Shock!

május 20.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Atrophy: Asylum

atrophy_xNe ostorozd magad, ha nem hallottál még az Atrophyról! Az amerikai brigád anno a thrash metal aranykorának végén, azaz a '80-as és '90-es évek fordulóján adott ki két lemezt, majd karrierjük 1993-ra szépen elsorvadt – hogy stílszerű legyek. Az akkori felállásból ma már csak az énekes, Brian Zimmermann van a fedélzeten, egy rövid megszakítást leszámítva pedig 2015-óta aktívak megint. Az újjáalakulásban eredetileg részt vett a hőskor dobosa, Tim Kelly is, 2021-ben azonban Zimmermann őt is szélnek eresztette, csakúgy, mint mindenki mást a reunion-felállásbó. Míg az énekes ismételten újjászervezte maga körül az Atrophyt, a kirúgott társak Scars of Atrophy néven folytatták tovább és adtak ki egy EP-t Nations Divide címmel, még 2022-ben.

megjelenés:
2024
kiadó:
Massacre
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 11 Szavazat )

Ennyit a történelemóráról, nézzük inkább, mire volt képes Brian friss kísérőzenészeivel, harmincnégy évvel a második nagylemez után. Természetesen nem meglepő, hogy az Asylum az elvárható old school thrash metalt rejti, és ha csak egy pillantást vetünk a borítóra, az is egyértelművé válik, hogy a banda az 1988-as debütlemez, a Socialized Hate vonalát szándékozott továbbvinni vele. Az első albumon is szereplő bohócfigura visszatérése full egyértelművé teszi ezt, sőt, megkockáztatom, hogy az egész Asylum-front olyan, mintha a Socialized Hate borítójának átdolgozott kiadása lenne. Ebből pedig következik az is, hogy az anno a Violent By Nature-ön behozott agyasabb vonalat lecserélték a korai Atrophy direktebb világára, ami egyben azt is jelenti, hogy az Asylumon hiába keresünk olyan dallamosabb tételeket, mint mondjuk a Too Late To Change vagy a Process Of Elimination volt anno 1990-ben.

A magam részéről kifejezetten sajnálom ezt, hiszen anno a Violent By Nature-rel igen komoly szintlépést ért el a banda, az új cuccot pedig kissé hátraarcként értékelem ehhez képest. Nem rossz ettől még persze az Asylum, épp csak valamicskével fantáziátlanabb, mint amit vártam tőlük. A 44 perces korong dalai energikusan, kifejezetten jó hangzással robognak át a hallgatón, de igazán kiemelkedőt nehezen tudnék megnevezni közülük. Zimmermann orgánumában mindig is jó adag volt Tom Angelripperből, ez pedig mára csak még egyértelműbb lett, és tulajdonképpen az egész Asylum kapcsán adja magát a párhuzam az újkori Sodommal, megfejelve a kifejezetten erős szólómunkával.

Összességében nincs baj az olyan dalokkal, mint a felvezetőként is kihozott Punishment For All és Seeds Of Sorrow, a kettes Atrophy melodikusabb megoldásaihoz legközelebb álló Distortion és Close My Eyes, netán a heathenes Kragen Lum keze nyomát magán viselő American Dream, épp csak ezekben sem lépnek túl a műfaji panelek újrahasznosításán. Nem is az Atrophytól várom el persze a műfaji ráncfelvarrást, nekem már az is elég, hogy nem csak papíron léteznek, az új lemez kapcsán pedig remélhetőleg némi színpadi aktivitás is várható tőlük. Ha nem is tették zárójelbe vele a régi anyagaikat, az Asylum így is becsületes munka, de a zenekarral való ismerkedéshez azért inkább a Violent By Nature-t ajánlanám.

 

Hozzászólások 

 
#4 Richter László 2024-04-22 16:42
Ha valaki ismeretlenül berakta volna nem ismertem fel pedig kivűlről fújom az első kettőt.. A Sodom párhozamon felhúztam a szemöldököm.
Idézet
 
 
#3 Zolika 2024-04-19 21:58
Valamiért nekem is mindig a 2-es lemez jött be jobban...na hát az is valami hogy léteznek még...
Idézet
 
 
#2 Scarecrow 2024-04-19 08:03
Nekem bejön ez a lemez, új SA anyag mellett ebben a műfajban idén eddig ez a legjobb.
Erős nyolcas.
Idézet
 
 
#1 Bsun 2024-04-19 05:50
Korrekt jo iparos munka lett,se tobb se kevesebb!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.