Shock!

július 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Megújultunk!

shockAmikor 1998-ban még egy teljesen más társasággal, Bakó Csabával és Tátrai Emesével összeraktuk az első nyomtatott Shock! rockmagazint, álmomban nem gondoltam volna, hogy 12 évvel később még mindig ez tölti majd ki a napjaim egy részét. Egyszerűen nem is nagyon terveztünk túlságosan előre, a cél csupán annyi volt, hogy a saját kis fénymásolt fanzine-jeink helyett készítsünk egy Igazi Rockmagazint. Nyomtatottat, mert akkor még az internet korántsem volt annyira elterjedt, mint akár pár évvel később, szélessáv csak a munkahelyeken működött, otthon a modemes, betárcsázós, „számoljuk a perceket, nehogy túl sok legyen a telefonszámla"-jellegű netezés létezett. Az akkori mp3-aknál még a másolt kazetták is jobban szóltak, és itthon (a világ nyugati felével ellentétben) akkoriban még mindig inkább kazettát vettek a rockrajongók, mint CD-t.

Mi is történt 1998-ban zenei életben? Az alternatív éra végérvényesen befejeződött, és elindult a nu metal korszak (ami mára szinte teljesen elfelejtődött): az új idők legnyilvánvalóbb jeleként a Billboard-lista első helyére került a Korntól a Follow The Leader és Marilyn Mansontól a Mechanical Animals. Ezzel egyidőben Európában underground szinten felpörgött a true metal láz, kiszorítva a korábbi évek trendjét, a black metalt. Az Iron Maidenben Blaze Bayley énekelt („és ez a sztori vége", ahogy Steve Harris mondta), a Judas Priestben pedig Tim Owens, miközben Rob Halford a Two zenekarral próbálta magát beügyeskedni az indusztriális metal világába – nem sok sikerrel. Feloszlott a Faith No More és a Helmet, szegény Cozy Powell pedig már nem nekünk dobolt többé.

Magyarországon ekkoriban indult be a koncertpiac, a felhozatal egy részéről már mi is írtunk: itt járt Jimmy Page és Robert Plant, a Black Sabbath és vendégei, a Dream Theater, a Slayer / System Of A Down duó, a Deep Purple, a Manowar, a Motörhead, az Iron Maiden (az E-klubban...), a Hammerfall, az Overkill / Nevermore és az Iced Earth / Sentenced kettős, meg még sokan mások. Mint ebből is látszik, jobbára a nagyobb nevek jutottak el hozzánk. Elképzelhetetlen volt az a dömping, ami manapság elénk tárul, amikor egy napra akár több koncert is jut.

A '98-as év végi listán vélhetően a következő lemezek szerepeltek volna nálunk (vagy megmondtuk volna a tutit, hogy miért nem jók): Bruce Dickinson The Chemical Weddingje, a Slayer Diabolus In Musicája, az Iced Earth Something Wicked This Way Comes-a, a Death The Sound Of Perseverance-e, a Hammerfall Legacy Of Kings-e, a Korn Follow The Leadere, Manson Mechanical Animals-e, a Helloween Better Than Raw-ja, a Monster Magnet Powertripje, a Backyard Babies Total 13-je, a Nile Amongst The Catacombs Of Nephren-Kája vagy az Anthrax Vol. 8. albuma. Ebben az évben debütált a System Of A Down, a The Haunted és a Soulfly, új énekessel állt csatasorba a Sepultura, a Morbid Angel és a Van Halen, a Metallica pedig a Garage Inc. feldolgozáslemezzel mutatta meg, hogy még nem felejtették el teljesen a gyökereiket. Nem kétséges, hogy a fenti termés nagy része bizony kiállta az idő próbáját, és ugyanúgy a mindennapok része, mint egy-egy újabb megjelenés.

Az elmúlt 12 év alatt (még leírni is elképesztő...) felnőtt több generáció, stílusok és trendek jöttek-mentek, és mi is sokat változtunk. A nyomtatott változat 2001-ben megszűnt (stílszerűen Nevermore volt az utolsó szám borítóján), a munkatársak is kicserélődtek, a kezdeti (és időközbeni) botladozások után megtanultuk, hogy is kell mindezt profibb módon csinálni, de az alapkoncepció valahol ugyanaz maradt: készítsünk egy Igazi Rockmagazint. A mostani Shock! team hosszú évek óta stabil, és külön öröm számomra, hogy nemcsak szakmailag, hanem emberileg is rendkívül jó srácokat sikerült összeverbuválni. Ugyan igaz, amit Nagy Andor kolléga mondott pár éve („hozzánk nehezebb bekerülni, mint a norvég black metal maffiába"), de azért nem lehetetlen. Már van néhány új külsős munkatársunk, de továbbra is várjuk a bátor jelentkezőket, a FAQ menüpontban olvasható néhány feltételünk. Hiszem, hogy mindezt kizárólag csak úgy lehet és érdemes folytatni, ha barátok is vagyunk, nem csupán kollégák.

Mindamellett, hogy komoly munka áll a „shockolás" mögött, sosem hittem volna anno, hogy ennyi fantasztikus élményben lesz majd részem (illetve részünk) a Shock! révén. Bár furcsa világ tud lenni ez a rockszakma, sok fantasztikus embert sikerült megismerni, az meg már csak hab a tortán, hogy néhány nagy kedvencből mára jóbarát lett.

De elég is a könnyes nosztalgiából, lássuk, miért gyökeres a változás! Régóta tudtuk, hogy a Shock! az eddigi formájában igencsak elavult, jó ideje tervezgettük, hogy változtatni kell, és végül idén év elején álltak úgy a csillagok, hogy mindez megvalósulhatott: köszönet érte a Shock! teamnek és két programozónknak. Amikor az új oldalt megterveztük, a cél egy korszerű, de tökéletesen átlátható, logikus és letisztult honlap létrehozása volt. Természetesen a frissítés ezentúl napi szintű lesz, a hírek rovatot is jócskán megújítottuk, a galériáknál pedig a jobb szélső sávban az újdonságok mellett előfordulhatnak majd régebbi, korábban nem látható fotóhegyek is. A galériák közül nagyon kevés nézhetetlent töröltem, a legrégebbi, vállalhatatlanul rossz, de ma már kultikusnak mondható képek maradtak – egy kis gyomlálás után. A cikkek mellett-felett-alatt bátran használhatjátok a mindenféle webes alkalmazást, megosztást, és a kommentjeiteket is szeretettel várjuk. Fedezzétek fel, szokjátok meg az új struktúrát, böngésszétek a közel hatezer cikkből álló archívumot, amit május óta pakoltunk fel (örömünnep volt, amikor végeztünk vele nem olyan rég...), és bizony előfordult, hogy mi is sírva röhögtünk saját régi önmagunkon. De némi tanakodás után úgy döntöttünk, hogy mindent megtartunk: vállalni kell a hülyeségeket is, és ezek is hozzátartoztak a Shock! történetéhez. A régi elemek beemelése mellett egy új (szintén régóta tervezett és sokak által reklamált) rovat is indul Klasszikushock néven, benne régi idők közismert vagy elfeledett darabjaival.

Továbbra is szeretnénk minél szélesebb körű tájékoztatást adni Nektek a rockzenei (és néha azon túlmutató) eseményekről, megjelenésekről, a külföldi és itthoni Nagyobb Nevek mellett szeretnénk megszólaltatni jó pár kultikus arcot is, amennyiben erre lehetőségünk nyílik.

Ezennel útjára bocsátjuk a Shock! rockmagazin 2.0-ás verzióját, fogadjátok szeretettel, örüljetek velünk, és persze shockolódjatok sokáig!

Valentin Szilvia és a Shock! team


 

Hozzászólások 

 
-3 #8 Szikla Joe 2010-12-28 16:59
Tetszik az új oldal, mindig félek, hogy mit csinálnak a régi, jól bevált weblapokkal, de ez a megújulás azon kevesek egyike, ami nagyon jól sikerült! Gondolom rengeteg meló van benne, szóval maximum respekt!
Idézet
 
 
-2 #7 Guest 2010-12-13 16:41
Büszke vagyok arra, hogy az összes nyomtatott szám megvan. Szilvi, profi munkát végzel/végeztek évek óta, köszönöm neked/nektek.
Idézet
 
 
-3 #6 Guest 2010-12-04 22:10
Nagyon odatettétek magatokat! Óriásit ugrott a szinvonal, csak így tovább! Egy nagyon régi olvasótok: L.
Idézet
 
 
-3 #5 Guest 2010-12-02 15:01
A Klasszikusok rovattól elkészültem:) na meg az egész oldal allgemein a Topon van:) Csak így tovább gyerekek!
Idézet
 
 
-3 #4 Guest 2010-12-01 23:16
Zsíros lett az oldal! Gratula! :)
Idézet
 
 
-3 #3 Szabi 2010-12-01 19:31
Bizony már én is 11 éve követem a munkásságotokat . Öröm látni a folyamatos megújulást. Szerencsére az irónia továbbra sem halt ki belőletek.
Aztán 12 év múlva majd ismét lehet értékelni... :-)

További sok sikert!

--
Szabi

Ui: Azt hiszem kezd értékké válni a dedikált nyomtatott Shock!-om ;-)
Idézet
 
 
-2 #2 Guest 2010-12-01 15:55
Már nagyon itt volt az ideje a megújulásnak. Több, mint 8 éve követem figyelemmel a Shock-ot, és bátran merem állítani, hogy itt olvasom a legprofibb írásokat, beszámolókat. Ez a stáb messze jobb, mint a manapság leglátogattotab b, hasonszörű oldalon írogató kollégák.

Csak így tovább!
Idézet
 
 
#1 Guest 2010-12-01 13:52
Gyerekek! Atom lett az új oldal, csak gratulálni tudok! Hajrá!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.