Shock!

október 31.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

In Vain: Ænigma

invain_cVoltaképpen annyi csupán a meglepetés, hogy eddig kellett várni rá: a norvégok a prog death műfajban is iskolát teremtenek. Én pedig ettől hirtelen úgy éreztem magam, mint aki abban a bizonyos iskolában kihagyott egy szemesztert. Némi lelkiismeret furdalással kotortam elő a kristiansandi brigád első két lemezét, hogy megállapítsam, miért is mentünk el eddig egymás mellett? Azt kell mondjam, a jelen produkció egyáltalán nem logikus következménye a múltban lefektetett alapoknak, bár kedvező előjelként azok bőven felfoghatóak. Harmadik albumukon az urak egészen egyszerűen megvalósították azt, ami sokak számára egy teljes karrier során is csupán hiába űzött vad marad: elképzeléseik tökéletes formába öntését.

megjelenés:
2013
kiadó:
Indie Recordings
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 22 Szavazat )

Bár a csapat soraiban korábban megfordultak a Green Carnation, a Tristania vagy a Blood Red Throne soraiból ismert muzsikusok is, és a stúdióba rendszeresen vendégzenészek tömegével érkeznek, a zenekar kreatív magját minimális változásokkal ugyanaz a néhány, „névtelen" északi arc alkotja immár egy évtizede. Reflektorfényből ma is leginkább csak annyi jut számukra, hogy az általános meglepetésre újabban fellépéseket is vállaló honfitárs legenda, a Solefald velük tölti fel színpadképes társulatát, továbbá előzenekarként némi bemutatkozási lehetőséget is biztosít számukra. Ez az esély persze nem a derült égből érkezett, lévén a Solefald egyik letéteményese, a Borknagarban is érdekelt Lars „Lazare" Nedland testvére, Sindre az In Vain billentyűse. Ezek után Cornelius Jakhelln (a Solefald másik fele) felbukkanása sem meglepetés, de – ahogy mondani szokás – jelenlétükkel csupán emelik az est fényét. A rettenetesen rosszul hangzó In Vain név felett dalszerzői minőségében uralkodó Johnar Håland ugyanis egyszemélyben bizonyítja, hogy létezhetnek még újszerű megközelítések a szélsőségeiben az évek során szépen kifakult extrém metal mezőnyben.

Ez a nóvum jelen esetben nem a részletekben, inkább a témák összeházasításában keresendő. Számos esetben érzek párhuzamot Lazare jégre tett avantgarde projektje, az Age Of Silence dolgaival, részben nyilván a jellegzetes (általam különösebben nem kedvelt) énekhang okán is, de egy erőteljesebb gitáros jelenléttel éppen attól a társulattól vártam volna efféle merész, mégis befogadható megoldásokat. Úgy hírlik, a csapat a korábban megszokottnál jóval több időt áldozott a pre-produkciós szakaszra, és az album túljátszottságtól mentes, gördülékenyen építkező dalszerkezetei ennek egyértelmű bizonyságát adják. Ha jól számolom, a lemezen öten is énekelnek, ami furcsa módon nem terem túlzásokat, ezzel szemben a produkció még az akusztikus, fúvós és vonós hangszerek jelenlétét is vígan megtűri az eredendően roppant súlyú felépítményben. Bár zömmel kimondottan kedvelem a Morbid Angel és az Opeth mindenkori műsorát, az Ænigma frissessége és húzása nevezetteket is elsápaszthatja, a norvégok ugyanis egyértelműen kiléptek az iskolapadból. Gátlásaik pedig alig vannak.

Az In Vain minden bizonnyal rátalált a megfejtésre, a módszerre, amivel saját produkciójukból a legtöbbet hozhatják ki. Mindehhez szükség volt a Jens Bogren (Opeth, Katatonia, Paradise Lost albumok producere) által megteremtett, kifinomultan súlyos hangzásra is, a többit már elvégzik maguk a dalok. Döbbenetesen erős, minden hallgatással egyre jobban beérő album az Ænigma, számomra maximális teljesítmény. Komolyan meg vagyok hatva.

Az In Vain április 10-én Budapesten koncertezik a Solefald és a Vreid társaságában.

 

Hozzászólások 

 
+7 #3 GTJV82 2015-06-28 12:49
Nemrég olvastam pont, Winter facebook oldalán, hogy idén/jövőre lesz új Age Of Silence és új Winds is.
Erről tudtok valami friss információt?
(Zseniális album amúgy, szvsz az Age Of Silence párhuzamot én picit erősnek érzem, az ennél szerintem lágyabb zene, inkább amolyan Winds féle csak komolyzenei betétek nélkül...)
10/10-es album!
Idézet
 
 
+5 #2 faktor69 2013-08-22 19:03
Hihetetlen jó ez az album!!!
Idézet
 
 
+7 #1 mrataxi 2013-05-16 15:41
örök hála a kritikáért és az interjúért, hatalmas új kedvencre bukkantam általuk, sőt, rögtön kettőre, mert a from strength to strength is nagyon tetszik
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.