Shock!

július 13.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Hiba
  • Delete failed: '5e430bab3643fa57c2d61b22b7738559.php_expire'

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Burzum: Umskiptar

Bár lemezkritika keretein belül ez idáig nem boncolgattuk a Burzum életművet, a Kristian Varg Vikernes-féle monodráma főbb fejezetei nyilván ismertek az olvasók többsége előtt. Annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy egyrészt Burzum = Vikernes, másrészt pedig az is tény, hogy nevezett alkotó csaknem tizenhat éven át művészinek távolról sem nevezhető, ellenben kimondottan világi kötelességét teljesítette egy norvég börtönben. Ugyan ebben az időszakban is gyarapodott a diszkográfia két ambientben fogant lemezzel, a 2009-es szabadulása előtti évtizedben azonban már semmilyen hanghordozón nem hallhattuk egyedi stílusát, mert így igyekezett menekülni a személyét körüllengő, burjánzó negativitástól. A börtönévek tehát mélyen és tartósan vágtak a zene ívébe, a főhős azonban azzal a lendülettel vette most fel a lantot, ahogy majd´ húsz éve eldobatták vele.

megjelenés:
2012
kiadó:
Byelobog
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 37 Szavazat )

Jelen viszonyok között különösen megdöbbentő, hogy az elmúlt három évben négy Burzum album látott napvilágot (még ha egyikük a korai éra dalainak újra felvett verzióit tartalmazza is), pedig a produktum ilyen mennyisége a hőskorban is jellemző volt Vikernesre. Egészen pontosan négy LP és egy EP anyaga került felvételre ´91 augusztusa és ´93 márciusa, vagyis bő másfél év alatt, amelyek közül legalább három vitathatatlan klasszikussá érett az évek során. Varg sosem tett zenei kitérőket, nem vállalt vendégszerepléseket idegen terepen, maximális odaadással járta a saját útját, melynek eredménye sosem szenvedett vérszegénységben (na igen, abban biztosan nem). Ha valaki képes volt elfogulatlanul szemlélni a fokozatosan kiteljesedő zeneiséget a Burzum dalaiban, az birtokába jutott annak a felismerésnek is, hogy a sátánista black metal szófordulat ismétlődő felköhögése mennyire téves leképezése a valódi tartalomnak.

Hogy akkor szerintem miről is szól itt a mese? Tűnjön bármilyen értelmetlennek a címkézés, talán mégis érdemes lehet itt megállni, és felöltöztetni a menyasszonyt. Egyfajta folk/doom fúzió ez a kezdetektől fogva, ahol az utóbbi kiadványok hangsúlya egyre inkább a folk metal kifejezést rántja elő a kalapból. Bizony, azon kevés alkalmak egyike ez, amikor elhiszem, hogy a műfaj egyáltalán valóban létezhet, a maga emelkedett szelidíthetetlenségében. Vikernes scaldic metalnak (a skaldok a viking kor dalnokai voltak) nevezi a zenéjét, amiről néha meg azt gondolom, hogy csupán szerelmesdalok a mizantrópiához. A tizedik Burzum stúdiólemez, az Umskiptar (jelentése: metamorfózis, átalakulás) az első Edda-ének, a Völuspá (A völva jövendölése) megzenésítése, teljes egészében átvéve az eredeti óészaki (rúnasvéd) szöveget. Egy korty, tizenegy dal Mímir kútjából, a megidézett kor egyik leghitelesebb ma élő tolmácsának előadásában, teljes eszköztárának felhasználásával, a természet és ember folytonos újjáéledéséről.

Ahová ez a zene visz, azt a helyet nem jelölik a mai térképek. Vikernes viszonyítási pontok nélkül dolgozik, aktuális munkáját értékelni is ekképpen vagyunk kénytelenek. Ez a bő órányi hanganyag annyira változatos, mégis annyira kerek, amennyire egy Burzum album lehet, számolatlan hangon, egy csodálatos nyelven előadva. Ez nálam P. N. Arbo borítófestménye nélkül is hibátlan, azzal együtt pedig tökéletes.

 

Hozzászólások 

 
+3 #5 Azki 2012-06-02 22:25
nem szidni akarom a szerkesztőket, de itt mindenki ilyen rövid kritikákat ír? összehasonlítás a régebbi lemezekkel? számok elemzése?
Idézet
 
 
+3 #4 iLane 2012-06-02 20:46
A kezdetek óta követem a Burzum sztorit, eléggé képben vagyok a skandináv zenékkel kapcsolatban, befogadó vagyok az újításokat, stílusváltásoka t illetően és nem is adom fel egykönnyen ha meg kell hallgatni egy lemezt, de úgy érzem az a 10 pont elhamarkodott kissé. Ha csúcspontot kellene keresnem a Burzum életműben ez a lemez a jelöltlistára is nehezen iratkozna fel. Igazából a kritika alapján nem is derül ki a szerző szerint miért olyan nagyszerű lemez ez. Tizenegy korty Mimir kútjából, ez lenne a magyarázat?
Idézet
 
 
#3 Koroknai Balázs 2012-06-01 12:41
Tagja volt az Old Funeralnak és a Mayhemnek is, a kifogásolt félmondat talán valóban félreérthető, de én ezeket nem tekintem kitérőknek.
Idézet
 
 
+3 #2 Monarch 2012-06-01 11:32
A Mayhemnek konkrétan tagja volt.
Idézet
 
 
#1 Aladin 2012-06-01 11:29
De volt vendégszereplés e, mégpedig a Mayhemben.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.