Shock!

február 28.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

A Dream Theater és az Anthrax is brutálisan jól kezdett Amerikában

Egészen emberi arcot kölcsönöztek a még mindig mindenhatónak számító Billboard Top 200-as lista felső szekciójának az utóbbi hetekben megjelent rock/metal nagylemezek: a Staind és a Dream Theater új produkciója a tíz legkelendőbb album között nyitott, de az Anthraxnek és Alice Coopernek sincs oka szégyenkezni.

A keményebb kötésű új megjelenések közül – természetesen – a massachusettsi poszt-grunge/nu metal sztárcsapat Staind új nagylemeze nyitott a legmagasabban az amerikai eladási listákon: az első héten 47 ezer fogyott belőle, ami az ötödik helyre volt elegendő. Ez némiképp elmarad a legutóbbi The Illusion Of Progress 92 ezer példányától és harmadik pozíciójától, de még így is több mint bőven vállalható. A Staind egyébként korábban három listavezető lemezt is produkált a 2001-es Break The Cycle, a 2003-as 14 Shades Of Grey és a 2005-ös Chapter V révén.

Szintén nincs oka panaszra a Dream Theater legénységének, akik Mike Portnoy nélkül is bekerültek az amerikai Top 10-be az A Dramatic Turn Of Eventsszel: az albumot 36 ezer amerikai szerezte be a megjelenés hetében, ami a nyolcadik helyre juttatta a New York-i progmetalosokat. A Dream Theaternek ez a második albuma, ami a legkelendőbb tíz album közé került az Egyesült Államokban: a legutóbbi Black Clouds & Silver Linings két évvel ezelőtt a hatodik helyen kezdett mintegy 40 ezer példánnyal. Az új Dream opusz Finnországban is listavezető lett, Hollandiában a második, Németországban, Svédországban, Olaszországban pedig a harmadik helyet csípte meg. Japánban a nemzetközi előadók listáján szintén harmadikként kezdett az album, a hazai előadókkal összesített, vagyis igazán mérvadó rangsorban pedig a nyolcadik helyig vitték a szigetországban.

A fentieknél sokkal nagyobbat ugrott felfelé egy másik New York-i nagyság, az Anthrax, akik nyolc év után tértek vissza a színre a döbbenetesen izmos Worship Music albummal. A banda több mint húsz éve első Joey Belladonnával készített lemezének elég jó extra reklámot biztosítottak a Big Four bulik, ami az eredményeken is meglátszik: a lemez több mint 28 ezer példányban kelt el az első héten, amivel a Billboard-lista 12. helyén kezdte meg pályafutását. Scott Ianék pályafutása során ez a második legmagasabb billboardos pozíció, amibe valaha kerültek, csak az 1993-as Sound Of White Noise kezdett a maga idejében az új anyagnál jobban (a hetedik helyen). A legutóbbi két sorlemez, az 1998-as Volume 8 – The Threat Is Real! és a 2003-as We've Come For You All mindössze a 118., illetve a 122. helyig verekedte magát, szóval ennyit arról, hogy Amerikában is ugyanazt jelenti a zenekar két korszaka, mint Európában...

Az Anthraxhez hasonlóan Alice Cooper is ünnepelhet: a Welcome 2 My Nightmare az 1989-es Trash óta az énekes legmagasabb pozícióját csípte meg a Billboardon a huszonkettedik hellyel, miután több mint 18 ezer példányban fogyott az első héten. Ez lényegesen előkelőbb nyitány elődje, az Along Came A Spider 53. helyénél – és tegyük hozzá, már a 2008-as anyag is komoly előrelépést jelentett, hiszen Alice azelőtt utoljára 1994-ben volt képes bekerülni az amerikai Top 100-ba... A lemezről természetesen hamarosan mi is írunk.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.