Shock!

június 23.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Amorphis: Tuonela

Thy Nazarene helyet Tuonela címet kapott a '99-es Amorphis opusz. A Kalevalán alapuló történet zenei aláfestését páratlan finomsággal oldották meg finn "testvéreink". Pasi Koskinen énekes dallamai le nem tagadhatóan az ezer tó országát idézik szomorúan, érzékenyen. Hammond orgonával dúsított, népies elemeket tartalmazó lebegős rockzenét nem túl sok zenekar tud hitelesen előadni, úgy, hogy az értéket, maradandóságot képviseljen.

megjelenés:
1999
kiadó:
Nuclear Blast / MusiCDome
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 33 Szavazat )

Az Amorphis ebben magasan a csúcson áll. A zenészek szólómunkája kiemelkedő pillanatokat jelent. A gitárral, billentyűvel és más népi hangszerekkel megszólaltatott hangjegyek sokasága a varázsos dallamokkal bíró dalokban ha lehet még magasabb szintre emeli ezt a 10 alkotást. A kulcsszó jelen esetben a dallam, a szívhez és lélekhez legközelebb férkőző puha bársonyos köntösbe bújtatott törékeny világnak a zenei megvalósítása.

Furcsa kitérő a Greed című dal a hatalmas melankólia közepette - itt hallható egyedül death-es hörgés. Ezzel a lendülettel göröghetünk tovább a csodás melódiák hátán, míg a Rusty Moonig el nem érkezünk, melyben talán a legérzékelhetőbb Pasi énektémáin a népi jelleg, furulyaszó kíséretével, mely Jethro Tullos (vagy akár Minis) ízt ad a műnek. Gyönyörű! A záró Summer's Endet választottam kedvencemmé, az az ősfájdalom ami árad ezekből a lebegő hangokból, az leírhatatlan! (Százas papírzsepi csomagot elő!) Marón fáj minden elvesztett, elmúlt dolog, ha ezt hallgatod.

Mindamellett, hogy a Tuonela megadepresszor kategória, felkavart és békével töltött el. Ha nem vagy érzéketlen a zenei szépségek leheletfinom megközelítése iránt, akkor a Tuonelá-t megbízható társadul választhatod.

 

Hozzászólások 

 
#3 kornel 2023-12-09 11:08
Tényleg eszméletlen,mic soda bandák voltak a 90es éveben.Az Amorphis is mekkora utat járt be kb 5 év alatt 3 lemezen.De még lehetne sorolni... És igen,az Am Universum is simán odatehető a sor végére,noha ott már nem léptek olyan öles léptekkel előre,de 3 ilyen lemez után ezt ki róhatná fel nekik... Az Eclipse is baromi jó volt még,kb ott forrott ki az "instant" Amorphis-stílus,ami akkor az új énekessel még kb újdonságnak számított.Tuonela-ról a Shining a nagy kedvenc,Hammond orgonás,rock-os lazulásával,min tha csak a Spiritual Beggars-szel álltak volna össze egy laza jammelésre.
Idézet
 
 
#2 Dead again 2023-03-30 14:04
Fantasztikus album. A Summer's end számomra olyan, mint amikor tudod, hogy már csak napok vannak hátra a nyárból, és lélekben már búcsúzol tőle, hihetetlen dal. Az ezután érkező Am universum is nagyon jó volt.
Idézet
 
 
#1 tombenko 2022-04-20 18:09
A Tales, az Elegy és a Tuonela számomra maga az Amorphis. Az összes többi lemez csak ezeket boncolgatja, mondhatni, ez a szentháromsága az együttesnek. Fantasztikus, az ember vágyik belsüllyedni ebbe puha, ölelő sötétségbe.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.