Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Annihilator: Alice újra a pokolban

AnnihilatorA '90-es évek vége a nagy újjáalakulások kora. Sorra állnak össze - és mennek szét - a régi nagy sikereket megért bandák, felállások. Eljött az idő, hogy a fantasztikus Alice In Helles gárdát újfent összehozza Jeff Waters egyeduralkodó. Ennek módfelett örültem, pláne, hogy a részletekről a rendkívül barátságos Randy Rampage énekes számolt be telefonon keresztül.

Úgy tudom, hogy a zenekar ismét az Alice In Hell-féle felállásban működik. Igaz ez?

Igen, jelen pillanatban ugyanazzal a felállással vettük fel a lemezt, mint az Alice In Hell idején, pontosabban ebből a felállásból csak hárman rögzítettük akkor is az albumot, Jeff Waters gitározott és basszusgitározott, én énekeltem, és Ray Hartmann dobolt, tehát csak hárman vettük fel a lemezt. Az új lemezen is ugyanígy működött a dolog, Jeff gitározott és basszusozott, én énekeltem és Ray dobolt, tehát ez tényleg ugyanaz. Az élő felállás is ez, kivéve, hogy még nincs basszusgitárosunk. Wayne-nek (Wayne Darley - bgitáros) sajnos jogi problémái vannak és nem tudja elhagyni az országot. Most nagyon gyorsan kell keresnünk egy basszusgitárost.

Nehéz volt újra összehozni a zenekart?

Á, nem, inkább nagyon könnyű volt. Mi hárman - mikor kitaláltuk, hogy ezt akarjuk csinálni -, nagyon gyorsan összejöttünk. Tulajdonképpen nem volt túl sok időnk rá, csak néhány próbánk volt, mielőtt kijöttünk volna és adtunk három koncertet - a harmadik pont tegnap volt -, igazából ezek csak próbakoncertek voltak, mert nagyon gyorsan készítettük el a lemezt, és basszusgitárost is keresnünk kell, nem is volt időnk sokat próbálni, mielőtt élesben kijövünk. Borzasztó gyorsan összejöttünk ismét.

Mit gondolsz, tartós lesz ez a mostani felállás?

Ó, hogyne! Mi már megtettük a lépéseket, hogy ezzel a felállással turnézhassunk, hamarosan az új lemezünk is kijön. Valószínűleg a következő tizenhat hónapot turnézással fogjuk tölteni világszerte, utána majd dolgozunk a következő CD-n. Tehát ez a felállás biztosan tartós lesz.

Miért pont ez a társaság jött össze újra, az üzlet miatt vagy ez bizonyult a legjobb munkakapcsolatnak?

Azt hiszem - ahogy ezt Jeff is gondolhatja -, ez volt a legjobb felállás és újra ezt akarta látni. Ha visszanézünk szerintem is ez volt a legerősebb felállás, az első lemez volt olyan, mint amit mindig is csinálni akartunk. Jeff hosszú évekig csak egyedül dolgozott, tehát újra össze akarta hozni a régi társaságot, azt hiszem erről van szó.

Milyen lesz az új album? Hasonlít majd valamennyire az Alice In Hellre?

Igen, de előremutatóbb is lesz egyben, mint az utóbbi albumok, mint pl. a Remains. Jeff főleg egyedül dolgozott eddig, kísérletezett dolgokkal, és ő is vissza akart térni a gyökerekhez. Visszatértünk az Alice In Helles és a Never Neverlandes útra, ez egy kifejezetten életerős album.

Jeff írta az összes nótát?

Igen, mindent ő írt.

A szövegekről mondanál valamit?

A szövegeket újra Jeff és John Bates írta, aki az első két albumon szerepelt néhány dologgal. ĺrt néhány szöveget most is. Én nem vettem részt ebben a munkában, mert az utolsó pillanatban érkeztem, megcsináltam az énektémákat és kész. Jó is volt, hogy nem volt több munkám! (nevet)

Jeff énekel még valamennyit az új lemezen, vagy csak gitározik?

Csak gitározik. Vokálozik néhány dalban, de szólóéneke nincs egyikben sem. Koncerteken is én énekelek mindent.

Melyik korábbi albumról fogtok játszani a bulikon?

Leginkább az Alice In Hellről és persze az új albumról, de egy vagy két nótát játszunk A Never Neverlandről, egyet a King Of The Killről, a Refresh The Demonról, de a lényeg az A.I.H. és az új lemez.

Mi a véleményed a többi Annihilator albumról?

Szeretem őket, tényleg, bár a legtöbb nem az én énekstílusomban készült, de minden lemezen találok olyan dalokat, amit el tudok énekelni, és kedvelem a nótákat, mert nagyon jók. Szeretem amit Jeff csinál, de persze az első album a kedvencem, mert azon én énekelek! (nevet)

Nekem is pont az Alice In Hell a kedvenc Annihilator lemezem!

Tényleg? Ez óriási, jó ezt hallani!

Mit gondolsz a Remainsről?

Hú... ez Jeffnek valamiféle kísérletezése volt. Tulajdonképpen tetszik, Jeff a saját útját járta, nem egy tipikus Annihilator album, inkább egy Jeff Waters szólóprojekt. Nem olyan, mint amilyen most élőben a zenekar vagy bármikor volt, ez csak Jeff próbálkozása.

Annak idején mikor otthagytad az Annihilatort, utána mit csináltál?

Két különböző bandában voltam, nem voltak túl ismertek, egy CD meg is jelent, de csak Kanadában. Tavaly pedig újra lemezt készítettem, miközben Vancouverben koncerteztem, már készen is áll a megjelenésre a szólólemezem, de meg kell várni, míg az új Annihilator kijön, majd két hónapra rá a szólólemezem is meg fog jelenni. Kb. ez vár rám a következő 3 hónapban.

Tulajdonképpen akkor miért hagytad ott a zenekart?

Nos, nagyon költséges volt a turnézás akkor az A.I.H. lemezzel, egymás idegeire mentünk, Jeff és én nem jöttünk ki egymással, valamelyikünknek mennie kellett, és úgy éreztem nekem kell megtennem. Nincs bennem rossz érzés ezzel kapcsolatban, mert jó volt együtt dolgozni, csak rossz útra vittük egymást. Most, 10 évvel később elástuk a csatabárdot, összejöttünk és nincs bennünk semmi negatív érzés, jó újra együtt dolgozni, mert Jeff óriási gitáros és az egész zenekar együtt van.

Fontos számodra most a zenekar?

Persze, természetesen! Klassz újra együtt lenni, mindent újra megcsinálni, koncertezni, csinálni valami igazán pozitívat. Ez most teljesen más, mint ami az elmúlt években történt velem, zenével foglalkozhatok, nagyon klassz, tényleg.

Más téma, mi most a kedvenc metal lemezed?

A kedvenc metal lemezem...? Ó, nyilvánvalóan az új Annihilator album, ha-ha!

És ezen kívül?

Kemény kérdés, nehéz rá válaszolnom... Tegnap hallottam az új Grip inc.-t, velük játszottunk, és az ő lemezük tetszett. Ha valamit hallgatok, akkor ez az oka mostanában.

Mit gondolsz a mostanában olyan divatos újjáalakulásokról?

Egy csomó zenekar újra összeáll, de nem azért, hogy pénzt keressenek, én nem értek azzal egyet, hogy: "gyerünk, álljunk össze keressünk egy kis pénzt", és nagyon remélem, hogy az emberek nem ezt fogják gondolni az Annihilatorről, mert nem erről szól a dolog. Mi azért jöttünk össze, mert Jeff hívott énekelni: csináljunk egy lemezt, eltelt tíz év. A reunion turnék a pénzről szólnak, de mi élvezzük a zenélést.

Milyen zenekart választottatok a koncertekre?

Még csak három bulink volt, kettő Hollandiában, és egy Belgiumban, az első koncerten a Bangkok Heroval és a Black Nighttal játszottunk, másodszorra egyedül léptünk fel, nem volt meghívott vendég, tegnap pedig a Grip inc, egy német banda, az Avalon és a Dare lépett fel velünk. Remélhetőleg 3 hónap múlva újra útnak indulunk.

Mikor lesz a következő koncert?

Holnap hazamegyünk Vancouverbe, aztán az album megjelenése után négy bulink lesz és ezután kezdődik majd az igazi turné. Nincs már túl sok időnk dolgozni a bulikig, mert mióta újra összejöttünk, nagyon elfoglaltak vagyunk, fel kellett venni az albumot, ki kellett keverni, aztán jött a 3 buli, tehát nem nagyon akadt időnk hátradőlni.

Európában fogtok még az idén játszani?

Persze, talán augusztusban, és lehetséges, hogy egy-két fesztiválon is fellépünk. Ez még képlékeny. Leginkább azt várjuk, hogy megjelenjen a CD, hogy milyen visszajelzések lesznek rá, és amilyen gyorsan csak lehet, újra úton leszünk.

Mi a legfontosabb dolog az életedben?

A zenélés. Szeretek színpadon lenni és játszani az embereknek, találkozni velük. Találkozni olyanokkal, akik szeretik a zenénket, hallgatják a zenénket, megnéznek élőben, ez óriási dolog. Ez a legjobb dolog az életemben. Nincs annál jobb dolog, mikor érzed, hogy az emberek élvezik azt, amit csinálsz, és te is szereted csinálni. Nincs ennél klasszabb dolog a világon!

Szeretsz rajongókkal találkozni?

Ó, igen! Nem éppen az a fickó vagyok, aki ha lejön a színpadról rohan az öltözőbe, majd vissza a hotelbe. A koncert után szeretek a közönséggel találkozni, szeretek különböző emberekkel beszélgetni, különböző országokból, városokból, találkozni annyi emberrel, amennyivel csak tudok, megismerni a kultúrájukat.

Van családod?

Nem, csak két gyerekem van, és Jeffnek is két gyereke van. Nagyon nehéz az, amikor turnézunk és a gyerekek otthon vannak. Nagy a felelősség, mikor úton vagyok, folyton arra gondolok, hogy mi történhet otthon. Most is elég nagy probléma volt ebből, Jeffnek haza kellett mennie, mert a fia kórházba került. Nem túl vidám dolog...

Mi volt a leggyakoribb kérdés amit a rajongók kérdeznek tőletek?

Miért vártál tíz évet arra, hogy az Annihilatorbe visszatérj? Mindenki azt kérdezte tőlem, hogy miért nem tértem vissza korábban és elegem volt abból, ennyi éven keresztül válaszoljak rá; a legjobb dolog egy nagy csapatban lenni. Az emberektől nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, látszott rajtuk, hogy boldogok, hogy az eredeti felállásban láthatják a zenekart. Mindenki azt mondta, hogy ez volt a legjobb felállás.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.