Shock!

október 21.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Perfect Symmetry: „A zenekar megtalálta saját útját”

Perfect SymmetryFelpezsdülni látszik a hazai progresszív élet, ezért nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb a pécsi Perfect Symmetry is kiadhatja első lemezanyagát. Zenéjükre inkább a finom hangulatok, mint a matekos virtuozitás a jellemző, és nem elhanyagolandó tény, hogy a The Human Machine sok év munkáját fogja össze, mely akár egy Perfect Symmetry antológia is lehetne. A zenekarból Friskó "Fidó" Péter énekes és Kusinka Tamás gitáros válaszolt kérdéseinkre.

Nemrég kivált a zenekarból a billentyűsötök. Miért? Kerestek helyette valakit?

Fidó: Péter kiválásának rendkívül prózai oka van: Budapesten talált magának megfelelő munkahelyet és fizetést. Most már elmondható az is, hogy Péter nem érezte magát jól a zenekarban, úgy gondolta, hogy elnyomjuk őt, nem tud érvényesülni. Nekünk az a véleményünk, hogy egy olyan zenekarban, ahol két gitáros van, ott a billentyű szerepe jóval kevesebb, mint az egy gitárossal felálló zenekarokban. Természetesen továbbra is barátok vagyunk, örökös tagja marad a Perfect Symmetry családnak és a kapcsolatot most is tartjuk vele, hiszen tartozik próbatermi díjjal, és nála van egy-két CD-nk illetve kazink is! (nevet) Billentyűst egyébként keresünk, de egyikünk sem erőlteti a dolgot különösebben. Nehéz olyan zenészt találni, aki megfelelő tudással rendelkezik, cucca is van, Pécs környéki és emberileg is okés. A koncertekre CD-n szeretnénk "vinni" a billentyűt, az nem foglal helyet, nem horkol, csupa előnye van, hehe.

Tomi: Hát erről már nem tudok mit mondani, ha neki nem volt jó egy jól futó zenekar, akkor tegye azt, amit jónak lát, ehhez nincs mit hozzáfűzni. Szerintem nem volt elnyomva, sőt, ha valaki jól odafigyelve meghallgatja a dalainkat, akkor hallja, hogy tele van szintivel. Képtelen volt a zenei alázatra és fogalma sem volt a rockzenéről…

Elég hosszú időszakot ölel fel az első lemezanyag. Melyik dal milyen érzéseket hordoz számotokra?

Fidó: Mivel a felvétel nálam készült, ezért a lemez születését végig kísértem a doboktól a legutolsó vokálszólamig - persze. Így kicsit nehéz kívülállóként hallgatni a dalokat, mivel akaratlanul is eszembe jut például, hogy ezzel a vokállal vagy szólórészlettel mennyit vacakoltunk mire elégedettek lettünk vele. Ettől függetlenül közhelynek tűnik, de nem találok a lemezen kilógó dalt, amely egy kicsit is gyengébb lenne a többinél, a THM lemez egy igazi best of PS! A Sacred és a TMH c. daloknál még most is futkároz a hideg a hátamon, ahogy hallgatom…
Tomi: Nem tudok nem elfogult lenni a dalainkkal szemben, főképp, mert az alapötletek tőlem származnak. Imádom őket, de amikor készen vannak már az újabb témák izgatják a fantáziámat. Személyes kedvenc a Sacred, Reaching High, Not For Sale. Objektíven csak kívülállók tudnak véleményt mondani a dalainkról.

Új dalokkal hogy álltok?

Fidó: Az utóbbi időben nagyon beindult a munka, mindenki visszajött igazolt nyári szabadságáról. Aki régóta nyomon követi a PS történéseit emlékezhet rá, hogy tervben volt a progresszív eposz megírása. Ezt az önálló dalokból álló koncepttémát vettük elő, ezeken dolgozunk, egyszerre több tételen is. Az új dalok sokkalta súlyosabb riffekre épülnek, természetesen gyönyörű akusztikus betétekkel és hatalmas refrénekkel: igazi "hajszárítós" nóták lesznek!

Tomi: Igen, vannak új dalok és készülnek is a továbbiak. Az biztos, hogy meglepetés lesz, mert teljesen mások, modernebbek, pszichedelikusabbak.

Fidó, a saját stúdiódban rögzítettétek a lemezt. Milyen felszereltségű ez a stúdió?

Fidó: Amióta a lemez elkészült már sokat fejlődött a stúdió. Jelenleg 24 analóg és 24 digitális sávon lehet dolgozni, a mikrofonok professzionálisak akárcsak az effektek, a helységek kellően tágasak, a hangmérnökről csak jót mondhatok, ha-ha-ha! Nyugodtan mondhatom, hogy már kinőtte a "demóstúdió" jelzőt, a közeljövőben több lemezes produkció is készül majd nálam. A részletekkel nem untatom a kedves olvasókat, mindent megtalálnak a www.extra.hu/fidostudio weboldalon.

Miért a Perfect szóval egészítettétek ki a neveteket? Nem zavar, hogy ezzel is okot adtok arra, hogy a Fates Warninghoz hasonlítsanak titeket?

Fidó: Nagyon sokat agyaltunk, hogy mire változtassuk meg a nevünket, de semmi jó nem sült ki belőle. Továbbá az is probléma volt, hogy ne úgy nevezzenek minket, hogy pld. "a pécsi Borókabogyó - volt Symmetry - zenekar stb…". A Perfect Symmetryből az előző név világosan következik. Aki jobban odafigyelve meghallgatja a lemez - különösen a későbbi dalokat - észreveheti, hogy a nevünkön kívül semmi sem utal a FW-ra. A zenekar megtalálta saját útját.

Tomi: Ha jól tudom, nem a FW találta ki ezt a szókapcsolatot, vagyis egy lemezcím alapján nem kéne skatulyázni. Amúgy pedig a FW és a mi zenénk már régóta külön utakon jár.

Mint énekes, számodra fontos, hogy egy-egy dalban az énektéma refrénje fogós legyen, hogy elsőre megfogja a hallgatókat?

Fidó: Nagyon fontos. A jó refrént arról lehet megismerni, hogy a közönség hazafelé dudorássza anélkül, hogy odafigyelne. Legnagyobb koncertélményeim közé tartozik például a Whistle Of Lain vagy a Reaching High első koncertbemutatói, ahol a 3. Refrénnél már a közönség velem együtt "enitájmozott" és "jesssszájemezett". A fogós refrének mellet még a színpadi show-t tartom fontosnak, jobban megmarad az emberek emlékezetében, mint egy halál pontosan, hangról-hangra eljátszott szóló…

Tomi: Kiváló énekes a Fidó, nagyon jó a hangja, jól az ötletei, de a lusta, mint a dög!!!

Fidó: Figyelem! Szólógitáros is kerestetik a máig ismeretlen körülmények között eltűnt Kusinka Tomi helyére! (nevet)

Mit jelent számotokra a zenekar? Mennyire fontos része az életeteknek?

Fidó: Bár mindannyiunknak főállású foglalkozása van, hozzáállásban, gondolkodásban profinak tartom magunkat. A zenekar életünk fontos része lett. A próbák minden egyes percét kihasználjuk a munkára, na persze, azért a poénok se hiányozhatnak…

Tomi: Az életemet jelenti! A családomon kívül ez a legfontosabb a számomra. Aki ismer jól tudja, hogy egy fanatikus őrült vagyok, ha-ha-ha! Ott voltam a kezdeteknél és ott leszek majd egyszer ott leszek sok-sok év múlva a befejezésnél is! (nevet)

Fidó: De csak mint fizető néző!!!

Kb. mennyi idő telik el egy-egy ötlettől addig, amíg azt nem mondjátok egy dalra, hogy teljesen kész van?

Fidó: Ez daltól függ. Van olyan nóta, amelyik alapja szinte egy próba alatt elkészül, otthon mindenki kidolgozgatja saját témáját. De akad olyan dal is, amelyekre csak hónapok múlva térünk vissza, akkora jön vissza az ihlet. Az énektémákat illetően is változó a helyzet. A Not For Sale nehéz szülés volt, viszont a Sacred, a Reaching High és a Still I dalra az ének és a vokálok mindennel együtt egy este alatt megszülettek.

Tomi: Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy régebben a dalok 99%-a tőlem származott, mára ez már változni látszik. A többiek is egyre gyakrabban kiveszik a részüket, de azért továbbra is én vagyok a kegyetlen diktátor, ha-ha!!

Számomra rendkívül szimpatikusak a dalszövegeitek. Szerinted fontos, hogy egy szöveg közérthető legyen vagy jobb, ha mindenki azt gondol mögé, amit akar? Fogsz szöveget írni bármikor is, vagy rábízod másra? Mennyire tudsz így azonosulni a szövegekkel?

Fidó: Nem vagyok híve a direkt szövegeknek, gondolkodjanak az emberek egy kicsit. Viszont a zenének elsődleges dolga, hogy szórakoztasson, a szövegek széles rétegek számára érthető legyen, ne kelljen az magyar1 záróra c. műsorában arról disputázniuk mindenféle okosoknak, hogy miről is szól a Not For Sale… Az eddigi szövegeket teljesen átérzem, bár aki látta már koncerten a PS-t, az nem látott melankolikus, vagy szomorú pillanatot. Az új témák nagyon megihlettek, vizuálisan képeket jelentettek meg bennem, ezekből szövegek fognak születni. A többiek csak most hallják ezeket a dolgokat először, csodálkoznak is, hát még ha megtudják, hogy magyar szöveget írok rájuk… A saját véleményem az, hogy bár a rock nyelve az angol, nagyobb közönséget megfogni Magyarországon igazán magyar szöveggel lehet. A hosszabb szavak hajlításának és ritmizálásának problémáját majd ellensúlyozza a magyar szókincs bősége… Na, Tomi, ehhez mit szólsz?

Tomi: Régebben én is írtam szövegeket - nem volt más - de mára ez is kialakult. Vannak emberek, mint pl. Jani Péter, Tanai Péter, Uzseka Norbert, ők mind a szövegíróink. Hogy a Fidó szöveget ír ez számomra új, no és ez a magyar nyelv halva született ötlet. Ezt nem engedhetem, semmi értelme, a Dáridóba így sem kerülnénk be, de azért kíváncsi vagyok egy-két Fidó-szövegre. De az is lehet, hogy ez csak egy poén, nála nem lehet tudni.

Ősszel lesznek koncertjeitek? Lesz esetleg a közeljövőben ismét egy prog. feszt. valahol?

Fidó: Jelenlegi állás szerint szeptember végén Pécsen játszunk a Billentyű klub újbóli megnyitása alkalmával (a Noisefielddel és a Behiniával), valamint november végén Pesten lesz a Wigwamban egy remélhetőleg nagy durranás a Stonehenge-dzsel. Tervezett progfesztről még nincs tudomásunk.

Tomi: Igen, egyelőre ezek vannak, de később lesznek további dátumok is. Sajnos még mindig kevés helyre jutott el a zenekar, nem vagyunk rámenősek, mint egyesek!!!

Mikor várhatjuk a következő lemezt? Vannak már ilyen irányú terveitek?

Fidó: A következő lemezre kb. egy-másfél évet még biztosan várni kell. Be kell járatni a dalokat, figyelni a közönség reakcióját, csiszolgatni a témákat. Egy biztos: nem lenne tanácsos a Perfect Symmetry 2. Lemezének Fates Warning címet adni. Ugye! Ha addig nem találunk billentyűst, akkor valószínűleg vendégzenészt fogunk megkérni a témák feljátszására.

Tomi: Legkorábban jövő őszre szerintem. Nem fogjuk elkapkodni a már felállított szintet, felül kell múlni és ezt meg is tesszük! Változik a zenekar, a zenénk is változik, de egy biztos: bármit is csinálunk, az őszinte lesz, mint eddig is. Ha valaki pedig úgy érzi, hogy eljönne hozzánk billentyűzni, akkor várjuk szeretettel.
Köszönjük az érdeklődést!

Fidó: Köszi!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.