Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Amon Amarth: The Great Heathen Army

amonamarth_cMár a nyitó Get In The Ring is elég jól példázza a svédek előzetes nyilatkozatait, miszerint amennyiben a legutóbbi lemezeken elvitték az Amon Amarth zenéjének heavy metalos élét a végsőkig, hát akkor a The Great Heathen Armyn most visszakormányozták kicsit death metalos irányba a drakkart. A dal tempója, riffelése, hangulata egyaránt a pár kanyarral korábbi Amon Amarthot idézi, és a folytatás derékhada is morózusabb, agresszívebb az előző három sorlemez dalainál. Legalábbis valamennyire. Mert azért váltásról persze nem beszélhetünk: módosulhatnak az árnyalatok, néha kicsit dallamosabb, néha kicsit lánccsörgetőbb az összkép, de ez itt azért továbbra is a jó öreg Amon Amarth, ez a csapat alapvetően mindig ugyanabban utazik.

megjelenés:
2022
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 34 Szavazat )

Nem tagadom, nekem most jólesik ez a leheletnyi frissítés a súlyosabb csapásirány felé, mert a legutóbbi Berserkert a többnyire kiegyensúlyozott színvonal ellenére is kissé automatának éreztem. Nem volt vele igazi gond, de nem is tudott felnőni két óriási elődje, a Deceiver Of The Gods és a Jomsviking szintjére. Az új album viszont most megint sokat hallgatós lesz nálam, mert valahogy a dalok is meggyőzőbbek, karakteresebbek. És nem is hagynak sok szünetet: a nyitányt még nem nevezném instant slágernek – bár azért beül a fülbe két-három hallgatás után –, de a címadó súlyos aprítása, gyilkos riffelése azonnal impozáns lesz bárkinek, aki szereti Johan Heggéket. A Heidrunnal pedig harmadik tételként rögtön bedobják az említett fesztiválénekeltetőt is. Habár a nóta zakatolós riffelése itt is elég masszív, az alap az álca ellenére is színtiszta acceptes heavy metal, a refrén pedig már-már mulatságosan fülbemászó, az istenek is arra teremtették, hogy 80 ezer ember locsolja rá a sört Wackenben meg Balingenben.

Vicces, de később még ezt is tudják fokozni a Saxons And Vikingsszel, ahol – mint a címből is sejthető – maga Biff Byford segíti Hegg mestert. Amilyen szimpla a koncepció, olyan tökéletesen működik a két perspektívából elmesélt sztori, Biff jellegzetes hangja érdekes és hatásos ellenpontot jelent Johan öblös hörgő-bömbölő stílusával szemben. Nem mondom, hogy az évezred dala, de ebben a formában megint új színt hoz a palettára. A tempójában is pörgősebb, szilaj Oden Owes You All csont nordikus death metalja szintén meggyőző, ilyen típusú tételek ráadásul valóban nem nagyon kaptak helyet az előző anyagokon. Ugyanígy nem nevezném szokványosnak a The Serpent's Trail szövegmondós-mesélős-epikus zárását sem, kimondottan hangulatosra sikeredett, és ebben a hatperces időkeretben a hosszát is sikerült eltalálniuk.

A zenekar jellegzetes csataindulóira áhítozók jó eséllyel a Find A Way Or Make One-t, a Dawn Of The Norsement vagy a Skagul Rides With Me-t favorizálják majd. Ezekben a világon semmi sincs, amit eddig ne hallottunk volna az Amon Amarthtól – akár konkrét riffek, gitárharmóniák, bömbölések szintjén is –, de pofás tételek, ezen nincs mit vitázni. Az Andy Sneap-féle hangzásról nagyjából annyit tudok érdemben elmondani, hogy Andy Sneap-féle hangzás: nyilván perfekt, naná, és persze azonnal felismerhető, ki fogta össze a produkciót.

Az Amon Amarth nem egy szarozós csapat, ezt a lemezt sem nyújtják túl, mindössze kilenc dalt kaptunk 43 percben, és most nem is maradt felesleges zsír a cubákon. Az alapjáratos Berserker után a The Great Heathen Armyn remekül visszataláltak a jobb formához – egyelőre azonban határozottan ott motoszkál bennem, hogy a legutóbbit megelőző két albumhoz ezúttal sem sikerült felérniük, ezért nem adok kerek pontszámot. De erős a cucc, ez nem kérdés.

A zenekar október 18-án Budapesten, a Barba Negrában játszik a Machine Head és a The Halo Effect társaságában, részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
#3 messire88 2022-08-22 19:20
Az előttem szólókkal egyetértek; nekem ez a lemez dögunalom volt. Említenék viszont pár idei lemezt a t. Olvasótársaknak és a t. Szerkesztőknek, amik az én év végi listámon már most tutira ott lesznek, viszont itt az oldalon nem találkoztam velük kritika formájában (vagy csak én voltam vakhangya):

- Venom Prison: Erebos
Baromi sokat fejlődtek egyénileg és csapatként is, jóval összeszedettebb , céltudatosabb lemez az előzőeknél. Technikás death metalban idén eddig szerintem a legjobb.

- Wormrot: Hiss
Nagyon szórakoztató (és meglepően fogós) grindcore lemez.

- Greg Puciato: Mirrorcell
Nem gondoltam volna, hogy a grunge is jól fog állni neki. A közös dal a Code Orange-es hölggyel hetekre beragadt a lejátszóba.

- Devil Master: Ecstasies of Never Ending Night
Nagybetűs FUN. Koszos, dögös, füstszagú black/punk móka.

- Imperial Triumphant: Spirit of Ecstasy
Eddig az év lemeze nálam, és nem nagyon látom, hogy ez változna (a Halo Effecttől sokat vártam, de 'mehhh'). Avantgard/black/death/jazz/prog fúzió, óriási hangszeres teljesítmény, mellé olyan dalokkal, amik az ezredik hallgatás után is tudnak újat adni. A nyitó Chump Change-ben több ötlet van, mint másútt egy egész lemezen, vagy kiemelhetném a Tower of Glory, City of Shame-et, amin szintén kidomborodik az egész lemez filmzeneszerű volta - csak szuperlatívuszo król tudok beszélni erről. Harcedzett metalosoknak ajánlom, akik nem félnek 2-3 hallgatást rááldozni valami nehezebbre.
Idézet
 
 
#2 Ákos 2022-08-21 20:56
Idézet - The_Sentinel:
Nekem nem jön be, rettentően alapra vették. Nem csak sallangok lettek lenyesve, de olyan dolgok is, amik miatt korábban izgalmasak voltak. Ez most így Sabaton death metalban. Szerintem. (A biffes nóta mondjuk jó lett.)


Én csak három felvezető dalt hallottam még, de ugyanez volt a véleményem. Unalmasak voltak. Amolyan tucat zene, amit bármelyik másod vonalbeli zenekar megír. Nem is töröm magam, hogy halljam az egészet.
Idézet
 
 
#1 The_Sentinel 2022-08-21 15:00
Nekem nem jön be, rettentően alapra vették. Nem csak sallangok lettek lenyesve, de olyan dolgok is, amik miatt korábban izgalmasak voltak. Ez most így Sabaton death metalban. Szerintem. (A biffes nóta mondjuk jó lett.)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.