Shock!

április 15.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Diabolus In Musica: Ørdøg-akusztik

diabolusinmusica_cTalán nem is létezhet jobb név a Diabolus In Musicánál abban az esetben, ha az ember Ørdøgnek nevezi el a zenekarát, és abból hoz létre egy mellékcsapást – még ha tízből tizenegy ember kapásból a Slayerre is asszociál a név hallatán. Az alapvetően egyszeri alkalomra, mégpedig egy könyvbemutatóra (!) összeállt Diabolus ugyanis az Ørdøg kétötödét – Vörös András énekest és Nagy-Miklós Péter (becsületes nevén WackorMiki) gitárost – jelenti, akiket Korpos Lajos gitáros és Bokodi Bálint (lásd még Lost Continent) egészít ki, ez utóbbi ráadásul nem csak énekkel, hanem hegedűjátékkal is. A cél pedig a hangos Ørdøg dalainak újracsomagolása volt, egy csendesebb, akusztikus változatban, amiből kinőtt ez az EP is.

Kezdem rögtön a meglepetéssel: a négy dalból pont az tetszik a legjobban, ami nem is az anyabanda szerzeménye, hanem egy IHM-feldolgozás (nyilván Isten Háta Mögött, nem pedig Irigy Hónaljmirigy), a Tavaszi nemződüh. Ez valahogy az eredetinél is jobban kiemeli a dal intimebb hangulatát, Palikáék tuti valami ilyesmire gondolhattak, amikor megírták a csapat egyik legismertebb számát.

megjelenés:
2019
kiadó:
Edge
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 19 Szavazat )

Aztán az ördöngös szerzemények közül a legeltaláltabbnak az Óriás leszelt tartom, ez konkrétan jobban is tetszik, mint a Sötétanyag lemezbe kicsit beleszürkülő eredeti. A legelsőként megismerhetővé tett Portador De Luz (Fényhozó spanyolul) latinos hangulata is ötletes, pláne a hegedűszólam, csak elsőre fura volt benne Bokodi hangját hallani. A Kitalálhatnád viszont szerintem az egész Ürdüng-életmű egyik leggyengébb darabja, és sajnos ebben az átiratban is elég középszerű maradt.

Viszont az EP megjelenésében igazán meglepőre sikeredett: a mindösszesen háromszáz példányban megjelentetett – ebből az első száz kézzel számozott – anyag borítója pontösszehúzós, színezős foglalkoztatófüzet lett, amihez még egy ceruza is jár, segítendő a sikeres színezést. Így aztán nem mondom, hogy kihagyhatatlan ez a csendes Ørdøg-eljövetel, de hogy minden összetevőjében igazán egyedi és különleges lett, az vitathatatlan.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.