Shock!

április 05.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Steve Grimmett’s Grim Reaper: At The Gates

grimreaper_cNéhány héttel ezelőtt olvashattál nálunk interjút a többek között az Onslaught és a Lionsheart éléről is ismerős Steve Grimmett-tel. Az egyik lábát tragikus betegségben elvesztett énekes fő csapata és szerelme azonban a Grim Reaper, akik még 2019 októberében hozták ki az At The Gates anyagot, ami három évvel követi a 2006 óta Steve Grimmetz's előtaggal üzemelő brigád első nagylemezét, a Walking In The Shadowst.

Ha ismered a fent említett, 2016-os korongot vagy a régi Grim Reaper világát, akkor pontosan tudod, hogy mi várható a klasszikus vonalú, régiulis borítóba csomagolt lemeztől. Igen, ez még mindig kicsit misztikus, dallamos és rendkívül fogós heavy metal, amiben a legnagyobb ínyencséget Grimmet teljesen egyedi, kissé fátyolos orgánuma jelenti. Különösebb elemzést vagy megfejtést nem is igényelnek a dalok: az At The Gates elejétől végéig pontosan azt adja, amit vársz tőle. Se többet, se kevesebbet.

megjelenés:
2019
kiadó:
Dissonance Productions
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 9 Szavazat )

A nyitó címadó kapásból hozza a magas szintet, ahogy a soron következő, egyszerű, de hatásos refrént bedobó Venom, az elsőre is fülbe ragadó The Hand That Rocks the Cradle vagy a vastag vokálokat felvonultató A Knock At The Door is. Nagy megfejtések ugyan nincsenek, de ehhez a zenéhez nincs is feltétlenül szükség rájuk. A dallamok viszont ülnek, a szólók szépen kidolgozottak, és a riffek sem porosak, szóval egyben van az egész lemezanyag. És ugyan egyértelműen Steve a csapat arca, de ebben társainak, elsősorban pedig a dalszerzőként is funkcionáló Ian Nash gitárosnak is meghatározó szerepe van. Nyilván nem véletlen, hogy ő már a formáció első anyagán, a 2011-es Alive And Kicking EP-n is pengetett, de játszott Steve 2006-ban kiadott szólólemezén is. Útjuk tehát régóta párhuzamosan fut, de a csapat többi tagja is évek óta tolja a Grim Reaperben. Ez az összeszokottság pedig hallatszik is, hiszen a lemez tempósabb középrésze is remekül működik az olyan dalokkal, mint a Rush vagy az Only When I Sleep, de a vége is erős; a néha szinte aoros dallamvilággal és elsőrendű, ízléses gitározással operáló Under the Hammer például az egyik kedvencem.

Kötve hiszem, hogy egy új Grim Reaper-anyag fenekestül forgatná fel a világot, de az biztos, hogy a régi rajongók ezt is nagy élvezettel fogják habzsolni. És ki tudja, talán még egy új, fiatal közönséghez is eljuthatnak vele a régóta futó retro-láz és némi szerencse ssegítségével. Utóbbi rá is férne már a jó öreg Grimmettre.

 

Hozzászólások 

 
#1 Tulus 2020-02-01 10:39
Jó kis anyag lett az 5. Grim Reaper album :)

Steve büszke lehet rá :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.