Shock!

április 21.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Gutted: hazai extrém brutalitás

GuttedElég, ha csak annyit mondok: hazánk legtutibb death csapata? Pedig semmi különöset nem tettek, összehoztak egy zenekart, felvettek néhány demót, még nevet is változtattak az évek folyamán, folyamatosan küzdenek az underground zenekarokat sújtó problémákkal, találtak maguknak egy elég távoli kiadót, mindemellett a humorukat sem vesztették el, melyről ti is megbizonyosodhattok, ha elolvassátok a csapat gitárosával, Hujber Krisztiánnal készült interjút.

Pár hónapja kapható a lemezetek, vagyis inkább úgy mondanám, hogy megjelent... Milyenek az eddigi visszajelzések?

2001. augusztusában jelent meg Japánban, majd fokozatosan mindenfelé, ameddig a kiadó keze elért. A szeptemberi terrortéma miatt kb. két hónap kiesett, mert alig mozdultak a csomagok és a levelek. A visszajelzéseket általában elküldi nekünk e-mailben... persze lehet, hogy csak a jókat, hogy örüljünk... nem is tudom. Még nem kaptunk fikákat, pedig már biztosan ránk férne!!! (nevet)

Hogyan lehet hozzájutni a CD-hez? Van itthon terjesztőtök?

Itthon megrendelésre küldözgeti a CD-ket Dávid Laci, aki felvállalt egy csomó mindent a zenekar ügyeiből. Köszi neki ezekért! Fehérváron a Káoszban kapható még megbízható rendszerességgel. Egyelőre ennyi fért bele, így olcsó maradt a lemez.

Mit nyújt(ott) számotokra a japán Eclipse Records? Meg vagytok elégedve velük?

Kicsi zenekar, kis kiadó. Heti kapcsolatban vagyunk a "főnökkel" és haveri kapcsolattá fejlődött a dolog a közvetlenség miatt. Szerencsénkre teljesen Gutted-fan, így mindent megpróbál megtenni értünk. Mi meg küldözgetjük neki a Boci csokikat, mert imádják a Japánok! (nevet) Ez nem vicc!

Sajnos még nem láttam a borítót és a bookletet... Mesélnél róla valamit, ki készítette, van-e benne valami érdekesség grafikailag?

Az eredeti rajzokat Rézmann Tamás követte el. A gyönyörű képeket csak el kellett rontanom a számítógép előtt ülve és kész a death metal. Mindenképpen az ő rajzait akartuk felhasználni, mert régi cimbora és kimondottan a mi nótáinkhoz is készített rajzokat.

A számcímekből ítélve tipikus death metalos szövegeket írtok. Valóban így van, vagy megpróbáltok némi humort, morbiditást csempészni a gusztustalan sorok mögé?

Ezt Sanyi tudná igazán kifejteni, de ő letudná annyival, hogy tipikus death szövegek. Egyébként mindig valami extrém sztori, aminek az alapját a nagysikerű Tények és Forró Nyomon című műsorokból szedi. Saját tapasztalat eléggé ritkán kerül terítékre, de volt ilyen is. Legyen titok, hogy melyik. Hozzáállás kérdése, hogy morbid humorként, vagy szörnyűségként olvassa/hallgatja valaki ezeket. Mi persze röhögünk az egészen.

Zeneileg mennyire friss a Defiled, melyik a legrégebbi szám rajta?

A legrégebbi nóta a Total Lack..., amely már a Vilification című demónkon is szerepelt, persze nem ennyire durván. Ez még ugyebár Genocide néven jelent meg '98-ban. A Legfrissebb nóta a Purify By Suicide, amit a stúdió előtt kb. egy hónappal írtunk, ennek ellenére nem lett gáz, sokan szeretik. Ha összeszámoljuk, akkor ez a lemez 1998-tól 2001-ig íródott, bár ebben voltak hosszú üresjáratok, próbahelygondok, és ebben az időszakban lettünk négytagúak, meg aztán új név, meg ilyenek... Szóval nem voltunk termékenyek. (nevet)

Mi újság az új dalokkal, vannak vagy egyelőre ezzel nem foglalkoztok?

Ezerrel írjuk a 2. lemez nótáit. Szeretnénk, ha ebben az évben elkészülnénk az összes nótával. Ez valószínűleg a koncertezés rovására fog menni, de ez van. Valamiért egyébként sem koncertezzük szét az agyunkat.

Mi számotokra a Gutted lényege?

Mi csak tekerünk ész nélkül, oszt annyi! (nevet) Most mesélhetnék arról, hogy mi aztán jól átgondolt nótaszerkezetekben gondolkodunk és megpróbáljuk kifejezni magunkat a hangszereken keresztül, de ez senkit sem érdekel, meg aztán igaz lenne-e ez? (nevet) A Pont-Mi stúdióban, ahol rögzítettük az egészet, szerintem minden megrozsdásodott, annyit izzadtunk az lemezen. Próbálunk jó dalokat írni, csak nem mindig sikerül. Beleadunk apait-anyait, a gatyánk rámegy a zenekarosdira, szabadidőnk meg semmi. Ki tudja, hátha bejön, aztán meg be leszünk futva és elszáll az agyunk végre!!!

Úgy vettem észre a Gutted azoknak is bejön - de legalábbis elismerik - akik a death metal ezen ágáért annyira nincsenek oda, pedig ti aztán tényleg nem kímélitek a hallgatókat. Szerintetek miért van ez így?

Ez tényleg így van? (tényleg, többen mondták már nekem, akik nem kifejezetten death rajongók - V.Sz.) Hát annak nagyon örülünk! Lassan tényleg sikerül eljutni arra a pontra, hogy ne csak magunknak zörögjünk, hanem a death metalosoknak is. Imádom amikor egy banda mesél a következő lemezről és annyit árul el róla, hogy még gyorsabb, még brutálisabb és még technikásabb lesz. Tudod ez lesz nálunk is! (nevet)

Érzésetek szerint mennyire van nálunk mostoha helyzetben a death metal, van lehetőségetek koncertezni?

Szerintem nincs mostohább helyzetben a death, mint bármilyen más metalzene. Nem nagyon vannak klubok, de a legnagyobb gáz a pénz. Akármennyire is furcsa én nem utálom a Korn, Linkin Park és hasonló típusú csapatokat sem, (na jó, a rappelést utálom én is!!!) sőt valahol szerintem ők azok, akik kimozdították a "kemény" zenét a pincéből. A hatásukra újra sok fiatal hangszert ragad és gyakorolni kezd. Ebből szerintem egyenesen fog következni az élő zene szeretete és az undergroundabb műfajok előtérbe kerülése. Aki már megszerette a hangszerét, az nem fogja beérni háromhangos dalokkal, egyre többet akar majd!

A hazai zenekarok közül kikkel mennétek szívesen országjáró körútra? Egyáltalán lesz ilyesmire lehetőségetek?

Ha a pénztárca engedné bárkivel, aki bevállal ilyen állatokat! Természetesen főleg stílusban hozzánk közel álló bandákkal lenne érdekes a dolog.

És a külföldi bandák közül kikkel turnéznátok szívesen?

Hát eléggé válogatósak vagyunk, úgyhogy csak az a-val kezdődő bandák jöhetnének szóba pl.: a Cannibal Corpse, a Nile, a Vader... stb. Van néhány banda akikkel nem mernénk közös színpadra állni, mint a mexikói Domain. Egyetlen nótát hallottunk eddig tőlük, de köszönöm szépen, ha-ha-ha! Ha valaki tud Domain lemezt szerezni, kérem azonnal írjon nekünk és mehet a biznisz. Nagggyon durrrva!

Felléptetek az utolsó Shock! fesztiválon, hogy éreztétek magatokat, milyen tapasztalatokat gyűjtöttetek?

Hát először is azt, hogy többet kell gyakorolnunk!!! (nevet) Ja, meg ezentúl csak légkondis helyen játszunk, ha-ha-ha! Nagyon tetszett a rendezvény mindenkinek. (Már úgy megnéznénk videón is kedves Csaba!!! (nevet)) Remélem nem riasztottunk el senkit annyira, hogy a következőbe ne férjünk bele!

És végül, mi a frász az a gerjedés az lemez végén?

Na igen, ezt már sokan sok mindennek hívták. Volt olyan, aki azt mondta, hogy a lemez végén valami indusztriális rész van. (nevet) Az az igazság, hogy mi nagyon extrém brutkó bandának hittük a Guttedot, de a stúdióban kiderült, hogy a hangmérnökünk Fekete Gábor a legbrutkóbb! Ő készítette ezt a csodálatos levezetőt az éneksávból! Egymásra másolgatott pár részt és megpakolta effektekkel. Egyébként is, ki tud versenyezni brutalitásban egy olyan emberrel, akinek a szakállát szopja a macskája! (nevet) Ezt mindenkinek látnia kell!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.