Shock!

április 18.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Carmen: túl a három kismalacon

CarmenHa a Carmen neve valahányszor szóba kerül nagyon sok rocker emlékezetében a klasszikus slágerré vált Green Jelly "Három kismalacának" szabad szájú átirata ugrik be. Nem véletlenül, hiszen a zenekar talán legnépszerűbb-legjobban sikerült daláról van szó, amivel elég nagy ismeretségre tettek szert. Ez a népszerűség azonban csak két lemez erejéig szólt, melyek komolyabb "háttéripar" nélkül félúton megakadtak. A csapat egysége megbomlott, a rockzene világot megrengető sötét korszakában pedig teljesen eltűnt. Szerencsére azonban nem kellett örökre eltemetnünk őket, újult erővel, stabilabb háttérrel végre ismét újjáéledésüktől hangos az ország. Harmadik lemezük megjelenése előtt Szizsóval ültünk le kivesézni az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit.

Újra él és virul a csapat. Gondolom mindenkit érdekel, hogy hol is voltatok eddig, miből, miért ez a feltámadás?

Az elmúlt négy évben próbáltuk rávenni a kiadót (Polygram/Universal) egy új album megjelentetésére. Persze nem csak a kiadón múlt a dolog, mert mi sem kapkodtunk esze-vesztett tempóban. Ez részben a rengeteg tagcserének és a magánéletünkben bekövetkezett változásoknak is köszönhető. Gyakorlatilag mi '98-ban szerettünk volna új albumot, de ezt nem tudtuk megjelentetni, mert bármit vittünk be a kiadóhoz semmi sem volt elég jó nekik. A feltámadás annak köszönhető, hogy végre olyan emberek vannak a zenekarban, akikkel maximális a barátság és a zenei összhang. Meg annak, hogy a Nephilim hajlandó normálisan foglalkozni velünk.

Mennyire jött be előző lemezetek?

Szerintem az embereknek bejött, mert mindenki csak jót mondott róla, bár kevesebb fogyott belőle, mint az elsőből. Ennek ellenére nem volt okunk panaszra. Mellesleg épp nemrég hallgattam meg, és szerintem a mai napig az egyik legjobb hangzású magyar lemez.

Mennyire tudta a Polygram/Universal kiadó kezelni a zenekart?

Nem csináltak belőlünk sztárt, pedig a "kismalaccal" meg volt rá az esély. Szerintem a Carmen szükséges rossz volt a kiadónak.

Mit szólsz a Kerozin technosított "kismalacához"?

Szerintem jól megcsinálták és ők ráadásul sztárok lettek vele. Ami nagyon bosszant, hogy még csak fel sem hívtak telefonon, hogy mit szólunk hozzá, ha megcsinálják. Ami pedig a legidegesítőbb, hogy mindenhol azt nyilatkozták, hogy ezt ők találták ki. Na ezért nagyon haragszom rájuk!

Egyből a Nephilimhez szerződtetek vagy volt egyéb érdeklődés is?

Egyből. Volt más is, de nem akartunk megint egy multit, mert nem jók a tapasztalatok.

Mi a mondanivalója most a Carmennek?

Ugyanaz, ami eddig. Azt csináljuk ami belőlünk jön! Nem követünk semmilyen divatot, nem akarunk senkit utánozni mindig is magunkat akartuk adni.

Mi a véleményed a rockzenei trendek hullámzásáról?

A zene, mint minden a világon így a rockzene is rengeteget változott, de valamilyen formában mindig jelen van. Mindig követi az adott kor hangulatát. Gondoljunk csak az olyan világsztárokra, akik 30-40 éve ott vannak a csúcson.

Nem lesz nehéz a régi népszerűséget visszaszerezni?

Nem lesz könnyű, bár még talán nem felejtettek el teljesen. A Carmen azért letett valamit a nagy magyar rockzenei asztalra, és hát optimisták vagyunk.

Térjünk rá az új anyagra. Mit kell róla tudnunk?

Az új anyag szerintünk más, mint az eddigiek, mégis teljesen "carmenes". Azt hiszem az első lemezhez áll közelebb zeneileg. Dallamosak a refrének, jók a szövegek, és szerintem - mint mindig a Carmennél - most sem tudom semmi máshoz hasonlítani. Lesznek lazább dalok is és lesznek egy nótában. Fúvósok is, ha minden jól megy. Egyszóval szerintem egy elég erős anyagot sikerült írni!

Lesz újabb átdolgozás?

Nem.

Ha újra elölről kezdhetnéd, mit csinálnál?

Ugyanazt csak rutinosabban!

Végezetül pedig mi a véleményed a hazai csapatokról?

Nem akarok nagyképű lenni, de szerintem kevés jó zenekar van azok között, akiket favorizálnak az újságok. Az én kedvencem a Tankcsapda!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.