Shock!

október 31.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Iskald: Nedom Og Nord

iskald_cNegyedik albumánál tart a dallamos black metal sokadvonal egyik legmegbízhatóbb kőművesbrigádja, a norvég Iskald. Aage André Krekling dobos és Simon Larsen multihangszeres jéghideg párosa tipikusan azt a zenét játssza, amellyel annak ellenére sem fognak soha kilépni az örök előzenekar státuszból, hogy mindkét említett zenész csupán húszas évei közepén jár. Az urak csaknem három évig készültek a legutóbbi sorlemez, a The Sun I Carried Alone folytatására, és lőn, sem a kiadó, sem maga a zenekar nem fukarkodik a grandiózus jelzőkkel a Nedom Og Nord kapcsán. Ha azonban helyén kezeljük a nagy szavakat, és továbbra sem az Iskaldtól várjuk a stílus szabásmintáinak megreformálását, szinte kizárt, hogy komoly csalódással kerüljünk ki ebből a szűk órányi csávából. Persze azt sem mondom, hogy bármivel is gazdagodunk az említett időben.

megjelenés:
2014
kiadó:
Indie Recordings
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Az Iskald kellemes pótlék lehet a kilátástalanul hosszú, barátságtalan téli napokra, amikor már minden stílus-konform lemezünk vésztartalékát kimerítettük, és nem vágyunk másra, mint megbízhatóan szórakoztató háttérzenére. Amikor lazán képesek vagyunk túllépni azon is, hogy az itt felhasznált panelek mindegyikét ismerjük a klasszikussá nemesült Immortal és Dissection albumokról, vagy hogy jelen esetben már a kópiabanda (Naglfar) kópiáját halljuk, csak mert egyszerűen jól esik a szervezetünknek az efféle túladagolás. A sarkkörön túli skandináv mindennapok jelennek meg itt zenében is: hóviharszerűen tekergő dallamok és konok, fáradhatatlan középtempó. Mindez beköltözteti a fagyos hangulatot a szobánkba, közben éppen csak annyira kavar fel, hogy mellette fő tevékenységükre is tudjunk koncentrálni. Ahogy mondtam, ez itt az örök másodvonal.

Minden korábbinál epikusabbnak, egyszersmind agresszívebbnek, jó értelemben véve egyszerűbbnek, lényegre törőbbnek ígérték Larsenék a negyedik támadást, és ezen kitételeknek meg is feleltethető a Nedom Og Nord. Velük kapcsolatban sosem kellett a produkciós munka hiányosságain rágódnunk, és azzal nyilván most sincs gond. Átlagos zeneszerzői fantázia nyilvánul itt meg, közepes képességek birtokában levő hangszeresek által, lepontozni még sincs kedvem, mert igény szerint tökéletesen betölti a maga – szűkre szabott – szerepét. Az autentikus hatást erősíti, hogy ez az arcok első anyanyelvükön elkeresztelt albuma, ahol ráadásul a dalok fele is norvég nyelven íródott. Mi több, végre elkészült és felvételre is került a definitív, a zenekar nevét viselő Iskald himnusz is. Nem mondom, ha nem szólnak külön, talán fel sem tűnt volna.

Egy kis kiruccanás északra, ahogy a cím is mondja – atmoszférateremtés jómunkásemberektől.

 

Hozzászólások 

 
+1 #3 Sanctus 2014-01-30 19:23
Ha már kópia, akkor Thulcandra. Gyakorlatilag a legjobb Dissection tribute band saját számcímekkel.

http://www.youtube.com/watch?v=GEqXuyN6eHA
Idézet
 
 
+1 #2 frincs 2014-01-30 10:47
Igazán hangulatos és szórakoztató (de talán nívó díjat is érdemlő) mondattal indít a kritika. Így végigolvastam, és egyáltalán nem unatkoztam közben. Ez jó, viszont kétlem, hogy a lemezt, amiről szó van, ezekután valaha is meghallgatnám.
Idézet
 
 
+2 #1 the raven 2014-01-30 09:49
Ha nincs ló,jó a szamár is lemez....ha Immortal v. Dissection paneleket akarok hallgatni,akkor Immortal-t és Dissection-t hallgatok...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.