemez, vannak, akik szerint szar. De ez a normális. Minden megjelenő lemeznek vannak rajongói és vannak, akik utálják. A mi lemezünkkel sincs ez másképp. Viszont aki régen szerette a zenekart, azoknak ez a lemez is tetszik és a jó terjesztés és reklám miatt új rajongókat is szereztünk. Többekhez eljutottunk, mint eddig. Aki meg másfajta zenét hallgat az ezután sem vesz rólunk tudomást.

Milyen példányszámmal lennétek elégedettek az eladás során?

A példányszám elsősorban a kiadónak fontos, bár azért mindig jóleső nagyobb eladásról beszámolni, az is biztos. Ha arra vagy kíváncsi, hogy eddig mennyi fogyott, itthon kb. 1200 db hanghordozónál tartunk, január végén. Nem rossz, tekintve, hogy multiknál lévő zenekarok, akik milliós reklámköltséggel dolgoznak, nem adnak el annyival többet. De még egyszer mondom, nem ez az elsődleges, mert nem ebből kell(ene) biztosítanunk a megélhetést. Akikhez kell, azokhoz eljut így is.

Korábbi albumaitoknak nem lesz újrakiadása? Nem nagyon lehet már hozzájutni egyikhez sem.

A "Vol. 1" ha minden igaz megjelenik a tavasz folyamán CD változatban, a tervek szerint bónusz nótával és később majd - legalábbis remélem - kijön a "Slow down" is.

Volt a Hammer Records mellett más kiadói ajánlat is a láthatáron?

Nem volt ajánlatunk, nem keresett minket senki, hogy ki akarja adni a lemezt. A Hammernél kerültünk egyedül szóba.

Úgy tudom külföldön is megjelenik az album. Hol és mikor? Koncertek is lesznek?

John Perez a Solitude Aeturnus főnöke, a Brainticket Rec. tulajdonosa szerette volna megjelentetni az USA-ban a lemezt, de ez most nem realizálódik, mivel több kiadványa áll megjelenés előtt, két zenekara pedig stúdióban van. Úgyhogy ez csúszik. Terjesztőnk viszont jó néhány van, legfontosabb a Pont Music Németországban, ott lemezboltokban kapható az album. Vannak mailorder terjesztőink is, a tengerentúlon 4 is, Angliában, és Ausztrál terjesztés is lesz. Aki ezt a fajta doomos zenét kedveli, az ismeri ezeket az underground csatornákat és hozzájuthat a lemezhez. Az ősz folyamán játszottunk Németországban, oda vissza is hívtak nyárra, meg az is felmerült, - de ezt csak csendben jegyzem meg, mert meglehetősen kicsi a valószínűsége - hogy játszhatnánk a dallasi Stoner Hands of Doom fesztiválon, májusban. Anyagi problémák miatt kétséges a dolog, mivel ez egy underground rendezvény, nyilván megatámogatás nélkül, így csak a költségek egy részét tudnák téríteni. Ha sikerül pénzt szereznünk, megyünk. Mondjuk egy Trouble, St. Vitus, Crowbar stb. társaságában játszani életünk legnagyobb élménye lenne.

Mi a véleményetek a Power Hungary válogatásról?

Jó reklámhordozó ez a bónusz CD. Sokat segít azoknak a zenekaroknak, akik kevésbé ismertek, bár azt hozzáteszem, hogy kevés ilyen van a lemezen. Ez volt egyébként a kompromisszum, amibe bele kellett mennünk, a kiadáskor. Mi ugyanis nem akartuk, hogy így jelenjen meg a lemez. Nem a zenekarok ellen volt kifogásunk, hanem inkább azt éreztük, hogy így ez kevésbé lesz a mi lemezünk. Ezt az hiszem minden zenekar így gondolná, adott esetben. A kiadó viszont így kisebb rizikót vállalt ez is tény.

A magyar zenekarok közül tetszik valamelyik új csapat? Akár zeneileg akár mentalitásban?

Talán a Convoy, meg a Born33 említhető, de azért mind a kettő lényegesen különböző zenét játszik. Mentalitásról nem tudok nyilatkozni, mert annyira nem ismerem a csapatokat. Viszont az, hogy nem ugrottak rá egyik divatos irányzatra sok mindent elárul a hozzáállásukról.

Volt valamilyen cél, amit kitűztetek magatok elé az új dalok megírása előtt?

Nem vagyunk egy "célkitűzős" zenekar. Azt soha nem tudjuk előre eltervezni, hogy mi lesz egy témából, vagy milyen lesz az a dal, amibe még bele sem kezdtünk. A próbateremben alakulnak ki a számok, ott nyerik el végső formájukat. Csak a végén derül ki mindig, hogy mi is az eredmény.

A Mood ma is ugyanazt jelenti számotokra, mint amikor elkezdtétek?

Nem jelenthet mást… Miért is jelentene??? Az a helyzet, hogy nem igazán értem ezt a kérdést. Azért kezdtük el ezt a zenekart csinálni, hogy jóféle súlyos riffekre zúzzunk, dalokat írjunk, meg játsszunk, ha lehet. Ha meg nem lehet, akkor ne. Szóval ennél a zenekarnál a MINDENÁRON szó nem egy kulcskifejezés. Ha ilyenek lennénk, akkor 6 éve, amikor elkezdtük, akkor grunge-ot nyomtunk volna, vagy death metalt, aztán "ráakadtunk" volna a Machine Headre, majd melegítőben nyomtuk volna a Korn-metalt és a Duran Duran gyökereinkre hivatkoztunk volna… Most pedig karddal, lóval, páncélingben járnánk. Ez az egész doom zene csatorna, amelyen keresztül egy nagyon kicsi közönség kommunikál. Ennyi. Nekünk ez szórakozás, hobby, örömforrás.

A következő stúdióalbumot mikorra tervezitek?

Idén biztos nem, de lesz erre az évre is kiadvány, ha kijön a "Vol 1.", kijön áprilisban "Dehumanized witch" címmel a Midwest Metal gondozásában egy Dio-s Sabbath tribute lemez az USA-ban, amin a "Lonely is the Word"-del szerepelünk, és világszerte kapható lesz. Szó van még egy Game two kiadványról, amin feldolgozások (Deep Purple, AC/DC, Judas Priest, The Obsessed, P.Mobil) lennének, de itt még egyeztetni kell a megjelenés idejéről.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.