Shock!

október 20.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Primordial: Where Greater Men Have Fallen

1002primordialcDehogy akarom én a szent teheneket halomra gyilkolni, tisztán emlékszem, éppen másfél évtizede milyen elementáris hatással volt rám a Spirit The Earth Aflame misztériuma! Ott, a 21. századra fordulva bontakozott ki a beavatottak előtt a Primordial halálkultusza, jellegzetes zenéjük és unikális hangzásuk azon elegye, amely mindmáig párját ritkítja az extrém metal mezőnyben. A tökéletesen semmitmondó pagan metal skatulya ideális megfejtését jelentik ők mind a mai napig, elvitathatatlan érdemeik okán. Mára a frontember Nemtheanga éppúgy branddé vált, mint maga a zenekar, és e sorsukat – be kell látnunk – aligha kerülhették volna el. Egy-egy új album megjelenése okvetlenül eseményszámba megy, megemésztendő tartalmat és előkívánkozó véleményt hoz magával, kikerülhetetlenül. Még akkor is, ha mára a recept betéve ismert.

megjelenés:
2014
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 43 Szavazat )

Két dologban, flow és integritás tekintetében mindig is magasan a mindenkori mezőny fölé nőtt a Primordial. Előbbi kifejezésre talán máig nincs is olyan fordítás, ami a kifejezés eredeti értelmét hűen visszaadhatná: Csíkszentmihályi Mihály pszichológus professzor meghatározásával utalok itt „az elme működésének egy olyan állapotára, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli". Egészen bizonyos vagyok, hogy zeneírás közben az írekkel mindez megtörténik. Legyen pedig a muzsika tragikus éle bármilyen markáns, zenész és zenehallgató egyaránt ezt az érzést keresi, és legjobb esetben éppoly sikerrel rá is talál, mint a Primordial bőséggel kiszolgált tábora. A Where Greater Men Have Fallen egy húszesztendős banda nyolcadik albuma, nem lóg ki a sorból egyik irányban sem.

Pedig biztató jelként tökéletes szerepet játszik a nyitó és címadó tétel, ahogy alattomos szándékú, gigászi építkezésével, direkt erőszakosságával meggyőzni látszik a még kétkedőket, csakúgy, mint a The Seed Of Tyrants, illetve a The Alchemist's Head tempó-kontrasztja, de a rutinos kezek ezeket a témákat is hamisítatlan Primordial-standardekké formálják. A közvetlen előzmények fényében volt egy olyan félelmem, hogy a túlzásba vitt dagályosság idővel az egész koncepciót megfojtja, de szerencsére az új anyag már felfrissült levegő alatt, karcosabb, bárdolatlanabb felfogásban született – ennek okán jobban is tetszik, mint az utóbbi évtizedben bármi Nemtheangáéktól. Alan Averill persze soha, egyetlen általa jegyzett alakulatban sem fogja tudni letagadni, hogy ez a pátosszal telített rekesztés az ő igazi terepe, de ez már szintén a brand része, vagy ha úgy tetszik, a brigád már emlegetett egyéniségéé.

Bár összességében közel sem tökéletes, de mindenképpen üdítő a korong megszólalása is, a hangmérnök Jaime Gomez Arellano (Cathedral, Ulver, Twilight Of The Gods) hozzájárulása példaértékű a basszusgitár szerepének rehabilitálásában. Valóban leginkább a black metalban gyökerezik ez a tépett szárnyú muzsika, megtámogatva a zenekar védjegyzett, millió sávon rögzített gitárfolyamaival, unortodox ritmusképleteivel, az énekes eget átkozó ökölrázásával. A feketefém hagyományok leginkább e rétegek alatt, de legfőképpen a hozzáállásban érhetők tetten, ahogy a bősz kvintett dárdát hajít „a haladás sötét, sátáni malmának" fogaskerekei közé, feltartott középső ujjal. Ahogy azonban telik az idő, legfeljebb a komfortérzetünk lesz egyre erősebb, belekiáltunk mi is a metsző tisztaságú, januári égbe, majd átfordulunk, s alszunk még egy órácskát. Mert bizony, ha a helyzet nem is különösebben aggasztó, saját pátoszába beragadni látszik manapság a Primordial szekere.

A fentiek alapján talán nem szorul külön indoklásra, hogy miért kezelem magasabb helyiértéken a Nemtheanga-projekt Dread Sovereign debütalbumát. Szimplán azért, mert amaz több vizet zavar, emezen pedig, mire lejár a lemez, lélekben már régen túlléptem. Ennél többet beleképzelni szükségtelen. Dehogy akarom én a szent teheneket halomra gyilkolni!

 

Hozzászólások 

 
+6 #5 vargyasi 2015-01-11 08:37
Nem nagyon tudható meg az írásból, hogy mi is a gond az albummal.
Idézet
 
 
+6 #4 ghost blaster 2015-01-05 00:06
A banda az egyik legjobb a maradék színtéren (ilyen még: Absu, Desaster és még néhányan). A bibliai témákat viszont hanyagolni kellene, mert ezzel beszopnak a keresztény többségnek.
Idézet
 
 
+16 #3 Nornagest 2015-01-04 19:37
@Csehi László Balázs

Nagyon költőien fogalmazol:)
Amikor a Burzumról vitatkoztam még régebben a többi kommentelővel itt ezen a fórumon, nagyjából ugyanezt akartam én is mondani csak nem találtam a megfelelő szavakat, ezért sokan félre is értettek. Ez több mint zene, ez állásfoglalás! Ugyanez a Burzumra is épp ugyanennyire vonatkozik és még sok más bandára,és ami még fontos: Varg soha nem várt arra hogy valaki helyette harcoljon a jobb világért hanem megtette ő maga, jól le is terroristázták miatta. Viszont ez a csata sajnos már eldőlt szerintem. A mainstream média egyre nagyobb befolyással bír az emberekre, ahogy újabb és újabb manipulációs stratégiákat találnak ki és vetnek be, és ez a média a metal szubkultúráról, meg pláne az ilyen "lázadó" bandákról tudomást sem vesz, mintha nem is léteznének,(neh ogy már valami felnyissa az emberek szemét ugye) vagy ha mégis, akkor politikailag inkorrekt, elítélendő terroristákként vagy szimplán hülyékként mutatja be őket. Az emberek tőbbsége pedig ezt be is nyeli, amiért nem is lehet őket hibáztatni, hogy az egész napos munka után fáradtan bekapcsolják a tévét és se kedvük, se erejük nincs elgondolkodni azon, hogy vajon mennyi ferdítés van abban amit ott mutatnak...a Primordial és társai állásfoglalása és harca tehát sajnos egy szép, de teljesen esélytelen szélmalomharc, ami legjobb esetben visszhangtalan marad, rosszabb esetben tudatosan agyon lesz hallgatva...
Idézet
 
 
+15 #2 Csehi László Balázs 2015-01-04 17:38
Az pedig, hogy ezen marginálisnak tekinthető (szub)kultúra köreivel szimpatizáló közegben is, a modernizmus kényelmi mámorának narkotikumában feloldódva, tovább szunyókál a többség és ilyeténi komfortérzetébő l mára, csak bambul ki kábán a fejéből... és mikor a következő sorokkal találja szemben magát: "...Azok számára, akik eltemették fiaikat és csontjaik a fehér kereszt alatt (nyugodnak)... ...A Sátán sötét malma (pedig egyre) növekszik - Úgy tűnhet, hogy a földek/hazák szabadok - (Pedig csak) hideg és üres sírok születnek (rajtuk)..." nyugodtan dőlve hátra konstatálja, hogy még valaki harcol, küzd és lázad egy jobb és igaz(ságos)abb világért HELYETTE... ez nem a Primordial szégyene, ahogyan Nemtheanga branddé válásának mikéntje, miértje és hogyanja sem...!
Aki pedig megteheti szerezze be a limitált szériás fadobozos kiadványt, mert egyszerűen csodálatos, mind a belbecs, mind pedig a külcsín tekintetében:
€ 32,99 Where greater men have fallen Primordial (CD & DVD & 7" Box Limited Edition) (0) NEU ab 21.11.2014
Idézet
 
 
+21 #1 Csehi László Balázs 2015-01-04 17:37
Számomra ez a 7-es, inkább 8-as és szigorúan véve, csak és kizárólag, az eddigi munkásságuk kereteibe ágyazottan és korábbi önmagukhoz viszonyítva.
A tavalyi év, össz-zenei palettáját tekintve pedig nem egyszerűen, csak egy erős 10-es, hanem az év albuma!
A "világ hangjait" harmóniába rend(szer)ezve és mindezt, a zene formanyelvén keretbe foglalva, ilyen pátosztól telített heroizmus és tragédia kettősével nem találkozhatunk sehol máshol (hasonló felfogásban működő zenekarok léteznek és alkotnak, de ezt a bizonyos "többlet szintet" nem képesek meglépni, csak megközelíteni).
A Primordial több mint zene! A Primordial egy állásfoglalás!
Állásfoglalás - az adott össz-lehetőségeikhez képest és mérten - Isten, az Őseredeti és Egyetemes Élő Hagyomány, az Örök Igazság, a jellem, a becsület és így tovább oldalán... végső soron az Emberért Önmagáért-Önmagunkért és Világáért-Világunkért!
Sajnos napjainkra/napjainkban, ezen és hasonló gondolatok - a relatíve szélesebb rétegek megszólításának lehetőségével - a szabad alkotás és az elvek-vélemények büszke felvállalásával , a "politikailag korrekt béklyók rabláncát" lerázva és porrá zúzva, a zenei szubkultúra területére száműztetett és azon belül is - többek között, de nem kizárólagosan - a Metal undergroundban tudott gyökeret verni és sötét virágba szökkeni, a fény világosságának képviseletével...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.