Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Végleg távozik a Deep Purple soraiból Steve Morse

Hivatalosan is kilépett a Deep Purple-ből Steve Morse. A gitáros rákbeteg feleségét ápolja, ami nem teszi lehetővé az aktív turnézást a zenekarral.

deep_purple_k2019_02

Az utóbbi hónapokban Simon McBride-dal koncertezett a Deep Purple, miután Steve Morse otthon maradt súlyos beteg feleségével, Janine-nel. A gitáros most bejelentette: végleges döntésre kényszerült, így huszonnyolc év után hivatalosan is távozik a legendás hard rockerek kötelékéből. „Tavaly ősszel hirtelen ott kellett hagynom a Purple németországi dalszerzési sessionjét, mert a feleségemnek komoly egészségügyi gondjai támadtak – indokolta döntését Morse. – Csaknem egy évvel később épp tanulunk együtt élni a negyedik stádiumú, agresszív rákkal, illetve azzal, hogy Janine élete végéig kemoterápiára szorul majd. Mindkettőnknek hiányoznak a koncertek, de egyszerűen nem kötelezhetem el magam túl hosszú vagy távoli turnékra, mivel otthon nagyon gyorsan változhatnak a dolgok."

Morse ennek megfelelően idén február 14-én adta utolsó koncertjét a Deep Purple-ben, a floridai Rock Legends Cruise fedélzetén. „Mindenki nagyon hiányozni fog, de a tény, hogy én gondoskodom Janine-ről, számos alapvető ponton megváltoztatta a szemléletmódomat. Ahogy lassan alkalmazkodik a kötöttségeihez, sok mindent egymaga is képes ellátni, megpróbálunk a közelben tető alá hozni néhány rövidebb turnét barátokkal, így remélhetőleg mindketten kijutunk majd otthonról. Tudom, hogy Simon óriási teljesítményt nyújtott, így most hivatalosan is átnyújtom neki a kincstár kulcsát, amelyben annak titka is ott lapul, hogyan vette fel Ritchie Blackmore a Smoke On The Water intróját. Azt hiszem, nagyon ügyesen kell majd forgatnia, mert nekem sosem sikerült kinyitnom azt a zárat..."

A Deep Purple tagjai természetesen tiszteletben tartják Morse döntését, köszönik neki az elmúlt évtizedeket, és kitartást kívánnak számára a jövőre nézve. „Steve más környezetből érkezett, mint a Deep Purple többi tagja, de zenei zsenialitása valahogy mégis kompatibilisnek bizonyult a zenekarral, és óriási szerepet játszott a friss irányvonalban, amikor csatlakozott hozzánk, és elkészítettük együtt az első közös lemezünket 1996-ban, majd utána is – mondja Ian Gillan. – Több mint negyed évszázadon át zenéltünk közösen, és alaposan kiélveztük, hogy tovább szolgált bármely Purple-gitárosnál, miközben rengeteget tett hozzá a leghosszabb változatlan felállásunkhoz. Utóbbi 2002-ben jött létre, amikor is Don Airey került Jon Lord helyére, és egészen mostanáig kitartott." „Amikor Steve csatlakozott hozzánk, egyből nyilvánvaló volt, hogy új zenei lehetőségeket nyitott meg előttünk – teszi hozzá Ian Paice. – Mint a legtöbb kiváló kreatív zenész, ő is rendelkezik a képességgel, hogy olyan ötletekkel rukkoljon elő, amik senki másnak nem jutnának eszébe. Mindig skatulyákon kívül gondolkodik, és erre nem sokan képesek. Közben persze az is kiderült, hogy hihetetlenül kedves ember, aki megbékélt vele, hogy abszolút nem ismerjük az amerikai sportcsapatokat és sportolókat, meg persze azt is nagy türelemmel viselte, hogy folyamatosan angol fociról dumálunk. De itt és most egyetlen igazság számít, mégpedig az, hogy a család az első."

„Steve igazi tanítómester – mondja Roger Glover. – Inspirált bennünket, konkrétan engem is az energiájával, bátorításával és bölcsességével. Szavakkal ki sem fejezhető, milyen örökséget hagy maga után ebben a zenekarban. Nagyon hiányozni fog, de a barátságunk örök. Az élet sajnos közbeszólt, és mindenkit más kihívások elé állít. Most Janine-nek van rá szüksége, én pedig csakis a legjobbakat kívánom nekik." „Köszönöm Steve-nek, hogy igazi fénysugár volt zeneileg, illetve nekem személyesen is az elmúlt több mint húsz évben" – így Don Airey.

A Purple McBride-dal folytatja a koncertezést, de egyelőre nem tudni, tervezik-e bevenni soraikba hivatalos tagként is.

 

Hozzászólások 

 
#3 Horváth Ferenc Gábor 2022-12-22 16:08
A 70-es évektől a legnagyobb kedvenc.Jó pár vihart megért zenekar.Idáig mindig sikeresen újult meg.John Lord halála,Ricchie Blackmore kiválása után is sikerült mindig megújulniuk.Nagyon sajnálom Steve Morse kiválását,de tiszteletben kell tartani a döntését.Az élet sajnos sok dolgot felülír.Bízom benne,hogy Mc Bride méltó utóda lesz.Jó egészséget a tagoknak.Nem mai gyerekek,velem együtt.
Idézet
 
 
#2 Rcooley 2022-07-26 22:24
Vissza Satrianit!
Idézet
 
 
#1 BS11 2022-07-24 12:39
Mindig is szimpítikus zenész volt, akinek egy zsenit kellett pótolni - lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb szó - de az biztos, hogy a zenekar aktív tagja volt. Vele is piszok jó lemezeket írtak, és, ami még fontosabb maradandó dalokat.
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok Purple fan, de minden lemezüket legalább egyszer meghallgattam, A vele készültek közül az Infinite a polcomon is van.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.