Shock!

szeptember 22.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meshuggah: az introvertált szövegíró

Meshuggah - Tomas HaakeMeshuggah, azaz bolond. Svédek és nemnormálisak. Nyakatekert ritmusok, agyament riffek, elképesztően furcsa szólók, plusz egy kis üvöltés. Utolsó albumuk, a Chaosphere az eddigi legsúlyosabb és legnehezebben emészthető anyaguk. Mivel két album között általában nagy a csönd körülöttük, szinte csak otthon játszanak, megpróbáltam megkeresni őket. Kiszemelt áldozatom a “szentháromságom” egyik tagja, Tomas Haake dobmágus. E-mail ment, válasz jött is cirka 5 perc múlva, hogy küldjem csak a kérdéseket, én majdnem a padlón landoltam meglepetésemben, aztán nekiláttam kivesézni kicsit jobban ezen fiatalembert. Íme az eredmény:

A Chaosphere promo cd-n szerepelt egy szám (Unanything) ami a cd végső változatára nem került fel. Miért?

Azt a nótát a stúdióban hoztuk össze, és eredetileg rá akartuk tenni a lemezre, de ahogy haladtunk előre a felvétellel, úgy éreztük, hogy nem illene a többi dal közé. A hangzása is más volt, nem úgy sikerült, ahogy azt előre elképzeltük. Azt akartuk, hogy az egész album olyan legyen, ami rögtön letépi az ember arcát, az Unanything viszont egy békés, nyugodt dal, ezért végül elvetettük.

Mi az a végtelenített zaj az album végén?

Csak egy gitárjel amit egy csomó processzoron keresztül szólaltattunk meg. Ez még egy olyan ötlet volt, amit azért valósítottunk meg, hogy a lemez még nyugtalanítóbb legyen, majdnem az elviselhetetlenség határáig. A lemez dalai meglehetősen "agyasak" és ezt szerettük volna fokozni egy még betegebb befejezéssel!Meshuggah

Mennyit töprengtetek a dalokon mielőtt megírtátok és felvettétek volna?

Az egész lemezt 4 hónap alatt írtuk meg, és csak néhány dalt próbáltunk össze, mielőtt stúdióba mentünk volna, szóval nyugodtan mondhatom azt, hogy nem volt túl sok időnk bármin is gondolkozni. A legtöbb dalszöveg már elkészült előzőleg, így nem nagyon kellett "megvágnunk" azokat, nem ment a minőség rovására az időhiány.

Hogy sikerült a tavalyi Slayer turné?

Az a turné a legjobb dolog volt, ami akkor megtörténhetett velünk! A Slayer nyitóbandájaként lehetőséget kaptunk, hogy nagyobb helyeken, óriási tömeg előtt játszhassunk. Mivel ez volt az első “igazi” turnénk az Államokban, nem is tudtuk volna jobban megcsinálni, habár rengeteg pénzünkbe került így is.

Meg tudtok élni a zenélésből vagy van valami állandó munkahelyetek?

Ha turnén vagy a stúdióban vagyunk, akkor valahogy eléldegélünk, egyébként dolgoznunk kell, mert a zene nem hoz a konyhára folyamatos fizetést. Én speciel egy dobszaküzletben dolgozom, ha éppen nem játszunk sehol.

Régebben azt olvastam a homepage-eteken, hogy megváltál a dobcuccodtól. Csak nem untad meg a dobolást? (vigyorgok)

(nevet) természetesen nem! Csak eladtam a régi felszerelésemet, hogy meg tudjam venni az újat!

Létezik számodra olyan, hogy "álom-dobfelszerelés"?

Nem, nincs igazán "álomcuccom". Azt hiszem, amíg tetszik a dobjaim hangzása, addig teljesen elégedett vagyok velük.Meshuggah - Tomas Haake

Úgy tudom 10 évesen kezdtél dobolni, de miért választottad pont a dobokat?

Az első felszerelésemet tulajdonképpen 7 évesen kaptam, az oka teljesen egyszerű; a szüleimnek elege lett abból, hogy minden háztartási berendezést tönkretettem. Párnákat, sütisdobozokat, az égvilágon mindent püföltem, így inkább vettek nekem dobokat!

Zeneileg milyen hatásaitok voltak? Neked vannak kedvenc dobosaid (az öregebbek, illetve fiatalabbak közül)?

Minden zenekarnak vannak hatásai, a mieink olyanok közül kerültek ki, mint pl. az Anthrax, Metal Church, Allan Holdsworts és a King Crimson. Amikor a dobosok kerülnek szóba, akkor nem igazán tudok meghatározni konkrét kedvenceket, mert ha egy dobos jól játszik és hozzáad valamit a zenéhez avval, ahogyan játszik, akkor az a szememben jó dobos!

Mennyi időt töltesz naponta gyakorlással?

Nem igazán lehet ezt óra/napban mérni, mióta csak a stúdiózás vagy a turnék előtt próbálunk igazán. Ha számolni kellene a napi órákat, akkor körülbelül 5 perc/nap átlagra jönne ki órák helyett!

A szövegekről ejtsünk pár szót... Honnan származnak? OK, tudom, hogy tőled, de ahogy elnéztem a képeket, inkább egy barátságos, boldog embert látok magam előtt, mint egy introvertált fickót...

Mert egy barátságos, boldog ember is vagyok! (nevet) Szerintem minden ember személyiségének van egy másik, az általános jellemétől eltérő oldala. Az enyém történetesen egy enyhén introvertált szövegíróé!

Melyik a kedvenc Meshuggah albumod?

Ebben a pillanatban azt mondanám, hogy a Chaosphere, de ez időről-időre változik!Meshuggah

Amikor a Meshuggah indult, volt valami koncepció, ötlet arra nézve, hogy milyen zenét akartok játszani? Vagy ez csak kialakult időközben? Tudsz erről valamit? (Tomas Haake nem volt alapító tag)

Nem voltam a zenekar tagja a kezdetektől, és amikor csatlakoztam hozzájuk, már elkezdtek ebben az irányban működni. Az irányvonalunk valóban megváltozott egy kicsit, míg idáig jutottunk, de miközben tanultunk és zenészkent jobban megismertük egymást, a zenénk stílusa úgyszólván magától alakult így.

Amikor a Nuclear Blast újra kiadta az első albumotokat, plusz a None EP-t egy korongon, a None utolsó nótája lemaradt. Miért?

Le kellett hagyni, egyszerűen azért, mert nem volt elég hely meg egy dal számára.

(hehe, erre pont nem gondoltam, valami rafináltabb megfejtést vártam :) – V.Sz.)

Tetszenek a True Human Design remixei?

Csak a Future Breed Machine "mayhem" verziója, a többi egy nagy szar!

A Futile Breed Machine mi a nyavalya?

Ez csak egy fura vicc, ami azután esett meg velünk, mikor egyszer csontrészegre ittuk magunkat! (nevet)

Jelen pillanatban melyik a kedvenc lemezed?

A Pink Floyd Dark Side Of The Moonja.Meshuggah

Idén mivel töltitek az időt? Lesz európai turnétok?

Remélhetőleg lesz turnénk Európában, valamint Amerikában is egy, még a tavasz előtt. Utána az új album elkészítésére koncentrálunk!

Mikor jelenik ez meg? Vannak mar új számaitok?

Valószínűleg ősszel jön ki. Van pár új számunk, de még nem rögzítettünk semmit.

Umea milyen hely? Ott éltek vagy Stockholmban?

Umea elég kellemes hely, csak egy picit kicsi. Mindannyian Stockholmban élünk már 3 éve.

Van olyasmi az életedben, amit szívesen megváltoztatnál?

Túl sok olyan dolog van, amit megváltoztatnék, ha vissza lehetne menni az időben, de mivel ez nem igazán lehetséges, így nem látom értelmét, hogy előássam ezeket!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.