Shock!

június 18.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Heavy túra

0304ht1Állítólag az egy főre eső metalzenekarok száma Finnországban a legmagasabb az egész világon (gyanítom, a Vatikán például elég gyatrán szerepelhet ebben az összesítésben), úgyhogy nincs is miért csodálkozni azon, hogy egy olyan (rénszarvas)vérbő metal vígjáték, mint a Heavy túra, éppen távoli nyelvrokonaink felségterületéről származik. És a mozi egyik legfőbb érdekességét pont a ritkán hallott finn nyelv különleges szépsége adja (mindenképpen érdemes hát feliratos változatban megtekinteni), másrészt pedig az, hogy nem nézi teljesen hülyének, tízig elszámolni nem képes idiótának azt a szubkultúrát, amiről szól. Mert a film négy metalos főhőse nem agysebész típus ugyan, de minden bárgyúságuk ellenére nagyon is szerethető, kedvesen balfék figurák. Ennek pedig leginkább az lehet az oka, hogy a már több mint egy évtizede együtt dolgozó író-rendező páros, Juuso Laatio és Jukka Vidgren nagyon is jól ismerik a közeget, nemcsak szeretik az adott stílust, de több videóklipet is készítettek metalbandáknak.

gyártó:
Making Movies Oy / Filmcamp / Umedia, 2018
forgalmazza:
Hungaricom
Heavy túra
magyarországi mozipremier: 2019. február 28.

rendezte:
Juusu Laatio, Jukka Vidgren

forgatókönyv: Juusu Latio, Aleksi Puranen, Jari Olavi Rantala, Jukka Vidgren
zene: Lauri Porra
operatőr: Harri Räty
vágó: Kimmo Taavila
főszereplők: Johannes Holopainen, Sumuli Jaskio, Antti Heikkinen, Max Ovaska, Minka Kuustonen, Ville Tiihonen
játékidő: 92 perc
 
Neked hogy tetszett?
( 47 Szavazat )

A történet szerint a visszahúzódó, Cannibal Corpse- és Death-pólói ellenére igencsak félénk Turo Moilanen egy isten háta mögötti finn kisvárosban éldegél, ahol az egyetlen szórakozása az, hogy gyermekkori barátaival közösen zenél egyikőjük apjának a pincéjében. Ez a próbahely ráadásul nem mellékesen egy rénszarvas-feldolgozó üzemben található, a bandának pedig nem csak egyetlen saját szerzeménye, de még neve sincs. Ami csak azért furcsa, mert már tizenkét éve nyüstölik a hangszereiket és egymás idegeit, és valami kattanása mindegyikőjüknek van. Lotvonen például rénszarvas-darálás közben jön rá, hogy milyen lenne az ideális hangzás a gitárjának, a dobos Jynkky pedig olyannyira ész nélkül fog bele mindenbe, hogy a történet elejére már kétszer is halottnak nyilvánították. A legfurcsább és legszórakoztatóbb persze a black metalos Pasi, aki egy idő után állandó jelleggel magára ölti a corpse paintet és felveszi a Xytrax nevet. Tőle származik egyébiránt a csapat elnevezése is: Impaled Rektum (kábé Karóba Húzott Végbél), aminek a logóját látva társai először Iskender Kebabnak olvassák a nevet.

0304ht3A dolog akkor fordul igazán komolyra, amikor egyetlen nap leforgása alatt felveszik az első saját számukat, és – meglehetősen bizarr körülmények között – át is adják az azt rejtő demókazettát a neves északi metalfesztivál, a Northern Damnation szervezőjének (aki pedig csak egy hordó rénszarvasvért szeretett volna vételezni). Innentől kezdve pedig rapid módon híre megy a faluban, hogy az Impaled Rektum fel fog lépni egy norvég fesztiválon, hőseink pedig közkedvelt figurákká válnak, egészen addig, míg ki nem derül, hogy az egész fesztivál-meghívás nem egészen úgy van, mint ahogy azt a derék finn polgártársak gondolják. Bejön persze egy szerelmes-szál is: Turo ugyanis odáig van a kedves virágáruslányért, aki azonban nemcsak, hogy pont a bigott területi rendőrfőnök lánya, de már egy másik fickó is csapja neki az északi szelet, a helyi bájgúnár Jouni képében (mondanom sem kell, ő a legszórakoztatóbb mellékfigura). A későbbiekben fontos szerep jut még egy őrült lappföldi négernek, a norvég határőrségnek, egy szerepjátékos csapatnak, egy rendőrségi kamerának, egy hullarablásnak és egy torkosborznak is, de a legfőbb kérdés mindvégig az marad, hogy vajon odaér-e a világ első és egyetlen „szimfonikus, posztapokaliptikus, rénszarvas-daráló, Krisztus-gyalázó, extrém, háborús, pogány, skandináv metalt" játszó zenekara a fesztiválra.

0304ht2

Nem mondom, hogy a Heavy túra teljesen nyugodt szívvel odahelyezhető lenne bevallottan nagy előképe, a This Is Spinal Tap (csapnivaló magyar elnevezésével A turné) mellé, pláne nem az olyanokhoz, mint mondjuk a Blues Brothers, de azért egyszer nézős, kedvesen bugyuta vígjátéknak bőven megteszi – még ha nem is mindig marad a jóízlés határain belül, de hát egyrészt a heavy metal úgysem a széplelkeknek való, másrészt pedig egy szimpla jenki tinikomédia ennél kábé tízszer undorítóbb poénokkal operál. Ha a film csak annyit érne el, hogy a metalos színtér ne vegye magát mindig annyira halálosan komolyan, mint amúgy szokása, már bőven megérte az egész. És akkor még nem is beszéltem az igencsak markáns erkölcsi mondanivalóról: „Néha jobb először cselekedni, és csak aztán gondolkodni. Jobb összeszarni magad, mint hogy örökké székrekedésed legyen!"

0304ht4

 

Hozzászólások 

 
#3 Dead again 2019-05-02 07:51
Aranyos kis film. Egyszer mindenképp érdemes megnézni.
Amúgy a daluk kajak jó lett :D
Idézet
 
 
#2 fgo 2019-03-04 20:18
Még nem láttam ezt a filmet, Viszont Lords Of Chaos igen.
Sosem voltam black metal rajongó,viszont a norvég történésekről anno elég sokat hallottam,olvas tam.Lényegében be is mutatnak mindent ami fontos volt.
SPOILER ON!!! Kivéve a színteret a többi klasszikus banda még említést sem kap, ami ugye Faust filmbeli jelenléte miatt is furcsa.Az utolsó 20 perc meg szintén kissé érdekesre sikerült Euronymous átalakulása mondjuk annyira gagyi és elcsépelt kár volt érte SPOILER OFF!!!
Na mindegy korrekt mozi!
Egy nézést megér!
Idézet
 
 
#1 kazánkovács 2019-03-04 18:04
Nagyon vicces lett, egy-két "gusztustalanos" poént leszámítva, de azzal együtt is tökéletes szórakozás. Külön karaj, hogy hörgős zenét nyomat a filmben az Impaled Rektum!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.