Shock!

június 19.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Little Steven & The Disciples Of Soul - Budapest, 2019. augusztus 15.

little_steven_k2019_01Teljesen észrevétlenül érkezett hozzánk augusztus közepén Little Steven aka Steven Van Zandt aka Silvio Dante. Olyannyira, hogy én is teljesen véletlenül bukkantam rá az eseményre a Facebookon, tehát valahol sejtettem, hogy nem lesz teltház, de igazság szerint az Akváriumban leültetett kábé 130 ember elég riasztó látvány volt – utólag meg érdekes kontraszt is volt a másnapi hatvanezres Metallicához képest. Nyilván azért is variálták ültetettre az eseményt, mert másképp még hülyébben nézett volna ki a majdnem üres terem. A közönség összetétele is elképesztően vegyes volt, de utólag láttam, hogy tanárok ingyen regisztrálhatták magukat a koncertre, és vihettek plusz egy főt. Szóval, hogy mennyien lehettek ott igazi Little Steven-rajongók, vagy akik tisztában voltak az életművével? Nos, biztos, hogy nem sokan, de az is tuti, hogy a koncert után bő száz emberrel többen lettek.

Előzenekar híján a főhős lépett a színpadra rögtön, illetve temérdek zenésztársa: öt fúvós, két ütőhangszeres, két billentyűs, plusz egy gitáros meg a basszusgitáros és három vokalista hölgy. Valahogy nagy nehezen elfértek a színpadon így tizenöten Van Zandttal együtt, aki a szokásos tarkabarka ruhájában és az elmaradhatatlan fejkendővel pontosan úgy festett, mint harminc éve. Illetve hát mégsem, a filigrán srácból az évek elteltével humán gömb lett, de hát ő tudja, a kisugárzása, kedélye azért még mindig azé a vidám, vicces figuráé, akit én például Bruce Springsteen mellett kedveltem meg, még a '80-as évek közepén.

időpont:
2019. augusztus 15.
helyszín:
Budapest, Akvárium
Neked hogy tetszett?
( 8 Szavazat )

Azt nem mondom, hogy láttam is annak idején, amikor az 1988-as Human Rights Now koncertkörúttal Budapestet is útba ejtették, és nem azért, mert nem lett volna ott (!), de akkor már nem volt az E Street Band tagja, így 2019-ig kellett várnom az első találkozásig. Ami csekély számú közönség ellenére meglepően feelingesre sikerült, de hát ehhez kell egy vérprofi előadóművész, akinek a kisujjában van minden, az is, hogy amikor az első három-négy szám közben a gitárjával technikai zűr támad, nem állítja le a koncertet, nem cirkuszol, hanem folytatja tovább a műsort, különösebb fennakadás nélkül.

little_steven_k2019_02

A koncert előtt gyorsan átpörgettem Little Steven néhány saját lemezét, többek között az idén megjelent (és egyébként kiváló, nagyon Springsteen-ízű) Summer Of Sorceryt. Értelemszerűen az új lemezről került több dal terítékre, de ezt olyan komolyan vették, hogy gyakorlatilag az egész lemezt eljátszották – nem sorrendben, köztük elpotyogtattak más-más korszakból néhány számot, de a huszonhárom dalos setlistből tizenkettő friss szerzemény volt. Nem is baj ez, frissen tartja a zenészeket is, ha nem a huszonsok éves, már rogyásig játszott számokkal kell haknizni, és pont ezért nem is lett hakni a koncert (amitől kicsit azért tartottam), hanem ízig-vérig örömzenélés. Olyannyira, hogy a koncert végefelé tényleg felpattantak az emberek, és táncolni kezdtek a színpad előtt, és valahogy mindenki szélesebben is kezdett vigyorogni, a színpadon fent is, nem csak lent.

little_steven_k2019_03

Számomra a koncert csúcspontja közé tartozott a két ízig-vérig '80-as évekből származó és idéző Bitter Fruit, Forever, és a záró Out Of The Darkness. Ha becsuktad a szemed, bizonyos részeknél még a Bosst is oda lehetett vizionálni... Van Zandtnak jó mestere volt, tényleg, énektémákat, technikát tekintve néha egy az egyben Springsteen, de nincs ezzel baj. A legkülönösebb ékkő ezen az estén a Sun City volt, amibe természetesen bevonták a zenekartagokat is énekelni, annak idején tényleg rongyosra hallgattam ezt a dalt, és álmomban nem gondoltam volna, hogy valaha hallhatom élőben, autentikus előadótól.

little_steven_k2019_04

Steven roppant közvetlen és kommunikatív volt, nem is hazudtolta meg önmagát, hiszen aktivistaként is számos közéleti szereplést vállal, illetve a jótékonykodásra is van ideje és ereje. A körülötte lévő zenészekről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, és ha már dobszóló, akkor ennek az ütőspárbajnak volt tényleg értelme, amit Anthony Almonte és Rich Mercurio néhány percben megmutatott. Van Zandt elmondása szerint két éve dolgozik együtt ezekkel a zenészekkel, remélhetőleg még jó pár év előttük áll, kicsit sem volt öreges vagy poros, netán ciki, sőt, nagyon is szeretnivaló. Nagyon remélem, hogy nem első és utolsó találkozás volt, és talán egy következő körnél hatékonyabb lesz a koncert promóciója is.

little_steven_k2019_05

 

Hozzászólások 

 
#4 Misi 2019-09-19 10:15
Nekem ez az idei év koncertje volt, és az all time top 10-ben is benne van, pedig 300 fölötti nemzetközi bulin vagyok túl. Bárcsak mindenki láthatta volna, akit érdekelt volna!
Idézet
 
 
#3 dzsud 2019-08-22 14:04
Köszi!
Idézet
 
 
#2 Valentin Szilvia 2019-08-22 11:09
Idézet - dzsud:
"de utólag láttam, hogy tanárok ingyen regisztrálhattá k magukat a koncertre, és vihettek plusz egy főt."

Erről nem találtam semmit. Ez mi?

Jó koncert lehetett, sajnálom, hogy nem lehettem ott. Bízom benne, hogy később sikerül.https://www.littlesteven.com/on-tour
https://teachrock.org/tour/
Idézet
 
 
#1 dzsud 2019-08-22 11:02
"de utólag láttam, hogy tanárok ingyen regisztrálhattá k magukat a koncertre, és vihettek plusz egy főt."

Erről nem találtam semmit. Ez mi?

Jó koncert lehetett, sajnálom, hogy nem lehettem ott. Bízom benne, hogy később sikerül.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.