Shock!

július 07.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

The Haunted: Unseen

The Haunted: UnseenMerész dolog kijelenteni így az év első harmadában, hogy megvan a 2011-es Év Lemeze? De hogy legalábbis az egyik dobogós egészen biztosan. Lehet rajta röhögni, majd vigyorogva odavetni, hogy sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, ami igaz is, másrészt viszont vannak olyan pillanatok az ember életében, amikor a zsigerekből érezni, hogy Ez Az. Az Unseen ilyen.

Amikor először végighallgattam az új albumot, azonnal elégedetten bólogattam: végre valaki meglepett, és ez a meglepetés hihetetlenül pozitív. Lehet vitatkozni, hogy a zenekar szépen ívelve sutba dobta eddigi életművét és teljesen új utakra lépett vagy csak kacskaringósabb ösvényen folytatták az eddig lefektetett alapokat, mindenesetre tény, hogy a tikatika thrash a múlté. Legalábbis most.

megjelenés:
2011
kiadó:
Century Media/EMI
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 65 Szavazat )
Az általam nem túlzottan kedvelt The Dead Eye-on már mutattak egy keveset ebből a világból, de ott még igencsak gyermekbetegségekkel küzdött ez a dallamosabb, mainstreamebb irányvonal. Az ötletekkel nem volt gond, egészen egyszerűen akkor még nem kapták el a fonalat.

Peter Dolving sosem volt az egydimenziós üvöltözés híve, olykor alkalmazott dallamosabb témákat, de az Unseenen addigi önmagából kifordulva, teljesen új utakat jár be. Mindezt teljesen magabiztosan. Nem az az énekes, akinek óriási a hangterjedelme és már attól repednek az ablakok, ha kiereszti a hangját, de a The Haunted esetében erre nincs is szükség. Dolving megjegyezhető hangkarakter, ragadósak az énektémái, egyszerre ösztönös és agyas, a lehető legtökéletesebb kombináció.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor egy-egy lemezt hallgatva előre hallottuk a következő dalt, mert annyira beleivódott a fülünkbe az egész. Amikor meghallgattad egyszer, aztán ismét, majd megint, amíg minden apró rezdülést kívülről nem fújtad. Mert ott volt benne valami plusz. Az sem mindennapos, ha egy lemezen nincs töltelékdal. Az Unseen pontosan ilyen. Előre hallom a következő számot, bármennyiszer képes vagyok meghallgatni egymás után, és kivétel nélkül minden dalt egyformán erősnek tartok.

A változás jó dolog és előbb-utóbb pozitív irányba terel mindent. De kizárólag akkor működik igazán, ha a múlt végérvényesen lezárult. A The Hauntednél pontosan így is történt. Mert eddig ugye a thrash nagymestereket (és főleg a Slayert) emlegettük velük kapcsolatban, de most olyan neveket lehet felhozni, mint a Tool, a Metallica (a nyitó dalban szinte nyíltan domborodik ki a Through The Never), a Testament (a Skull vagy az All Ends Well – bár ebben rengeteg Megadeth is megfigyelhető a refrénben). A No Ghostban meg a Trouble vagy a C.O.C. hatását érezni; vérbeli déli muzsika, északi srácoktól.

A Disappear groove-os lüktetése, a Motionless laza, szinte rákenrólos hangulata, vagy az egyik kedvencem, az All Ends Well kihívó partihangulata (!) mind egy különálló gyöngyszem. De simán idecitálhatnám bármelyiket, mindegyik egyedi és különleges a maga nemében.
Az Unseenen sokadszorra is libabőröztetően jó, és a legérdekesebb, hogy ugyan mindegyik dal totálisan más érzelmi töltettel bír, a lemez egészére mégis azt mondanám: rendkívül pozitív hangulatú. Még akkor is, ha a záró Done Peter Dolving elgyötört énektémáival nem kizárólag az élet napfényes oldalát ecseteli.

A Mastodonnál éreztem utoljára ezt – még a nagy sikerek előtt –, hogy mekkora potenciál rejtőzik bennük, és most ugyanolyan pozitív megérzések kerülgetnek. Ha a csillagok állása is kedvező, a The Haunted óriásit léphet előre ezzel a lemezzel. Simán megérdemlik, hogy a mainstream(ebb) világba belekóstoljanak – már ha manapság lehet még ilyesmiről beszélni.

Ha eddig rajongtál a The Hauntedért, nem biztos, hogy azonnal rabul fog ejteni ez az új világ, főleg ha egy újabb thrash remekműre vártál. Tény, hogy nyitottságot igényel, szűklátókörű metalrajongók számára sok lesz a változás, és nehezen fogják megemészteni ezt a dallamos, groove-art-metalt – amiből azért a koszosság és nyersesség sem hiányzik. Azt viszont teljes biztonsággal ki merem jelenteni, hogy az idei év egyik legizgalmasabb és legfontosabb metal lemeze az Unseen.

 

Hozzászólások 

 
+1 #6 Szathmári Zoltán 2014-11-21 22:08
Ez egy eszméletlen ütős lemez! Annak ellenére is, hogy rengeteg negatív kritikával illették, talán pont a sokszínűsége, egy kicsit a skatulyázásból való merész kitörni vágyása miatt is. Nem tudom. Nekem elsőre bejött annak idején, természetesen a The Dead Eye óta műsoros CD-n meg kellett lennie ennek is, hogy részese legyen a gyűjteményemnek . Mestermű!
Idézet
 
 
+12 #5 faktor69 2013-02-13 10:12
Nem feltétlen ide tartozik, de személyes élményem is van ezzel az albummal kapcsolatban.

Annak idején mikor a feleségem közölte, hogy terhes, épp ezt az albumot hallgattam. Majd az év őszén megrendeltem a CD-t. Amikor megérkezett, aznap elfolyott a magzatvíz, másnap megszületett a lányom. Most már 15 hónapos a gyönyörűségem.
Idézet
 
 
+1 #4 Tóth József 2011-04-15 18:34
Én az összes lemezüket szeretem ezt is.Most is éppen az One Kill pólóba ülök a gép elött.De idén eddig a Times Of Grace az első nálam.
Idézet
 
 
+1 #3 zs 2011-04-15 08:13
Tényleg jó a kritika, megnyugtató, hogy más is azt érzi ezzel a zenével kapcsolatban, amit én. A lemez pedig 10ből 11 pontos. Vagy 12.
Elsőre konkrétan pár szám kivételével nem tetszett, 3-4 hallgatás után már nem rossz, még több hallgatással pedig annyira beléd ivódik, hogy már lehetetlen szabadulni tőle.
Nem hiába kedvenc bandám....
Idézet
 
 
+1 #2 Varga János 2011-04-14 14:14
Nagyon jó kritika! Tényleg más ez az album mint az eddigiek, de nekem nagyon bejön. Eddig ez az év legjobbja nálam.
Idézet
 
 
+2 #1 faktor69 2011-04-14 13:07
Vártam már ezt az ismertetőt. Ha lehet azt mondani ez az album a The Haunted "Fekete Lemez"-e. De az is igaz, hogy sosem lesz olyan népszerű, mint a Metallica. Nem is kell. Elég nyitott vagyok mindenfélére, ezért könnyen megbarátkoztam vele, tényleg 10 pontos alkotás, bár nekem az előző 2 album is az.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.