Shock!

július 07.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Rain Paint: Nihil Nisi Mors

Ugyan májusi megjelenésű a Rain Paint Nihil Nisi Mors c. albuma, de csak nemrég jutott el hozzánk. Három finn srác zenél itt, gótikus/doom/stb. metalt játszanak, amelyben megtalálható az Anathema, a Katatonia fájdalma, a Sentenced szirupossága olykor, meg a My Dying Bride ős-magánya. Csak valahogy nem olyan mélységesen, mint az említett csapatoknál.

megjelenés:
2003
kiadó:
My Kingdom Music
pontszám:
5,5 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Az első dalban pl. a vokalista Aleksi Ahokas (aki amúgy gitározik és basszusgitározik is a lemezen) hangjára valami effektet raktak, amitől talán nem tűnik fel, hogy a magasabb tartományokban olyan kis reszketeg, hamiskás a hangja. Érdekes módon itt annyira nem zavaró, talán mert ebben a műfajban vannak hamiskás és reszketeg hangok, amiket szeretünk. Van ám hörgés is, már a második dalban, egyszerre a dallamokkal. A harmadik számban meglepnek egy pergőbb gitártémával, kétlábdobbal, változatosabb dalszerkezettel. Kicsit mintha el is csúsznának a hangszerek, belezavarodnak saját dalaikba. A negyedik dalban a vokalista már Ville Vallo-t idézi egy-egy hanggal, szeretnének hatni a női szívekre is úgy tűnik. A hatodikban már egyenesen Peter Steele szeretne lenni hősünk, próbál mélyen búgni, de nagyon nem egy ez neki. Az ötödik nótában visszatér a hörgés, nem kellene, borzalmas orgánuma van az illetőnek, rekedt öblös üvöltés, nulla érzelmi töltés. Nem az igazi. Az énekhang sem, az is semmilyen.

Ígéretesen indult a lemez, de valahogy ellaposodott a végére. A lassú témákat inkább vontatottnak érzem, mint érzelemgazdagnak, a gyorsabbak meg simán elmennek a fülem mellett. A nagy ősök árnyékában ez tényleg csak egy halvány árnyék még. Egy-két helyen nem mondom, hogy nem érzelmes, de hosszú távon ez még kevés. Ráadásul a végén jöttem rá, hogy mi idegesített még: a pergő túl hangos, éles kopogása. Meg persze szép lassan arra is rájön a hallgató, hogy a gitártémák egyike sem egy nagy megfejtés, sőt. És az is egyre jobban irritál - főleg a hetedik nótában -, hogy irdatlanul hamis az ének. A sok-sok perc után elrejtett pár másodperces zajocska meg főleg fölösleges. Szóval ez nem az igazi még...

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.