Shock!

szeptember 19.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Morpheus: Morpheus

Magyar Iced Earth-ként emlegették páran a Morpheust, így vártam már, hogy belehallgathassak a debütáló korongjukba. Egyszer még egy régebbi Szigeten láttam egy fellépésük pár percét, akkor még Nachladal István énekelt a csapatban, nem is rosszul. A lemezen már Könnyű Tamás a vokalista, kicsit féltem a váltástól, de annyira nem kellett, jó hangú, majdnem teljesen jól képzett torok, tisztán, erővel énekel, csak helyenként akadnak apróbb bizonytalanságai.

megjelenés:
2003
kiadó:
Nail / HMP
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Nézzük, mit is kínál a lemez? A borító, bár kissé minimalista, mégis ötletes, illik a zene hangulatához. A kissé midi-szagú intro után a Szívem Újra Lángol a nyitó zúzda, és bizony, ez tényleg Iced Earth. A vicces az, hogy egy az egyben elférne a nóta egy Jeges Föld lemezen, mondjuk a Dark Saga slágergyűjteményében, és még nem is zavar a hasonlóság, valahogy sikerült a fiúknak ízesen tálalni a dolgot. Ez a dal a lemez slágere, az kétségtelen. Utána lassulás következik, a Ne Hibázz egy középtempós HM szerzemény. A négyes trackről hangulatában a néhai Scandal zenekar jutott eszembe, szinte láttam magam előtt a kiváló zöld (!) színű műsoros kazit. Jönnek a tradicionális HM ösvényén haladó nóták szépen sorban, a zene bár nem túl bonyolult, de ízesen, lélekkel szól, pontos a ritmusszekció, szépek a szólók, penge az ének.

Talán a lemez második felében kissé laposodnak a nóták, de az is lehet, hogy csak sok egymás után 10 ilyen dal, nem tudom. Mindenesetre a Szívem Újra Lángol és a kifejezetten szép Miért Nem Vagy Már egészen megtetszett, és lássuk be, egy Iced Earth lemezen se ugyanolyan jó minden egyes tétel.

Most jön a szokásos Wendigo-féle kötözködés, de előrebocsátom, hogy pont azért, mert szeretem ezt a lemezt. Pár apró dolog kellene csak, hogy szép pontszámot adjak neki. A legfontosabb ráadásul nem is a zenekar "sara", de lassan ki kell mondanom: Hiába patinás név a P stúdió, hiába hihetetlenül tapasztalt hangmérnök Küronya Miklós, valahogy még sosem hallottam igazán harapós metal korongot a P-ből kitermelődni. Nem zúznak a gitárok, élettelen a dob, pedig hallatszik, hogy a zenészek mindent megtettek. Úgy szól az egész, mintha 10, vagy akár 20 éve vették volna fel, de könyörgöm, 2003-ban egy metal lemeznek simán le kéne mállasztania az arcomat hangzásilag! Lehet, hogy nem a névre kellene odafigyelni legközelebb, hanem a zenei stílusban szerzett tapasztalatra.

A másik belekötősdi a magyar szövegekkel kapcsolatos. Na nem a tartalommal, egyszerű de igaz érzéseket mondanak el a dalok, ezekkel semmi baj. Viszont a prozódiára, az "énekelhetőségre" kicsit jobban oda kellett volna figyelni, a "hajszolvaaaa, üldözveeeee" elég magyartalan, néhol sűrű is pár sor, és ezek bizony megtörik a nóta hangulati ívét.
No, de elég a kötözködésből, a konklúzióba csupa jót írok, tényleg: végre egy olyan "NWOHHM" banda, amelyik nem önmaga paródiája a pallosokkal meg a szögekkel és a Pokolgép retróval, végre egy olyan csapat, akik tényleg tudnak zenélni is és énekelni, pontosak és képzettek - szerintem tudjuk többen, kikre gondolok ellenpéldaként.

Ha koncerten is ilyen jó a csapat, szívből kívánom nekik, hogy legyenek ők az egyik legjobban elismert magyar HM csapat, több "nagy öregnél" és ifjú titánnál hitelesebbnek és jobbnak tartom őket.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.