Shock!

május 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Dark Matter: hallgasd végig a Pearl Jam új nagylemezét!

Dark Matter címmel jelent meg pénteken a Pearl Jam új albuma. A zenekar Andrew Watt producerkedése mellett készítette el a lemezt, amely most hivatalosan végighallgatható.

0322pearljam

2020-ban jelent meg a Pearl Jam legutóbbi lemeze, a Gigaton, amelynek turnéján a legendás seattle-i csapat végre ismét eljutott Budapestre is. A pénteken jelent meg Dark Matter címmel, és azzal az Andrew Watt-tal dolgoznak rajta, aki többek között Eddie Vedder énekes tavalyelőtti szólólemezét, az Earthlinget is jegyzi, de emellett a Rolling Stonestól Ozzy Osbourne-on és Iggy Popon át egészen Dua Lipáig és Justin Bieberig mindenkivel dolgozott már a szakmában az elmúlt években. „Andrew elég rendesen meghajtott bennünket a stúdióban – mondta a Classic Rocknak a felvételekről Mike McCready gitáros. – Rákényszerített, hogy minden egyes dalra külön összpontosítsunk. A Gigatont elég hosszú időbe telt összerakni, de ezt a mostanit nem annyira. Andrew azt mondta: állandóan egy örökkévalóságig dolgozunk a lemezeinken, szóval ezt most ne húzzuk, gyorsan rakjuk össze.”

Mike szerint az album némileg zenei szempontból is eltér majd az utóbbi néhány Pearl Jam-lemeztől. „Sokkal súlyosabb a zene, mint várnád, benne van az első pár lemezünk dallamvilága és energiája. Andrew arra buzdított minket, hogy egyszerre olyan keményen, melodikusan és gondolatébresztően játsszunk, mint annak idején. Matt Cameron dobolásában pedig olyan elemeket érzek, mint amilyeneket a Soundgardenben vitt a játékába. És ezúttal sokkal több gitárszólóm is van. Teljesen elment az eszem, mint annak idején Chris Cornell-lel és a Temple Of The Doggal a Reach Downban! Egyszerűen muszáj volt ismét megtennem. Általában első vagy második nekifutásra sikerül minden a legjobban, utána már elkezdem túlgondolni a dolgokat, és akkor már nincs benne az az érzés. De Andrew-nak most tényleg sikerült elcsípnie a dolgok velejét.”

pearljam_cA lemezre az alábbi dalok kerültek fel:

01. Scared of Fear
02. React, Respond
03. Wreckage
04. Dark Matter
05. Won't Tell
06. Upper Hand
07. Waiting for Stevie
08. Running
09. Something Special
10. Got To Give
11. Setting Sun

A Dark Matter most hivatalosan, teljes egészében végighallgatható. A zenekar nyáron Európában is turnézik, de Magyarország ezúttal kimarad a szórásból.

 

Hozzászólások 

 
#6 Simon Zoltán papper 2024-04-25 11:27
Idézet - drg:
Minden számuk kb egyforma már egy ideje. Nincsenek jó énektémák, dallamok, nincs gitár groove, Eddie csak magyarázza a világmegváltó gondolatait. Még csak annyira sem nyersen punkos mint pl a Vitalogy, nem annyira érzelmes, mint a Yield vagy No Code...
De akkor is PJ és szeretem, pláne mert a koncerteken a legbénább számuk is milliószor jobb, mint amilyen az albumon :-)

Nagy igazság amit írtál. Jól megragadtad a lényeget.
Idézet
 
 
#5 drg 2024-04-24 17:14
Minden számuk kb egyforma már egy ideje. Nincsenek jó énektémák, dallamok, nincs gitár groove, Eddie csak magyarázza a világmegváltó gondolatait. Még csak annyira sem nyersen punkos mint pl a Vitalogy, nem annyira érzelmes, mint a Yield vagy No Code...
De akkor is PJ és szeretem, pláne mert a koncerteken a legbénább számuk is milliószor jobb, mint amilyen az albumon :-)
Idézet
 
 
#4 GTJV82 2024-04-23 14:00
Erős lemez, a 2006-as Avokádós meg a Lightning Bolt mellett a legjobb újkori.
Watt műanyag dobhangzása nálam is kiveri a biztosítékot, a pergő hangzása egyenesen demó szintű.
Zene: 9 pont, hangzás max 7.
Idézet
 
 
#3 Simon Zoltán papper 2024-04-23 11:10
Az eddig már kijött dalokon kívül, így ELSŐRE aranyos pop lemez. .....ezek az előre spoilerezések " „Sokkal súlyosabb a zene, mint várnád" teljesen feleslegesek. Főleg kinek mi a súlyos P.J. esetében Persze gondolom erről nem a zenészek tehetnek ,hanem az újságírók. Simán lehet a mondat kiragadva, olyan szövegkörnyezet ből ,ahol akár az ellenkezőjét jelenti. Hagyjuk is. Valóban van egy, kettő hangsúlyosabb (jó) gitárszóló. Ez a lemez így elsőre jobban hasonlít nekem a LIghtning Bolt-ra. A Gigaton-t ( ha már meg lett említve ) a kovid "elvitte" . Na szerintem azon van az egyik legsúlyosabb P.J. dal. a Quick Escape 30:30-tól meg szinte zúzás ...:) játszottá Pesten :) . a másik nagy kedvencem az albumról ( akusztikus gitáron abszolút súlyos 3:00-tól :) ). Comes Then Goes....ezt sajnos nem játszották .....de a koncert szuper volt. .....A Gigatont a mai napig rendszeresen hallgatom.....az új album...nos..az idő majd eldönti a dalok milyen erősek....de van egykét dal amiért újra indítanám :)
Idézet
 
 
#2 valarmorgulisz 2024-04-23 08:12
Váó, ennyire jó lemezre nem számítottam már Tőlük. A Gigaton elment mellettem, a LIghtning Bolt tetszett, de szerintem a Yield óta ez a legjobb lemezük. Csodás zene, minden korszakukból merítettek kicsit. A Waiting for Stevie szerintem benne van a valaha írt legjobb dalaik top10-ében. A címadó is kiváló, és a lemezt záró 3 dal is tökéletes. A többi pedig szimplán jó Pearl Jam. Majd 35 év után szerintem ilyen durranást már senki nem várt. Ráadásul a játékidő is bőven baráti. Nincs túlírva, nincs túlhúzva, meg túlokoskodva.

Ez egy sima 9/10-es album, szerintem sok toplistán viszontlátjuk év végén.
Idézet
 
 
#1 ddrum 2024-04-23 07:45
ki vagyok borulva ettől a dobhangzástól...
én ezt az Andrew Wattot nem engedném a zeném közelébe
minden lemezén ez a triggerelt festékesvödör-hangzás van
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.