Shock!

május 13.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Urskumug: Am Nodr

A balti államokban működő Ledo Takas Records már a múltkor is két elég korrekt kiadványt küldött (Obtest, Dissimulation), most egy lett zenekar anyagát juttatták el hozzánk. Az Urskumug viszonylag fiatal zenekar, 2002-ben alakultak, 2003-ban saját erőből kiadtak egy debütalbumot, most pedig a Ledo Takas által megtámogatott második anyagukat hallhatjuk. Az infólapon „tribal black metal" stílusúnak aposztrofálták magukat – ez talán picit vitatható.

megjelenés:
2006
kiadó:
Ledo Takas
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Ami még rögtön feltűnt, az a hangszerelés: a tagok mindegyikénél fel volt tüntetve a „rendes" hangszer mellett vagy a „programming" vagy az „effects" – ami nem sok jót sejtetett. Azonban félelmem alaptalan volt, nem indusztriális, agyoneffektezett prüntyögésről van szó, annak ellenére sem, hogy programozott dobokat használnak. A zene mindemellett élvezhető, a megszólalás is elég korrekt.

Maga a zene valahol egy ultragyors black, thrash hatásokkal jócskán megspékelve. Az ének jobbára hörgés, engem kicsit néhol az immortalos Abbath egy beszpídezett változatára emlékeztet. A gitártémák lehettek volna jobban kidolgozottak, néhol a hosszabb számok túl hosszúra nyúlnak, érdekes, hogy pont a dobtémák jelentenek benne változatosságot. A lemez közepe táján már igencsak hiányoltam a „törzsi" jelzőt alátámasztó témákat, jellegzetességeket, mert ami addig történt, az csak az említett szélvészgyors black metal. Aztán az utolsó három dalnál minden ellenvetésem eltűnt, ez a három tétel a lemez egyértelműen legjobb része.

A The Guardianban a lett nyelvű (?) bevezetés (engem inkább egy indián sámán darálásra emlékeztet), a tempóváltások, és legnagyobb meglepetésemre doromb is hallatszik! A címadó tétel és a záró „Mother Of Halfworld" már tartalmaz törzsi dobtémákat, a lemez pedig doomosabb, lassabb, nehéz riffekkkel, és az említett sámánszerű kántálással zárul... Ezután még elhallgattam volna még több ilyen Urskumug számot is.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.