Shock!

július 09.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Danny Vaughn: Traveller

Danny Vaughn nevéről mindenkinek, aki kicsit is szereti a dallamos rockzenét, kötelezően beugrik a Tyketto zenekar neve. A csapat debütáló lemeze (Don't Come Easy) a zeneipar egyik legnagyobb „besült bombája" vagy „el nem durrant puskája": ma már kult klasszikusként istenítik a melodikus rock megfogyatkozott hívei ezt a csodálatos és tökéletes AOR / hard rock lemezt, akkor viszont szinte az album megjelenését követő napokban söpörte el a stílust a grunge-cunami. Ha az a lemez a nyolcvanas évek közepén jön ki, Danny és akkori csapata már megvásárolhatott volna egy kisebb országot a jogdíjakból.

megjelenés:
2007
kiadó:
Frontiers
pontszám:
9,5 /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

Mindegy, ne merengjünk a múlton: a lényeg, hogy a csapat énekese hamarosan a stílus hanyatlásától megfáradt bandából, aztán különböző projectek útba ejtésével végül kikötött saját nevével fémjelzett szólócsapatában: Eddigi sorlemezei (Soldiers and Sailors on the Riverside, Fearless) valamint az élő, akusztikus Standing Alone EP és a Forever Live koncertalbum töretlen ívben folytatták a majdnem-híres Tykettoban megkezdett vonalat: dallamos AOR és Hard Rock, markáns zenei alapokkal és egy ezer közül is felismerhető énekhanggal.

A Restless Blood máris megmutatja a főhőst esetleg nem ismerőknek, miből áll a tökéletes rock-recept. Húzós gitáralapok, pattogós ritmus, csodálatos énekhang és ezer szólamú kórusok – AOR mennyország. A lemez másik csúcsa a That What She Says, mely első hallásra akusztikus ballada, de a szöveg szarkasztikus éle nagyobb mélységet ad a dalnak. Danny nagybetűs Hangja a The Touch Of Your Hand-ben is elkápráztat, de a Lifted elején is folytatódik egyfajta intim hangulat, amely ebben a dalban aztán „kinövi magát", és szintén a lemez egyik csúcspontjává nő.

Danny gyakran nyúlt eddig is az indiánok témaköréhez, most is a világ elnyomott „benszülötteit" énekli meg a The Warrior's Way dalban, de a Death Of A Tiger szövege is jóval értelmesebb, mint egy átlag AOR csapat kamónbébis szösszenetei. A The Measure Of A Man-ben még Springsteen papa szelleme is felbukkan néha, de csak annyira, hogy ne legyen zavaró a dolog.

Valószínűleg ezzel az albummal sem csapja szét a zenebizniszt Vaughn mester, de tény, hogy manapság, az egyszerre igényes és dallamos rock ínséges időszakában sokaknak lesz kedves a Traveller lemez. Szeretem.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.