Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Alexi Laihót gyászolja a rockszíntér: „Ő volt a generációnk gitárhőse”

A komplett szakmát megrázta Alexi Laiho halálhíre. A Children Of Bodom volt gitáros/frontembere a színtér meghatározó egyénisége volt, így számtalan zenész emlékezett meg róla a tragédia ismertté válása óta.

0105alexi

„Alexi Laiho új lehetőségeket nyitott meg az extrém metálban technikailag kiművelt szólójátékával, amelyek a népszerűbb metálstílusok legjobbjai közé tartoztak. Nem ismertem túl mélyen, de itt-ott játszottunk közösen az évek során. Jó srác volt, nagyon hamar távozott", írta Alex Skolnick, a Testament gitárosa. „A generációm hőse volt, hatalmas tehetség. Nagyon hiányzik majd", tette közzé Floor Jansen, a Nightwish énekesnője. „41 évesen elmenni nagyon korai", emlékezett Tobias Sammet, az Avantasia és az Edguy agytrösztje. „Alexi szeretetre méltó srác volt, akinek tehetsége kimagaslott a generációnk metálzenészei közül. Mindig is a legnagyobb tisztelettel gondolok majd rá, és fájó űrt hagy maga után a színtéren." „Alexit hihetetlen zenei aura övezte, és mindig nagyon sokat adott másoknak is magából", írta a honfitárs Amorphis. „Nehéz elhinni, hogy nincs többé. Ég veled, szép álmokat, drága cimbora!"

„Rettenetes hallani a hírt", posztolta Gus G a Young Guitar magazin egyik 2003-as címlapját, amelyen közösen szerepeltek a Bodom gitárosával. „Túl korán távozott generációm egyik legnagyobb gitárosa. Ez a kép az első komoly címlapfotózásom alkalmával készült, szóval mindig emlékezni fogok rá. Párszor később is összeakadtunk az ESP dedikálásain, a NAMM-on vagy a Musikmessén, és mindig jólesett kicsit együtt lógni. Hatalmas veszteség ez a metálszíntérnek és a gitárosközösségnek is." „Teljesen földhöz vágott Alexi Laiho túlságosan is korai halála. Még sok mondanivalója lett volna zeneileg", írta Marty Friedman. „Hatalmas tehetség volt, emellett pedig nyílt, gondoskodó és intelligens személyiség. Nagyon fog hiányozni", így Mark Morton, a Lamb Of God gitárosa. „Újabb zenei hőstől kell elbúcsúznunk. A Something Wild, a Hatebreeder és a Follow The Reaper nélkül alighanem Trivium sem lett volna. Hiányozni fogsz, Alexi", írta Matt Heafy. „Ezt egyszerűen nem hiszem el!", áll Jonathan Donais, az Anthrax és a Shadows Fall gitárosának bejegyzésében. „A Children Of Bodom és a Shadows Fall azonnal megtalálta a közös hangot, amikor megismerkedtünk. Alexi volt a generációnk gitárhőse. Imádtam a játékát, és nagyon szerettem együtt lógni vele." „Óriási zenész és igazi gitárhős voltál. Mindig emlékezni fognak rád", búcsúzott a Sonata Arctica legénysége. „Összetört Alexi Laiho halálhíre. Az évek során számtalanszor turnéztunk együtt, elképesztő tehetség és minden szempontból szuper fickó volt. Hiányozni fog", idézte fel Mikael Stanne a Dark Tranquillityből. „Ezek sokkoló hírek. Az egyik legnagyszerűbb metálgitáros, az egyik legszerényebb, legkedvesebb személyiség, és most túl korán hagyott itt bennünket", posztolta Mille Petrozza.

Megszólalt Alexi Laiho halálhíre kapcsán a színtérről régen kikopott Kimberly Goss, akivel annak idején Alexi a Sinergy zenekarban nemcsak a színpadot osztotta meg, hanem a magánéletben is éveken át egy párt alkottak. „Az első igazi szerelmem, a zenésztársam és a legjobb barátom volt", írta Kimberly. „Az egész járvány egyetlen jó hozadékát az jelentette, hogy rengeteg minőségi időt tölthettünk együtt: örökre megőrzöm a nappal és az éjszaka minden pillanatában megejtett maratoni FaceTime-hívások, végtelen üzenetváltások és telefonbeszélgetések emlékét. Nagy megnyugvással tölt el a hír, hogy képesek voltunk színpadon és színpadon kívül is számot vetni a közös életünkkel, és megőriztük a barátságunkat az évek során. A szívem tele van szeretettel, de össze is tört. Nem sok ember képes a másikban azt az érzést hagyni, hogy már semmi sem maradt kimondatlan kettejük között ilyen hosszú, gazdag közös történet után. Békét adtál nekem ezekben az utolsó hónapokban és hetekben, és már nem sajnálok semmit – aztán a fáradt tested végül feladta. Mindent nagyon köszönök. Örökké szeretni foglak. Most már együtt vagy Tommival (Tommi Lillman, a Sinergy 2012-ben elhunyt dobosa – a szerk.), és hallom, mekkorákat nevettek, mintha csak tegnap történt volna. Akik ismertünk és szerettünk, mindig megőrzünk a szívünk mélyén, örökséged pedig örökre fennmarad a zenédben, amelyet a világnak ajándékoztál. Hunyd le a szemed, drágám – most már alszol, és végre megpihenhetsz."

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.