Shock!

szeptember 26.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Amorphis: Tuonela

Thy Nazarene helyet Tuonela címet kapott a '99-es Amorphis opusz. A Kalevalán alapuló történet zenei aláfestését páratlan finomsággal oldották meg finn "testvéreink". Pasi Koskinen énekes dallamai le nem tagadhatóan az ezer tó országát idézik szomorúan, érzékenyen. Hammond orgonával dúsított, népies elemeket tartalmazó lebegős rockzenét nem túl sok zenekar tud hitelesen előadni, úgy, hogy az értéket, maradandóságot képviseljen.

megjelenés:
1999
kiadó:
Nuclear Blast / MusiCDome
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 31 Szavazat )

Az Amorphis ebben magasan a csúcson áll. A zenészek szólómunkája kiemelkedő pillanatokat jelent. A gitárral, billentyűvel és más népi hangszerekkel megszólaltatott hangjegyek sokasága a varázsos dallamokkal bíró dalokban ha lehet még magasabb szintre emeli ezt a 10 alkotást. A kulcsszó jelen esetben a dallam, a szívhez és lélekhez legközelebb férkőző puha bársonyos köntösbe bújtatott törékeny világnak a zenei megvalósítása.

Furcsa kitérő a Greed című dal a hatalmas melankólia közepette - itt hallható egyedül death-es hörgés. Ezzel a lendülettel göröghetünk tovább a csodás melódiák hátán, míg a Rusty Moonig el nem érkezünk, melyben talán a legérzékelhetőbb Pasi énektémáin a népi jelleg, furulyaszó kíséretével, mely Jethro Tullos (vagy akár Minis) ízt ad a műnek. Gyönyörű! A záró Summer's Endet választottam kedvencemmé, az az ősfájdalom ami árad ezekből a lebegő hangokból, az leírhatatlan! (Százas papírzsepi csomagot elő!) Marón fáj minden elvesztett, elmúlt dolog, ha ezt hallgatod.

Mindamellett, hogy a Tuonela megadepresszor kategória, felkavart és békével töltött el. Ha nem vagy érzéketlen a zenei szépségek leheletfinom megközelítése iránt, akkor a Tuonelá-t megbízható társadul választhatod.

 

Hozzászólások 

 
#2 Dead again 2023-03-30 14:04
Fantasztikus album. A Summer's end számomra olyan, mint amikor tudod, hogy már csak napok vannak hátra a nyárból, és lélekben már búcsúzol tőle, hihetetlen dal. Az ezután érkező Am universum is nagyon jó volt.
Idézet
 
 
#1 tombenko 2022-04-20 18:09
A Tales, az Elegy és a Tuonela számomra maga az Amorphis. Az összes többi lemez csak ezeket boncolgatja, mondhatni, ez a szentháromsága az együttesnek. Fantasztikus, az ember vágyik belsüllyedni ebbe puha, ölelő sötétségbe.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.