Shock!

április 22.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nine Inch Nails: The Fragile

Nem aprózta el Trent Reznor, dupla albummal örvendeztette meg az indusztriális (ha lehet egyáltalán valami jelzőt használni rá) muzsika kedvelőit, kellemesen vastag szövegkönyv kíséretében. A végeredmény döbbenetes. Minden eddiginél komorabb, felkavaróbb, súlyosabb. Magával ránt már az első nótával (Somewhat Damaged). Mestere a különös zajok tökéletes felhasználásának. Az érzelmek széles skáláján táncol két albumon keresztül.

megjelenés:
1999
kiadó:
Interscope / Universal
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 16 Szavazat )

Tiszta fejjel nem lehet ilyen zenét készíteni, az tény. Utazás valahova, egy sosem volt világba. Vagy mindez rólunk szól, csak éppen máshonnan és másképpen nézve? Esetleg önmagadat fedezed fel benne? Nem csodálkoznék rajta. Benne van a kezdet, az út és a vég(telen), még a közhelyek is rendkívül fontossá válnak (We're in this together). Depresszió-hegyek törnek felszínre a visszafojtott hangulatú The Great Below-ból is. A második lemezen mintha kicsit színesebb hangulat hullámzana végig, a tömény elkeseredettséget néha felváltja az addig felszínre nem engedett keserű indulat. Simán elmenne filmzenének ez a 23 szám - persze nem egy hollywoodi megalátványos „semmiről nem szóló" szuperprodukcióhoz.

Szánj rá két szabad órát, különben bele se kezdj, ha csak háttérzenének hallgatnád. Nincs értelme elemezgetni külön-külön a nótákat - és nem is igazán lehet - ha sokfajta (nem túl vidám) hangulatot hallottál már zenével megjeleníteni, akkor tudod miről van szó, ha nem - akkor ez nem a te világod. Nem egy egyszerű album, elsőre talán nehéz befogadni, ha nem hallottál még NIN-t, de némi ismerkedés után a rabja leszel. Kb. a 4. hallgatás után úgy fogod érezni, mintha mindig is ismerted volna ezeket a dalokat. Nézz meg utána egy David Lynch filmet, és talán közelebb kerülsz a NIN-hez. Az év egyik legfontosabb lemeze.

 

Hozzászólások 

 
#1 cápaidomár 2016-01-27 01:31
1999. Kurva jó év volt a (különleges) zenék szempontjából. The Dark Side Of The Spoon, Times Of Grace, Slipknot... Szerintem ez a dupla album Reznorék utolsó nagy dobása. Zseniális. Sőt megkockáztatom: bizonyos szempontból a csúcsművük. Szerintem egyértelműen klasszikus. Sajnos amit azóta csinálnak, az az unalmas és a nem tudok vele mit kezdeni között ficeg - hol erre, hol arra. Kár.

A kritika pedig szép.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.