Shock!

május 13.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Kampfar: Kvass

Akik látták anno hazánkban a norvég zenekar koncertjét, egy részük azt mondja, hogy a lemez is gyenge, mások pedig rehabilitálják őket, mivel jó anyagot tettek le az asztalra. Én is ez utóbbi réteghez tartozom. A Kampfar valami nagyon egyedi ízzel játssza pagan/viking black metalját, olyasféle hangulattal, mint a kései Bathory a nordikus metalt, és mindezt úgy, hogy egyfajta folkos hangzást is belecsempésznek a dalokba.

megjelenés:
2006
kiadó:
Napalm / HMP
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 4 Szavazat )

A csapat egyébként 1994-ben alakult, az énekes Dolk, és a gitáros Thomas által, első minialbumuk Kampfar címmel jelent meg. Az első teljes hosszúságú albumot 1997-ben jelentették meg, ez volt a „Mellom Skogkledde Aaser, majd '99-ben a „Fra Underverdenen." Ezután hosszabb szünet következett, amíg a tagok máshol zenéltek, majd a basszer Jon, és később a dobos II13 csatlakozása után ismét a Kampfar saját új lemezanyagára koncentráltak, ennek eredménye ez a hatszámos album, a Kvass.

A borító már nagyon megtalált – főleg ebben a kánikulai melegben volt üdítő a havas út, és az éjféli nap látványa. A dalok pedig északi viharokat idézően kavarognak, hömpölyögnek a gitártémák, de megvannak a black metalos, fűrészelős gitáros riffek is, és ahogy említettem a folkos hangulat is – itt-ott mintha síp, vagy furulya is megszólalna a háttérben. És ismétlem: hangulat, hangulat, hangulat.

Nagyon megfogták az északi viking világ mitikusságát, és vissza is adják azt. Az egyetlen hibának csak azt tudom felróni, hogy a számok annyira nem komplexek, hogy az 5-6 percet meghaladó időtartam minden esetben indokolt lenne. Néhol a kevesebb több lett volna, így azonban egy-két dal unalomba fullad.

Mindenesetre az utóbbi idők egyik legjobb ilyen jellegű anyaga (haj, de várom az új Amon Amarth albumot is!), ezért egy izmos pontszámmal jutalmazom.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.