Shock!

július 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ámok: gótikus erotika a Nevergreen után

ÁmokAz Ámok projekt ötlete már azelőtt megszületett Matlári Miklós fejében, mielőtt a Nevergreen tavalyi szakadása megtörtént volna. A kettéválás után mindkét csapat (Ámok, Green Division) teljes erővel vetette bele magát a zenélésbe, lemezt adtak ki, noha kicsit eltérő stílusban.
Mi a Szent vér album kapcsán az Ámok frontember Matlári Miklós billentyűst, és Szloboda Tibor énekest faggattuk...

A Nevergreen szétválását már elég sok helyen kellett kommentálnod, erre nem is térnék ki, csak egy dolgot kérdeznék ezzel kapcsolatban; a jelenlegi helyzet szerint lesz még valaha Nevergreen?

Miki: A Nevergreen jelenleg szünetel, erről én és Vlado döntöttünk így. Az emberi viszonyok ezt sajnos, szükségessé tették. A Nevergreen újraindításának alapvető feltétele, hogy Szlobodan (Macura) belássa a velünk kapcsolatos tévedéseit és ezt közhírré is tegye. Enélkül az újrakezdés hiteltelen lenne. Természetesen részemről a Nevergreen csak az Ámokkal párhuzamosan képzelhető el. Én nyitott vagyok minden ésszerű opcióra.

A Gothica fesztiválos közös fellépés kinek az ötlete volt?

Miki: A szervezővel (kiadóval) közösen beszéltük meg.

Milyen érzés volt így a színpadon újra együtt Nevergreen dalt játszani?

Miki: A két utódzenekar (Ámok, Green Division) együtt játszotta az Ámok c. szerzeményemet mindenki nagy megelégedésére. Jó érzés volt a közönség örömét látni.

Bár tudom, hogy beteg voltál, tudtál egyáltalán az érzéseidre figyelni?

Miki: Inkább azt mondanám, hogy nem tudtam az érzéseimre nem figyelni, a gyengeség és rosszullét ellenére sem. A betegségem viszont nagyon is meglátszott rajtam, igyekeztem úrrá lenni rajta.

Egyébként milyen típusú embernek tartod magad, inkább az érzelmek vezérelnek vagy a józan ész?

Miki: Mivel zeneszerző és szövegíró is vagyok, művészembernek tartom magam, így természetes, hogy az érzelmeim dominálnak, melyeket viszont a "józan eszemmel" igyekszem irányítani. Különben néha elég nagy baj lenne.

Egyébként meggyógyultál már teljesen, tudsz 100%-ig a zenére, a munkádra koncentrálni?

Miki: Egy évvel ezelőtt súlyos orvosi műhibából és elkezelésből kifolyólag lebetegedtem. Ez a Vajdaságban történt. Ebből a betegségből még nem épültem fel teljesen. De a zenére összpontosítani kell. "Es muss sein" (Beethoven)

Miben látod a fő különbséget - zenei értelemben - a két utódcsapat között?

Miki: Mind koncepcióban, mind technikailag van különbség. Az Ámok lényegesen technikásabb zenekar, még a Nevergreentől is, mert erre törekszünk. Van egy virtuóz, zeneileg iskolázott basszgitárosunk, aki Dream Theatert, Billy Sheehant "reggelizik", Vlado (Ng szólógitáros) is megmutathatja a virtuozitását, van egy technikás, két oktávon át éneklő torok, egy technikás dobos és én sem fogom vissza magam, mint azelőtt. Az Ámokban több a szóló is (gitár, szinti, bass), mint amennyi a Nevergreenben volt. A Green Divisonben csak elvétve hallható gitárszóló. Valószínűleg ez a koncepció. Az Ámok ugyanazon a zenei vonalon mozog mint a Nevergreen első két CD-je, természetesen korszerű, technikás kiadásban. Doom / gothic / power / prog metal elemeket vegyítünk, és ultrasúlyos hangzásra törekszünk. Szövegvilágunk változatos, Nevergreen hagyományokra épülő, gótikus hangulatú, történelemtől kezdve a szerelemig mindent átfogó, sötét tónusú darabok. A Green Division szerintem, ahogy ezt a Hammer recenzióban is megállapították a Nevergreen "love metal" korszakára épít, mind zeneileg, mind szövegileg.

Hallottad már a Green Division lemezt? Ha igen, tetszett?

Miki: A kiadótól kaptam tiszteletpéldányt. Nem lenne etikus, mivel állítólag konkurens zenekarról van szó (ezt sajnos Macura a kijelentéseivel állította így be a közönségnél, amivel nem értek egyet), hogy a zenéjüket véleményezzem.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod, mit jelent számodra az hogy, "gótikus"?

Miki: A mai "gótikus" műfaj alatt a szakírók (zene, irodalom, film) minden olyan művet értenek mely a XIX. századi gótikus irodalomra alapoz, amely viszont a középkori gótikus kultúrából merít. Ezzel nagy vonalakban egyet értek, azzal a kitétellel, hogy manapság ez a gyűjtőfogalom sokkal tágabb. Lásd HR Giger svájci festőművész alkotásait, és az ebből született Alien filmek látványvilágát. Ide sorolható alkotások még pl. a Carmina Burana, Excalibur, Underworld, E. A. Poe, Jákob lajtorjája, stb.

A honlapon úgy aposztrofáltad az Ámok zenekart, hogy "gótikus ultra doom"... mitől ultra? Mitől más, mint egy "szimpla" gót album?

Miki: Ezzel a meghatározással Cselőtei Lászlót (HammerWorld) idéztem, aki ezt a kifejezést a második Nevergreen CD demójával kapcsolatban használta. ÁmokEnnek a definíciónak a pontossága nagyon megtetszett. Az ultra annyit jelent, hogy szélsőséges, extrém. Ez a zene súlyosságára is vonatkozik, valamint más összetevőire is.

Hogyan lesz egy színházigazgatóból rockénekes?

Tibi: Inkább azt kérdezném, hogy hogyan lesz egy rockzenészből színházigazgató? (nevet) Mindkettőt egyszerre kezdtem még a kilencvenes évek elején. Hivatalosan színész / rendező / drámaíró vagyok, de a szívem és lelkem szerint rockzenész. Furcsa kis kettőség, mondhatnám azt is, hogy "legális" skizofrénia, de így érzem jól magam. Határontúli színházat igazgatni, csak így magunk között, meg nem egy nagy élmény. Nagyon sok lemondással, keserűséggel és energiapocsékolással jár. A végén meg tisztességtelen politikusok lapátra teszik az embert vagy kifúrnak olyan emberek, akikért kiálltál, esetleg mindkettő. (nevet) Akár könyvet írhatnék a politika és a független alkotó művészet egymásra hatásáról. Nem hiszem, hogy az érintetteknek tetszene, de bestseller lenne az biztos. (nevet)

Mióta dolgozol együtt Miklóssal?

Tibi: Miklóssal majdnem tíz éve barátok vagyunk, és ez egy igen gazdag, sikeres együttműködést is eredményezett. Sok nagyszerű, elismert színházi produkciót sikerült együtt létrehoznunk. A fantasztikus Sacra Monarchia című lemez csak egy kicsiny töredékét tartalmazza. Egy közös zenekar alapítását pedig megismerkedésünk óta tervezzük. Végre összejött, és azt hiszem ez is egy baromi jó dolog lesz. Az Ámok bemutatkozó albuma legalábbis ezt sejteti. Remek zenészekkel sikerült egy remek lemezt piacra dobni. Folyt. köv.

Vannak dalok az albumon, aminek a szövegét, vagy akár a zenéjét te írtad. Ezek a nóták már "megvoltak benned", vagy kifejezetten a Szent Vér lemezhez készültek?

Tibi: A stúdiómunkálatok pillanatában csakis a lemezre koncentráltam, tehát kizárólag erre is készültek. Szövegek és dalok is leledzenek még a tarsolyomban, de ezek majd a második, harmadik stb. lemezre várnak vagy megmaradnak a számítógépemen. (nevet)

Jön a lemezbemutató koncert, majd fesztiválok, fellépések... új albumot mikorra terveztek?

Tibi: Eddig hat nagy nyári fesztivál van leszervezve a Kárpát-medencében, reméljük még több lesz. Egyelőre a Szent Vér album bemutatására összpontosítunk, mert nézetünk szerint az egyik legjobb gótikus metal album, és megérdemli, hogy minél több rockhallgatóhoz eljusson. Koncert és más információk a www.amok.hu honlapon találhatók.

És amit nálunk a Shock!-ban mindenkitől megkérdezünk: szerintetek mi az élet értelme?

Miki: Non Omnis Moriar. (Nem hal meg minden - a szerk.)
Tibi: Szerintem már az is egy nagy dolog, ha reggel a tükörbe nézve nem köpöd szemközt magad. Többek között ezért is nem foglalkozom politikával. (nevet)

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.