Shock!

március 02.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ordøg: Sötétanyag

ordog_c„Ördög testvér, játssz még! / A hideg ráz, ha zenédet hallgatom" – ahogy a költő mondja. És milyen jól mondja! Hiszen már az első Ørdøg-lemez, a Tíz fekete dal is valóban hidegrázósra sikeredett, most pedig itt van újabb megkísértésük, a Sötétanyag, ami ha lehet, még egy nagy lapáttal rátesz a Pokol konyhájában rotyogó tűzre. Ráadásul a vörös (akarom mondani, Vörös) ark-ördögöt ezúttal már nem is három, hanem négy társürdüng kíséri, mivel erre a lemezre már végképp eladta a lelkét a Sátánnak az apró, lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kölyökmackó is, vagyis hát rendes taggá vált a korábbi lemezen még csak vendégként szerepelgető Wackor Miki, azaz Nagy-Miklós Péter. Ráadásul elég jól ki is használják a lehetőséget: Miki már rögtön az első dalokban rendes énekszerephez is jut, sőt, a nyitó Mintha zeneileg is tőle származik, miáltal kapott is némi halvány wackoros ízt.

megjelenés:
2017
kiadó:
Edge Records
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 38 Szavazat )

A magyar ember bizony szövegcentrikus, és ettől még a Pokol Urának esetében sem hajlandó eltekinteni. De nem is szükséges! Vörös Andris már legelső magyar nyelven elkövetett szösszeneteivel, az akkor még szuperseggű banda Szájon át EP-jén megmutatta: anyanyelvén sem csak banális hülyeségeket tud összehabatyolni, sőt. A Tíz fekete dalra, pláne a mostani Sötétanyagra pedig már teljesen egyértelművé vált: szavakat-szólásokat kifacsaró, szóképeket átfestő, irodalmi és művészeti utalásokat-kikacsintásokat előszeretettel alkalmazó mondatai nem csak tökéletesen egyediek, de magukban hordoznak egy jó értelemben vett magyarosch mellékízt is. (Azzal együtt, hogy hatásai nyilván neki is voltak, Kowalskytól elkezdve az IHM-es Palikán és a hollywoodoos Trócsányin át mondjuk Hobóig.)

De az olyan szójátékok, mint az „okosabb szamár szenved", vagy „a kicsi szívem, ugye ülsz?" simán magukért beszélnek, mint ahogy az olyan számcímek is, mint A fele tréfa, pláne a Horváth Viktor példaverséből kanyarított, teljesen abszurd Államtitkár. Ezzel együtt hőseink nyilván ráerősítenek az ördögi koncepcióra is, hiszen már a második dal, az egyébként egyik legjobban sikerült Fényhozó (senki) elnevezésében megidézésre kerül Lucifer, míg az utolsó tétel a Sátántangó címet viseli (valahol csendben felsír egy Tarr Béla). És ahogy az első lemezen ott magaslott Örkény Istvén Nem te című egypercese, ezúttal is megidéznek egy irodalmi klasszikust: a már címében is ráutaló magatartást tanúsító 100×100000-ben Szabó Viktor tolmácsolásában hangzanak el sorok Gabriel García Márquez remekművéből, a Száz év magányból. Ne legyen így, de ha mindössze egyetlen dal alapján akarod belőni, hogy neked való-e a Sötétanyag, ez az egy legyen az – lévén az év hazai csúcsteljesítménye, és valószínűleg az is marad! Na de haladjunk tovább, mert van itt még látnivaló; illetve – hogy én is bátran ellőjek egy klasszikus García Márquez sort -: „Félre az útból, tehenek, rövid az élet!"

A pokolbéli víg lemezen ugyanis valamennyi hangszeres képviselteti magát minimum egy dallal, és hát mindegyikük elég frankón bele is szőtte a rá igazából jelemző zenei világot. Miki témája a már említett Mintha, kicsit modernebb, szaggatott ritmusú tétel, a lemez súlyosabb oldalát kidomborítva, Szűcs Peti dobosé pedig a halványan az Alice In Chains-hatását mutató Lángolj (ne feledjük, Peti alkalmanként kisegít a Men In The Box AIC-tribute bandában is). Salim szokás szerint a legtekervényesebb dolgokért felel, jellemző tétele a teljesen agyhalott Államtitkár primusos megoldásokkal, míg a lemez majd' felét jegyző Szentpéteri Zsolt a direktebben rockoló darabok gazdája, az olyanoké, mint például a korábban nálunk debütált Sátántangó, vagy az Óriás leszel. De legjobban sikerült darabja pont az a könyedebben emészthető Keringő, amiben egyébként a Mezőkövesdi Szent Imre Általános Iskola énekkara is szerepel. Ezt talán még a Petőfi Rádió sem utasítaná vissza!

Ördögi trükként, a Varga Zoli által producerelt (Sötét)anyag elég szuperül is szól, a remek borítóról pedig – úgy látszik, végképp agyamra ment a Twin Peaks imádat – nekem elsőre bizony a néhai Laura Palmer ugrott be. „Fiatal nő, műanyag lepelbe csavarva" – pedig ez a hölgy nagyon is él, nézzük csak meg a bakelit változat (mert hát bizony ilyen is létezik) borítóját! Ezzel lett teljesen kerek a sátáni történet, és hát régi igazság vala: a legjobb dalai bizony az Ördögnek vannak, adjuk is át magunkat neki! „Készülj az útra, ember! / Magammal viszem a lelked. / Ha nem jössz, viszlek erővel! / Vagy elfújlak, mint egy porszemet..." – mondja már megint a költő, és hát én sem írhattam volna szebben.

 

Hozzászólások 

 
#9 LikvidálGyula 2023-02-04 16:12
Idézet - Venomádi:
Ha személyes ízlésemről van szó, azt mondom még tudnának itt-ott csiszolni a zenén, de szerintem ez klippestül, szövegestül is simán világszínvonalú , és nem értem hova kaptak ennyi fikát...
Most fogjuk őket Veszprémben megnézni 1 darab pisztoly orrú Mátyásért basszátok meg! Nekem sértés majdnem.


Neked konkrétan mi a bajod?!
Idézet
 
 
#8 Venomádi 2018-10-31 17:22
Ha személyes ízlésemről van szó, azt mondom még tudnának itt-ott csiszolni a zenén, de szerintem ez klippestül, szövegestül is simán világszínvonalú , és nem értem hova kaptak ennyi fikát...
Most fogjuk őket Veszprémben megnézni 1 darab pisztoly orrú Mátyásért basszátok meg! Nekem sértés majdnem.
Idézet
 
 
+3 #7 Slipo 2017-02-11 16:22
Szuper lemez!
Idézet
 
 
+6 #6 Slipo 2017-02-09 18:57
Meghallgatjuk
Idézet
 
 
+10 #5 szviktor 2017-02-09 12:46
10/10
Év albuma: Ørdøg - Sötétanyag
Év dala: Ørdøg - 100X100000
Év lemezborítója: Ørdøg - Sötétanyag (bakelit verzió).
Ennyi.
Pluszpont a cikk írójának a Laura Palmer hasonlatért.
Idézet
 
 
+1 #4 James Smith 2017-02-09 00:53
Szerintem minden ízében hibátlan album született. Nálam 10 pont.
Idézet
 
 
+8 #3 bogar 2017-02-08 13:59
Eleve aggódom a Hammer mellékletes cd-nél, de akkor ez kap egy esélyt holnap reggel a kocsiban. :-)
Idézet
 
 
+9 #2 Dead again 2017-02-08 12:07
Nekem bejön ez a lemez.
Idézet
 
 
+13 #1 Sanctus 2017-02-08 09:30
Írtak egy akkora slágert (Keringő), amit az előzőn nem, de összességében mintha kicsit nehezebben adná meg magát a lemez, zenében-szövegben egyaránt. Szeretem András "képi" világát, de egy-egy helyen most alaposan feladta a leckét számomra :) De érdemes rászánni az időt, a 9 pont meg teljesen reális. Nem hibátlan a lemez, de egészen közel áll hozzá.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.